ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Απαράδεκτες καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις στην προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) – «ναρκοθετείται» μια μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με θετική αξιολόγηση

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. Ανδρέα Ξανθού και τη συνυπογραφή της Γραμματέως της Κ.Ο. Όλγας Γεροβασίλη σχετικά με την εγκατάλειψη της πρωτοποριακής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τον οικογενειακό γιατρό.

Ενώ η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αξιολογηθεί θετικά από τον ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανεξάρτητους αξιολογητές που όρισε ο κ. Κικίλιας, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ναρκοθετεί ουσιαστικά το μέλλον του θεσμού καθυστερώντας πάνω από ένα χρόνο τις προσλήψεις προσωπικού από προκήρυξη που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ εξέδωσε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να δηλώσει ότι στηρίζει τις ΤΟΜΥ, στην πραγματικότητα όμως το σχέδιό της για την Πρωτοβάθμια είναι τα ΣΔΙΤ και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Ερωτούν τον κ. Υπουργό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:
Πότε θα προσληφθούν οι επιτυχόντες της τελευταίας προκήρυξης για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης νέων ΤΟΜΥ;
Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και για την προοπτική της ενσωμάτωσης των νέων δομών στο ΕΣΥ;

Ακολουθεό το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Απαράδεκτες καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις στην προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) – «ναρκοθετείται» μια μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με θετική αξιολόγηση
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και με το ν.4486/2017 άρχισε να υλοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος μαζί με την διεπιστημονική ομάδα υγείας (νοσηλευτής-επισκέπτης υγείας-κοινωνικός λειτουργός) παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας σε αποκεντρωμένες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ). Το νέο αυτό μοντέλο οργάνωσης της ΠΦΥ αξιολογήθηκε θετικά από εξωτερικούς αξιολογητές που όρισε η σημερινή κυβέρνηση και οι οποίοι στην έκθεση τους επισημαίνουν ότι ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διακήρυξης της Αστάνα (2018) για την ΠΦΥ. Η αξιολόγηση αυτή δικαιώνει πλήρως τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4486/2017 και η οποία λοιδορήθηκε τότε από τη ΝΔ και υπονομεύτηκε ανοικτά από τους φιλικά προσκείμενους σε αυτήν Ιατρικούς Συλλόγους, που εναντιώνονται σε κάθε διεύρυνση του «δημόσιου χώρου» στην ΠΦΥ.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε, λόγω της θετικής αξιολόγησης και των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας αλλά δυστυχώς με σχεδόν 2 χρόνια καθυστέρηση, να προχωρήσει στην προκήρυξη των 1935 κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας στις ΤΟΜΥ. Μια προκήρυξη που δεν επικοινωνήθηκε από το Υπουργείο Υγείας ούτε ενημερώθηκαν οι υγειονομικοί και η οποία, σχεδόν ένα χρόνο μετά, δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει αυτό το θεσμό και έχει «δυσανεξία» σε κάθε προοπτική ενίσχυσης του ΕΣΥ, ειδικά στο κρίσιμο πεδίο της ΠΦΥ. Αντίθετα, η μεγάλη πρόκληση για το Σύστημα Υγείας στη μετά-covid εποχή, είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου δημόσιων δομών και υπηρεσιών ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας που, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας, θα παρέχουν ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα στην κοινότητα, στο σπίτι, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας .
Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με την εν λόγω προκήρυξη :
