Videos

Αλ. Τσίπρας: Πρόταση μομφής κατά της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης – Ήρθε η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια της Βουλής

Δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς

Μία εδώ και πολλές μέρες γνωστή κακοκαιρία έθαψε οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Άφησε χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας, με κλειστούς δρόμους, χωρίς ρεύμα ακόμα και σήμερα, χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη.

Ο χιονιάς έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη και τις ολιγωρίες τους και τα δραματικά αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους.

Κάθε ώρα που μιλάμε, κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε πολίτες χάνουν τη ζωή τους.

Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Η χώρα μας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού, είναι ένα διαρκές έγκλημα που δεν κρύβεται από καμία επικοινωνία.

Ζήτησα το λόγο γιατί η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης που δεν πιστεύουν στο κράτος, αρνούνται να ακούσουν και να καταλάβουν, να πάρουν μέτρα. Και έχουν αφήσει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόντων να λυμαίνονται με την ακρίβεια τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Διευκολύνουν την κερδοσκοπία, αποφασίζοντας εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης την εκχώρηση της ΔΕΗ, να μην μειώσουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, να μην αυξήσουν τον κατώτατο μισθό. Δεν δείχνουν ίχνος διάθεσης να αλλάξουν τη στάση τους.

Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ζήτησα εκτάκτως το λόγο επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά του επιτελικού κράτους απλώνεται στο σύνολο του κράτους. Το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος οδηγούν με γοργά βήματα στην ανασφάλεια και την οικονομία στο γκρεμό. Οι ίδιες πρακτικές από παλιά της αδιαφάνειας και της εξυπηρέτησης των ελίτ θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα με το παρελθόν.

Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για την τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία. Σε κάθε μέτωπο που δοκιμάζεται η ζωή και η ασφάλεια.

Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας. Οδηγούμαστε σε ολισθηρό κατήφορο, στην ερντογανοποίηση της πολιτικής ζωής.

Ζήτησα το λόγο γιατί τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει η πλειοψηφία της λογικής από αυτήν την κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα.

Σε κάθε δυσκολία που εξελίσσεται σε τραγωδία δεν μπορούν ούτε θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα από τα λάθη τους, τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη.

Αντιμετωπίζουν τα πάντα με θεατρικές συγγνώμες, όπως χθες, για να διαφυλάξουν την εικόνα του Πρωθυπουργού.

Ζήτησα το λόγο γιατί με δύο λόγια δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Έχουμε υποχρέωση την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη δημοκρατία.

Να φύγετε, γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς.

Ο φόβος και η ανασφάλεια έχει γίνει καθημερινότητα του πολίτη δύο χρόνια τώρα.

Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες και τη χώρα τόση παρακμή.

Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Έχει έρθει η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το παρόν στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη.

Καλούμε κάθε πολίτη να στρατευθεί στον αγώνα μας για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να λάβω τον λόγο εκτός ημερησίας διάταξης. Τους λόγους θα τους εξηγήσω κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης ομιλίας μου. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα προσπαθήσω να είμαι εξαιρετικά σύντομος και επιγραμματικός.

Ζητάω σήμερα εκτάκτως τον λόγο, επειδή μία εδώ και πολλές μέρες γνωστή κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι ολοκληρωτικά και οριστικά το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες -γυναίκες, ηλικιωμένους, οικογένειες, παιδιά- στο έλεος της κακοκαιρίας με κλειστούς δρόμους, χωρίς ρεύμα ακόμα και σήμερα, χωρίς βοήθεια, χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν ποτέ στον εξαφανισμένο τις δύσκολες ώρες της κρίσης πρωθυπουργό. Και έθαψε, επίσης, αυτός ο χιονιάς την ίδια στιγμή και τις τελευταίες αυταπάτες που πιθανόν να υπήρχαν, ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη τους, να διδάσκονται από τις ολιγωρίες και από τα δραματικά αποτελέσματα της πολιτικής και των ιδεοληψιών τους.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή κάθε ώρα που μιλάμε, κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους, χωρίς οι αφοσιωμένοι άνθρωποι του απογυμνωμένου, του αποκαμωμένου και εγκαταλελειμμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν πολλούς από αυτούς όσο και όπως θα έπρεπε. Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν εδώ και δύο χρόνια είχατε ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και ο συνολικός λογαριασμός των συνανθρώπων μας που χάθηκαν προσεγγίζει σήμερα τις είκοσι τρεις χιλιάδες. Η χώρα μας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Και αυτός είναι ένας τραγικός απολογισμός, είναι ένα διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει!

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύουν στο κράτος, ούτε ότι το κράτος πρέπει, όταν το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί, να παρεμβαίνει στην αγορά, αρνούνται να ακούσουν, αρνούνται να καταλάβουν, αρνούνται να αισθανθούν, αρνούνται να πάρουν μέτρα και έχουν αφήσει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόντων να λυμαίνονται, με την ακρίβεια, τη ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων, χιλιάδων νοικοκυριών.

