ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γ.Ν. Ηλείας: «Δίνουν τον τομέα της καθαριότητας σε ιδιώτες» – Έντονες αντιδράσεις των Συλλόγων εργαζομένων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Σύλλογο εργαζομένων νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των Συλλόγων εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας στην απόφαση της διοίκησης να αναθέσει τις υπηρεσίες καθαριότητας, συμπεριλαμβανομένων και του ξενώνα «Ψυχαργώς» καθώς και του ΚΕΦΙΑΠ σε ιδιώτες.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Σύλλογο εργαζομένων νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας όπου μεταξύ άλλων αναφέρει για αυτήν την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Ηλείας.

«Ύπουλη μεθόδευση επιστροφής εργολάβων στο Γ.Ν ΗΛΕΙΑΣ.

Στη γενική συνέλευση εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας που έγινε (χθες) Πέμπτη 23/9/2021 πέρα από τα γνωστά θέματα με τις αρνητικές εξελίξεις γύρω από τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου κυριάρχησε ένα ακόμα σοβαρό θέμα που ανέδειξε η διοίκηση του συλλόγου εργαζομένων. Σε απόφαση του Δ.Σ του νοσοκομείου Ηλείας αναρτημένη στη διαύγεια με ΑΔΑ: 6ΖΜΣ46907Ε-Ρ2Ω και τίτλο «ΑΠΟΣΜΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 33 ης /09-09-2021 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Γ.Ν. ΗΛΕΙΑΣ , θέμα 7ο αποφασίστηκε ο ορισμός επιτροπής για την κατάρτιση Τεχνικών Προδιαγραφών για την καθαριότητα των χώρων του Γ.Ν. Ηλείας-Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου (συμπεριλαμβανομένου του Ξενώνα «Ψυχαργώς» και ΚΕΦΙΑΠ), η οποία και θα προσδιορίσει αναλυτικά το σχετικό έργο (απασχολούμενα άτομα, ωράρια, επιμέρους χώροι προς καθαρισμό και εμβαδό αυτών, συχνότητα εργασιών, εξοπλισμός κ.α.) και λοιπές απαιτήσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού.

Με λίγα λόγια, μετά από τέσσερα χρόνια σε μια διαδικασία συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που λήγουν τέλος του χρόνου, με αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινα ωράρια επαναφέρουν το καθεστώς ιδιωτικοποίησης των υποστηρικτικών λειτουργιών του ΕΣΥ και εργασιακής γαλέρας για δεκάδες εργαζομένους στα νοσοκομεία της Ηλείας.

Έχει σημασία όμως η μεθόδευση που ακολουθήθηκε στην εν λόγο απόφαση . Αναφέρουν το αίτημα που είχαν καταθέσει ως διοίκηση από τις 20-5-2021, αίτημα πρόσληψης νέων επικουρικών υπάλληλων για την καθαριότητα και επειδή μέχρι τώρα δεν τους έχει απαντήσει το υπουργείο, η διοίκηση χωρίς να προτείνει ανανέωση, παράταση ,στους ήδη υπηρετούντες υπάλληλους ή και νέο διαγωνισμό για Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου αναθέτουν σε τεχνική επιτροπή να μελετήσει τις προδιαγραφές για επαναφορά των συνεργείων και των εργολαβικών εργαζομένων…

Με μια λέξη τους .. «πετάει σαν στημένες λεμονόκουπες». Ως υγειονομικοί με το σύνολο της κοινωνίας στο πλευρό μας θα αντισταθούμε σε όλα αυτό το κρεσέντο ενεργειών για την κατάρρευση του ΕΣΥ. Συσπειρωνόμαστε με τα πρωτοβάθμια σωματεία φορείς, κόμματα οργανώσεις, συλλογικότητες, όλης της Ηλείας και διεκδικούμε μέσα από ένα αγωνιστικό πλάνο με στοχευμένες δράσεις να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις δουλείες τους, να εργαστούν όλες οι δομές προς όφελος του πολίτη και όχι να υπηρετήσουν τις δοξασίες και εμμονές του ξεπεσμένου νεοφιλελευθερισμού».https://5544d827e046fb34165ecb85285e2f27.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Αυτή τη στιγμή στην ΝΜ Πύργου παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας είκοσι τέσσερα (24) άτομα εκ των οποίων τα είκοσι (20) είναι ΥΕ Προσωπικό Καθαριότητας εξάωρης, πενθήμερης απασχόλησης και έχουν προσληφθεί σύμφωνα με σύμβαση ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), δύο (2) λοιπό επικουρικό προσωπικό κλάδου ΥΕ Βοηθητικών Εργασιών Καθαριότητας και δύο (2) υπάλληλοι ΙΔΟΧ μέσω του προγράμματος ΟΑΕΔ 55-67 ετών με σύμβαση εργασίας διάρκειας ενός (1) έτους.

Το ΔΣ του Γ.Ν. Ηλείας είχε ζητήσει από το Μάιο 2021 την πρόσληψη 22 υπαλλήλων επικουρικού προσωπικού (ΙΔΟΧ) ειδικότητας ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας.

Εφημερίδα Πατρίς