1) Έχει παρέλθει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από την προκήρυξη-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη προσωπικού στις ΤΟΜΥ και η διαδικασία δεν έχει τελεσφορήσει ακόμη. Στις 19/03 /2021 εκδόθηκε ορθή επανάληψη για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες» (ΑΔΑ: 62ΤΡ465ΦΥΟ-ΓΛΨ) η οποία περιελάμβανε 1.935 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλά δεν έχουν αναρτηθεί ούτε οι προσωρινοί πίνακες προσληπτέων.
2) Στο πλαίσιο της ίδιας προκήρυξης του 2021 και ειδικότερα στη σελίδα σελίδα 105 ακυρώνονται παράτυπα οι Οριστικοί Πίνακες της προηγούμενης προκήρυξης, δηλαδή του 2017, γεγονός για το οποίο οι διοριστέοι της προκήρυξης του 2017 έχουν προσφύγει δικαστικά στο ΣτΕ για την υπόθεση αυτή .
3) Επιπλέον, στο πλαίσιο της προκήρυξης του 2021 είχε διαπιστωθεί αποκλεισμός νέων επιστημόνων κατηγορίας Π.Ε., για τον οποίο είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η ερώτηση ωστόσο δεν απαντήθηκε ποτέ από το Υπουργείο Υγείας, ούτε ελήφθη μέριμνα για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος νέων επιστημόνων.
4) Αναφορικά δε με τις εγκαταστάσεις των ΤΟΜΥ σημειώνονται αδικαιολόγητες ενέργειες των διοικήσεων των ΥΠΕ που υπονομεύουν την λειτουργία του θεσμού της ΠΦΥ. Ειδικότερα, στις 6/3/2020 δημοσιοποιήθηκε Διακήρυξη διαγωνισμού για την μειδοτική δημοπρασία μίσθωσης ακινήτων για της ανάγκες στέγασης της 1ης και 2ης ΤΟΜΥ Δήμου Αχαρνών (ΑΔΑ: Ψ8ΒΚ469Η26-ΕΨΩ). Μολονότι δημοσιεύθηκε έγκριση «Πρακτικού Αποδοχής Μελέτης» για ακίνητο για την στέγαση της 1ης & 2ης ΤΟΜΥ Αχαρνών μετά τη διαδικασία Μειοδοτικής Δημοπρασίας (α/α Διακ. 29Β/20), όπως αυτό κατατέθηκε στις 24/11/2020, στις 18/01/2022 η 1η ΥΠΕ δημοσιοποίησε απόφαση (ΑΔΑ: 6ΕΡ3469Η26-Π1Γ) με τον χαρακτήρα του “εξαιρετικά επείγοντος” με βάση την οποία “Η παράδοση του κτηρίου και η παραλαβή του από τους Ιδιοκτήτες του θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022”. Με αυτόν τον τρόπο ένα ώριμο έργο στέγασης της 1ης και 2ης ΤΟΜΥ Αχαρνών τινάζεται στον αέρα, χωρίς μάλιστα να υπάρξει μέριμνα για μεταστέγαση της δομής σε άλλο κτήριο , ενώ ταυτόχρονα το Δημόσιο ωθείται σε δικαστική εμπλοκή με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης δομής θα κάλυπτε τις ανάγκες υπηρεσιών ΠΦΥ στη Δυτική Αττική, μία περιοχή στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων ανήκει στις οικονομικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες βιώνουν σημαντικές ανισότητες στη φροντίδα υγείας.
Επειδή, η αδικαιολόγητη ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας για την έκδοση ακόμη και των προσωρινών πινάκων διοριστέων , έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε χιλιάδες επαγγελματίες υγείας που έχουν ενδιαφερθεί για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ.
Επειδή, ο παράτυπος αποκλεισμός των διοριστέων της προηγούμενης προκήρυξης (2017) έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να αποκατασταθεί η αδικία.
Επειδή, οι παλινωδίες στο ζήτημα της εξεύρεσης κατάλληλων κτιρίων για τη στέγαση νέων ΤΟΜΥ υπονομεύουν ευθέως την ανάπτυξη του νέου αυτού θεσμού.
Επειδή μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα αντιμετωπίσει τη δέσμευση της χώρας για ανάπτυξη και ολοκλήρωση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ.
Επειδή οι νέες αυτές δημόσιες δομές ΠΦΥ έχουν αξιολογηθεί θετικά από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και από τους πολίτες που είναι οι αποδέκτες των υπηρεσιών τους.
Επειδή μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης είναι αναγκαία η οργανική ένταξη των ΤΟΜΥ και του προσωπικού τους στο ΕΣΥ, ως αποκεντρωμένων δομών των Κέντρων Υγείας
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
1. Πότε θα προσληφθούν οι επιτυχόντες της τελευταίας προκήρυξης για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης νέων ΤΟΜΥ;
3. Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και για την προοπτική της ενσωμάτωσης των νέων δομών στο ΕΣΥ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ξανθός Ανδρέας
Γεροβασίλη Όλγα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βίτσας Δημήτριος
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top