Ακόμα χειρότερα, θα έλεγα, διευκολύνουν την κερδοσκοπία και καταστρέφουν κάθε έννοια ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής, αποφασίζοντας εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, να μη μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα, να μην αυξήσουν άμεσα τον κατώτατο μισθό, καταδικάζοντας έτσι στο κρύο, στη φτώχεια, στην πείνα και στην ανέχεια την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, χωρίς να δείχνουν ούτε ίχνος διάθεσης να αλλάξουν την πολιτική και τη στάση τους, χωρίς να δείχνουν καν ότι κατανοούν το πρόβλημα επιβίωσης για μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.

Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς και μας λένε ότι οι πολίτες, όταν τους συναντάνε, δεν τους απαγγέλλουν στιχάκια, αλλά τους ζητάνε selfie έξω από τα σούπερ μάρκετ.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο, επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά του επιτελικού κράτους, που έχει πάρει ενδημικό χαρακτήρα, απλώνεται στο σύνολο του κράτους και υπονομεύει, φθείρει και εξουδετερώνει τις όποιες δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού, επειδή το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η προκλητική επιβράβευση των γαλάζιων golden boys, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος χωρίς καμία ενσυναίσθηση οδηγούν με γοργά βήματα την κοινωνία στην ανασφάλεια, στην οργή, στην αποσάθρωση και την οικονομία στον γκρεμό, καθώς οι ίδιες παλιές πρακτικές της αδιαφάνειας, της σπατάλης, της διανομής ιματίων του κράτους και της προνομιακής μεταχείρισης των ελίτ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα που ζήσαμε και στο παρελθόν.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή η τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, στις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, στην πανδημία, στον περσινό χιονιά, φέτος στον πρόσφατο χιονιά, σε κάθε μέτωπο όπου δοκιμάζεται η ασφάλεια και η ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας, παράγει ολοένα και πιο μαζικά και έντονα και φαινόμενα κρατικού αυταρχισμού, καταστολής και δίωξης όσων διαμαρτύρονται, όσων έχουν άλλη άποψη. Και αυτό προσβάλλει την ίδια τη Δημοκρατία με τις προσπάθειες ποδηγέτησης, εξαγοράς ή και εκβιασμού της ενημέρωσης να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, με αποτέλεσμα η χώρα μας να διασύρεται διεθνώς στις τελευταίες θέσεις από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας. Και έτσι οδηγούμαστε σε έναν αυταρχικό κατήφορο, στην «ερντογανοποίηση» και «ορμπανοποίηση» της πολιτικής ζωής, μια εξέλιξη που δεν αξίζει στην Ελλάδα της ελευθερίας και των αγώνων του ελληνικού λαού για Δημοκρατία.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή τίποτα καλό, τίποτα θετικό δεν μπορεί πια η κοινωνική πλειοψηφία, η πλειοψηφία της λογικής, η πλειοψηφία της Δημοκρατίας να περιμένει από αυτή την κυβέρνηση και από τον σημερινό πρωθυπουργό.

Το αντίθετο, μάλιστα, ο παραλογισμός της πολιτικής τους οδηγεί σε νέες κοινωνικές και εθνικές τραγωδίες. Κανόνας τους είναι σε κάθε δυσκολία που εξελίσσεται σε τραγωδία να μην μπορούν ούτε και να θέλουν να βγάλουν κάποια συμπεράσματα για την πολιτική τους, αλλά να τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη. Για όλα υπάρχει κάποιος άλλος που φταίει εκτός από αυτούς. Και αντιμετωπίζουν τα πάντα με όρους επικοινωνίας, με θεατρικές συγγνώμες, όπως χτες, με μόνο στόχο να διαφυλάξουν όχι τους πολίτες, όχι την ασφάλεια και τη ζωή τους, αλλά την εικόνα του πρωθυπουργού και τα κέρδη των φίλων τους.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή με δυο λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη!

Και επειδή έχουμε υποχρέωση την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής και επειδή θεωρώ καθήκον μου να θέσω μπροστά στον ελληνικό λαό και στο Κοινοβούλιο την πεποίθησή μου, που πιστεύω ότι είναι πλέον και πεποίθηση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, να φύγει το συντομότερο δυνατόν.

Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, για τη χώρα, για τη Δημοκρατία, για όλους μας.

Να φύγετε, κύριοι της κυβέρνησης, γιατί δεν μπορείτε πια να αντιμετωπίζετε τη συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, με δημοσκοπήσεις της χαράς και με προπαγάνδα της συμφοράς.

Να φύγετε γιατί έχετε κοστίσει και συνεχίζετε να κοστίζετε πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό. Και όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ζωές, σε δικαιώματα, σε ελευθερίες, σε ανασφάλεια, σε φόβο και ανασφάλεια που έχει γίνει καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη δυόμισι χρόνια τώρα.

Να φύγετε. Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, δεν αξίζει στην κοινωνία, δεν αξίζει σε αυτήν τη χώρα τόση παρακμή.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top