ΑΡΘΡΑ

Δήμος Πύργου: Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια της Ναυμαχίας του Κατακόλου

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε για πρώτη φορά από τον Δήμο Πύργου την Κυριακή (1/8) η ιστορική στιγμή της Ναυμαχίας του Κατακόλου παρουσία αρχών του τόπου και πλήθος συλλόγων που έδωσαν ενδυματολογικά την ιδιαίτερη σημειολογία της εκδήλωσης.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατακόλου «Φάρος», στο πλαίσιο εορτασμού της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από τη Ναυμαχία του Κατακόλου.

Ενεργή συμμετοχή στην εκδήλωση είχε η Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Κατακόλου, ο Εμπορικός Σύλλογος Κατακόλου, ο Σύλλογος «Ηλείων ΕΣΘΗΤΑ», ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιώνα καθώς και η Φιλαρμονική Λεχαινών με δημοτικά σχολεία του Πύργου.

Ηχηρές παρουσίες τίμησαν την επετειακή εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΝ, Αντιπλοίαρχος Ευάγγελος Πολίτης Π.Ν. Επιστολέας Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου, ο Διοικητής του ΚΕΑΤ Ανδραβίδας Σμήναρχος Νικόλαος Κοκκώνης , ο εκπρόσωπος της Κεντρικής ΕΑΝ Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καλύβας Π.Ν.  ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος, ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο βουλευτής ΝΔ Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Κώστας Νικολούτσος-και πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας-και Στάθης Καννής, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μεσσαλάς, Γιάννης Παπαδημητρίου, Μαρίνος Αχτύπης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος , δημοτικοί σύμβουλοί, εκπρόσωποι της κοινότητας Κατακόλου, φορέων και συλλόγων κ.α.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, ενώ ο εκπαιδευτικός- φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας σε ρόλο αφηγητή αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας του Κατακόλου, με χρέη τελετάρχη να εκτελεί ο Πρόεδρος της ΕΑΝ Ηλείας, Πλοίαρχος εν Αποστρατεία, Ζώης Υφαντής. Αμέσως μετά ακολούθησε ρίψη στεφάνων στα νερά του Κατακόλου. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, αναφερόμενος στη μικρή μεν, αλλά μεγάλης σημασίας Ναυμαχία, τόνισε μεταξύ άλλων την μεγάλη ευκαιρία «Να δώσουμε μια νέα αφετηρία ανάδειξης των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν στην περιοχή μας, να συντάξουμε έναν απολογισμό της προσφοράς του τόπου μας σε όλους τους αγώνες του Έθνους και κυρίως του 1821. Η περιοχή του Πύργου έχει πολλά να δείξει σ’ αυτόν τον αγώνα, όπου λαός και Εκκλησία μαζί τότε ουσιαστικά διέψευσαν όλες τις προσδοκίες της Δύσης γιατί υπήρχαν ήρωες αλλά δυστυχώς αφήσαμε τη σκόνη του χρόνου να καλύψει αυτά τα γεγονότα. Η σημερινή δημοτική αρχή, όχι ευκαιριακά ούτε επετειακά,  αλλά συστηματικά καταγράφει αυτή την ιστορία».

Επιπλέον, ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στην κυκλοφορία του Ιστορικού βιβλίου του Δήμου Πύργου  όπως και τον προγραμματισμό καταγραφής και άλλων γεγονότων, κι υπογράμμισε την αναγκαιότητα της λειτουργίας ενός Ιστορικού Μουσείου στην πόλη, όπως και την ανάδειξη του Μουσείου «Γιάννης Λάτσης» στο Κατάκολο. «Αυτά για να γίνουν χρειάζεται συμμετοχή της κοινωνίας και πνεύμα συνεργασίας. Να ξεχάσουμε το «ΕΓΩ» και να συνεχίσουμε στο «εμείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πραγματικά εντυπωσιακή στιγμή της βραδιάς ήταν η παρέλαση που είχε διοργανώσει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φάρος» Ελένη Τερζοπούλου, όλων των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων που συμμετείχαν με παραδοσιακές στολές στον κεντρικό και παραλιακό δρόμο του Κατακόλου, η οποία «ντύθηκε» μουσικά υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Λεχαινών.

Εφημερίδα Πρωινή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top