ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι προκλήσεις του ανοίγματος του Τουρισμού και οι προοπτικές ανάπτυξης συζητήθηκαν σε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Τουρισμού της η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ηλείας.

Φορείς Τουρισμού της Ηλείας ( και ειδικότερα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κ. Νικολούτσος, ο Πρόεδρος  και Αν. Γεν. Γραμματέας της Ο.Ε.ΕΣ.Π και ΕΣΕΕ κ. Γ. Βαγενάς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής της Αρχ. Ολυμπίας κ. Χ. Σπηλιόπουλος, ο Πρόεδρος των Εμπορικών Συλλόγων της Ηλείας κ. Ν. Καρυώτης,  η Πρόεδρος του επαγγελματικού συλλόγου Κατακόλου «Αλληλεγγύη» κα Αν. Νικολοπούλου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» Πύργου κ. Ν. Τζαμαλής, η Ξεναγός και μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δήμου Αρχ. Ολυμπίας κα Ι. Κοτσιούρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρχ. Ολυμπίας κ. Β. Τυλιγάδας, ο επιχειρηματίας τουρισμού και  Μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας κ. Χρύσανθος Μουρτζίνης ) η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου , ο Βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός, οι πρώην Βουλευτές Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάκης Μπαλαούρας,  καθώς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Παναγιώτης Αρανίτης και Γιώργος Παναγιωτόπουλος,  κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την επανεκκίνηση του Τουρισμού σε λίγες ημέρες και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για ένα ασφαλές άνοιγμα, βιώσιμο, που στόχο έχει την ανάπτυξη της Ηλείας που εν δυνάμει σηματοδοτεί και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και της χώρας γενικότερα.

Η Τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου επεσήμανε την ανάγκη να πετύχει ο Τουρισμός θέτοντας τρεις βασικούς άξονες. Την διασφάλιση της ασφαλούς υγειονομικά επανεκκίνησης του τουρισμού, της ανάγκης να σωθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και την επιτακτική ανάγκη για γενναία ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς, στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό, στην ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των εργαζομένων στον τουρισμό που είναι κάτω των 30 ετών, στην ανάγκη εκτεταμένων τεστ και ιχνηλάτησης.  «Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό και οι μικρο μεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε έναν ανελέητο πόλεμο» τόνισε καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να ακουσει τις προτάσεις τους. Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο για την Ηλεία, να υπάρξουν υποδομές, να γίνει η περιοχή προσβάσιμη ώστε να αποκτήσει την δύναμη που της αξίζει.

Τέθηκαν θέματα όπως η ανάγκη για σχεδιασμό και υλοποίηση ασφαλούς και στοχευμένου πλάνου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, για βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ασφάλεια όλων των εργαζομένων, για την επιδότηση του εσωτερικού τουρισμού, τη διασύνδεση τουριστικής ανάπτυξης και υποδομών και καταγράφηκε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι ζωτικά έργα υποδομών για την Ηλεία τα οποία ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Τονίστηκε δε η ανάγκη η Περιφέρεια να επενδύσει στην προβολή της Ηλείας κάτι που θα σηματοδοτήσει ανάπτυξη και «κέρδος» όχι μόνο για τη Δυτική Ελλάδα αλλά και για τη χώρα.

Από την συζήτηση αναδείχθηκαν τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, όπως οι υποδομές και τα αναπτυξιακά έργα (αυτοκινητόδρομος, σιδηρόδρομος, αεροδρόμιο), διασύνδεση των δύο μεγάλων λιμανιών της Ηλείας και αναβάθμιση παράκτιας ζώνης,  ενίσχυση υγειονομικών δομών (κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς, ενοποίηση τουριστικών περιοχών και διασύνδεση πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού, κίνδυνος για επανεκκίνηση της κρουαζιέρας χωρίς κοινωνικό αποτύπωμα για την Ηλεία, συρρίκνωση του περιηγητικού τουρισμού.

Κεντρικές παρεμβάσεις για τοπικά προγράμματα τουριστικής προβολής, τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και ήπια στις περιοχές natura, ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού και οριοθέτηση παραθεριστικών ζωνών στην Ηλεία, ανάγκη για συνέργειες φορέων σε πολλαπλά επίπεδα για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη ταυτότητας,  σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό, ανάδειξη και προβολή τουριστικών προορισμών της Ηλείας, ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού.

Ιδιαίτερα σημαντική τονίστηκε πως είναι η ενίσχυση του «Ολυμπισμού», η ανάδειξη των ολυμπιακών θεσμών και του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία καθώς και η διασύνδεση αρχαιολογικών χώρων και  χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η Ηλεία με δύο μνημεία προστατευμένα από την UNESCO, με δυναμική πράσινης ανάπτυξης, με μνημεία πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας, με πολιτισμικούς θεσμούς, με δυναμική για ιαματικό, ιατρικό, εκπαιδευτικό, συνεδριακό, αθλητικό, θρησκευτικό, καταδυτικό, ανασκαπτικό, εναλλακτικό τουρισμό, αγροτουρισμό και με ένα έμψυχο δυναμικό που «επιθυμεί», έχει απόψεις και προτάσεις για επίλυση προβλημάτων και ανάπτυξη της περιοχής, στο πλαίσιο μιας συλλογικής συνείδησης, δεν μπορεί να υπολείπεται τον εξελίξεων στον τουρισμό και πρέπει να έχει αυτό που της αξίζει στον «τουριστικό χάρτη» της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της χώρας με ταυτότητα που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς και με τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η Ν.Ε της Ηλείας, θα είναι κοντά και θα πιέζει όχι μόνο για την ασφαλή και βιώσιμη επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ηλεία αλλά και για την ενίσχυση και ασφάλεια των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό- επισιτισμό, διότι τα προβλήματα και η επίλυσή τους μας αφορά όλους.

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top