ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γ. Πούλου: Η αντιμετώπιση μιας νέας προσφυγικής κρίσης απαιτεί τήρηση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου και όχι εθνικιστικές κορώνες, επικοινωνιακά «σόου» και επαναπροωθήσεις!

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών κ.λπ.», τόνισα ότι η κυβέρνηση κατεδαφίζει και τα τελευταία εχέγγυα προστασίας της διαδικασίας αίτησης ασύλου, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα!
Αρχικά επεσήμανα ότι η συγκυρία μέσα στην οποία έρχεται το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από τον «κουτσό» ανασχηματισμό που ο κύριος Μητσοτάκης επιχείρησε πάνω στις στάχτες 1,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων και 2.000 κατεστραμμένων κατοικιών, τις οποίες το δήθεν «επιτελικό κράτος» δεν μπόρεσε –ή δεν θέλησε– να προστατεύσει!
Για τη διαχείριση της πανδημίας, τόνισα ότι ο νέος Υπουργός Υγείας χρησιμοποιεί την αυτονόητη ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των υγειονομικών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς ως άλλοθι διάλυσης του ΕΣΥ, με αναστολή εργασίας και περικοπές μισθών, ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τα ιδιωτικά συμφέροντα!
Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη που άφησε τα δάση χωρίς πυροσβέστες, τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσοκόμους, υπόσχεται τώρα με το νομοσχέδιο αυτό, να υπερασπιστεί το «Φρούριο Ευρώπη» από τους πρόσφυγες!
Κρύβεται πίσω από τις ευθύνες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, που «χαϊδεύοντας» τις δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις, δεν θεσπίζει τη θεσμική αλληλεγγύη και τον υποχρεωτικό αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων και αιτούντων άσυλο…
Επιπλέον, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο κατάχρησης των διαδικασιών απέλασης και επιστροφής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις παραβίασης των εγγυήσεων του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.
Όπως όλες οι δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί την κρίση στο Αφγανιστάν για να ψαρέψουν ψήφους στα θολά νερά της γεωπολιτικής αστάθειας!
Στόχος της είναι να ενεργοποιήσει ξενοφοβικά αντανακλαστικά, να εμπορευτεί φτηνό εθνικισμό, και να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα καυτά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα!

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top