ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση Τμήματος Περιβάλλοντος: Η Φύση και τα Δάση μας χρειάζονται προστασία και πρόληψη καταστροφών και όχι επικοινωνία … και αναδόχους !


Μετά τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού που οδήγησαν στη μεγαλύτερη απώλεια φυσικού κεφαλαίου για τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες(σύμφωνα με το ΕFFIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 1,3 εκ. στρέμματα, δασικής και μη, έκτασης), η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, θεωρώντας προφανώς ότι οι διοικητικές αλλαγές μπορούν να δώσουν λύση στα αίτια και τις συνέπειες της καταστροφής. Εργαλειοποιώντας λοιπόν την κλιματική κρίση, λες και τώρα έγινε αντιληπτή ή ευθύνεται αποκλειστικά για τις πυρκαγιές, επιλέγει να συστήσει ένα νέο Υπουργείο υπό τον τίτλο «Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Είμαστε θεατές εδώ και πολύ καιρό στην υποβάθμιση της περιβαλλοντικής προστασίας και την απορρύθμιση της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, η οποία πλέον κορυφώνεται με το νεοσυσταθέν Υπουργείο. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το φυσικό περιβάλλον παραμένει εμπόδιο για την «ανάπτυξη» και στοιχείο «προς πώληση», όπως και για όλες τις προηγούμενες νεοφιλελεύθερες δεξιές κυβερνήσεις. Αυτό αναδεικνύεται από τις ρυθμίσεις που έχει θεσπίσει τα τελευταία δύο χρόνια, όπως η υποβάθμιση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, η προώθηση επενδύσεων ακόμα και εντός των πυρήνων των περιοχών Natura 2000, η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η απορρύθμιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η ουσιαστική ακύρωση των δασικών χαρτών και πολλά ακόμα.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές αναδεικνύουν τα καταστροφικά αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών για το φυσικό περιβάλλον των προηγούμενων ετών. Υποβάθμιση των υπηρεσιών περιβάλλοντος και μεταξύ αυτών και των δασικών υπηρεσιών, διαχωρισμός πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, υποβάθμιση της σημασίας διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, πολυδιάσπαση υπηρεσιών, υποχρηματοδότηση, μη επίλυση προβλημάτων καταπάτησης και δόμησης εντός δασών και άλλα. Σήμερα, εν μέσω κλιματικής κρίσης, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί διογκώνονται και μοιάζουν δυσεπίλυτα. Σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση προχωράει σε εξαγγελίες και σύσταση νέων διοικητικών δομών παραβλέποντας ότι η δασική υπηρεσία πρέπει να αποτελεί τον βασικό φορέα για τη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Ενώ από τη μια πλευρά προωθεί τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, από την άλλη όχι απλά διατηρεί αλλά και ενισχύει τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό πρόληψης και καταστολής αλλά και τελευταία ακόμα και της αποκατάστασης των δασικών περιοχών, αρμοδιότητα που ανατίθεται στο νεοσύστατο υπουργείο. Τα αποτελέσματά αυτής της προσέγγισης έχουν αποδειχθεί ήδη τραγικά. Η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία της δασικής υπηρεσίας είναι αναγκαία σε όλα τα στάδια που αφορούν την πρόληψη, την κατάσβεση και την αποκατάσταση των δασικών πυρκαγιών, όπως και η συνεργασία με τις κοινότητες που ζουν κοντά, μέσα και από το δάσος.

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι προφανές ότι η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, και δη του δασικού, και η πολιτική προστασία είναι αλληλένδετες και πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία. Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται όταν συνεχίζεται ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και ο συνεχώς μειούμενος ρόλος της πολιτείας, ως θεματοφύλακας του δημόσιου συμφέροντος. Ακόμα ένα Υπουργείο με αρμοδιότητα την κλιματική κρίση και μάλιστα μαζί με την πολιτική προστασία είναι αμφίβολο εάν μπορεί να προσφέρεικάτι διαφορετικό. Γιατί προωθούνται οι αντιεπιστημονικές και αδιέξοδες επιλογές της μεταφοράς των έργων πρόληψης από το καθ’ ύλην αρμόδιο ΥΠΕΝ στο νεοσυσταθέν Υπουργείο για το οποίο, ως εκ θαύματος, βρέθηκαν και €300εκ από το πρόγραμμα Δρυάδες για έργα πρόληψης του που δεν μπορούσε να βρει το ΥΠΕΝ; Αντί να διαμορφώνονται σύγχρονες, διεπιστημονικές και τεχνολογικά προηγμένες δομές που συνεργάζονται μεταξύ τους παραμένουμε στα δυσκίνητα σχήματα των Υπουργείων με τις πολλές κατακερματισμένες αρμοδιότητες.

Η θεσμοθέτηση του «Ανάδοχου Αναδάσωσης», αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Στο όνομα της «αποτελεσματικότητας» και της έκτακτης ανάγκης παραγκωνίζονται οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες απεμπολώντας δικαιώματα του Δημοσίου στις δημόσιες δασικές εν γένει εκτάσεις, ενώ παρέχονται σε ιδιώτες απεριόριστα δικαιώματα εντός δασικών εκτάσεων, αντί η πολιτεία να διατηρεί το ρόλο της και να διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συμβολή του ιδιωτικού τομέα στο έργο της. Φτάνει πια με τις παλιές αδιέξοδες συνταγές μη επίλυσης προβλημάτων!

Μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι αυτό που η κοινωνία έχει ανάγκη δεν είναι νέα Υπουργεία και ιδιώτες για να αναλάβουν όσα το κράτος εδώ και δεκαετίες αρνείται να κάνει. Τόσο η υγειονομική όσο και η κλιματική κρίση που βιώνουμε δείχνουν ένα πράγμα: η επιστήμη μπορεί να μας καθοδηγήσει, αλλά χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να λειτουργήσει προς το συμφέρον όλων μας. Το φυσικό μας περιβάλλον είναι ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο που δεν μπορούμε ούτε να καταστρέφουμε, ούτε να σπαταλάμε, ούτε να χαρίζουμε σε λίγους. Από αυτό εξαρτάται η επιβίωση και το μέλλον μας και θα τα υπερασπιζόμαστε παντού και πάντα.

Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος δασοπροστασίας τώρα για όλη την Ελλάδα με την ενεργή συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού ώστε να αποτελέσει εργαλείο ανόρθωσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Την Οριοθέτηση και η κήρυξη των αναδασωτέων πρέπει να συνδυαστεί με ελέγχους και διασφάλιση της προστασίας και της μη αλλαγής χρήσεων

Την υλοποίηση έργων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων (πχ. κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα) πρέπει να γίνει πριν τη χειμερινή περίοδο και τις βροχές, με ευθύνη των τοπικών δασικών υπηρεσιών και όχι χορηγών

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top