ΑΡΘΡΑ

Δημητρουλόπουλος για την επίσπευση της διαδικασίας των πλειστηριασμών: «Είμαστε επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δικηγόροι για την διαδικασία επίσπευσης των πλειστηριασμών

Επιφυλακτικός είναι ο νομικός κόσμος απέναντι στη νέα διάταξη της Πολιτικής Δικονομίας βάσει της οποίας επισπεύδεται η διαδικασία των πλειστηριασμών ενώ μιλούν για αιφνιδιασμό από πλευράς κυβέρνησης.

Η έλλειψη δικαστικής απόφασης για την μείωση της τιμής του ακινήτου του πλειστηριασμού είναι αυτή που γεννά πολλά ερωτηματικά για τα οποία ο νομικός κόσμος  θα τοποθετηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα.

“Περιορίζεται το χρονικό διάστημα αυτής της όλης  διαδικασίας, έρχεται πιο κοντά δηλαδή το τελικό σημείο της διαδικασίας αυτής που είναι η απώλεια του ακινήτου μέσω του πλειστηριασμού. Το ένα στοιχείο είναι αυτό. Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι το γεγονός ότι πλέον δεν θα απαιτείται για την μείωση της τιμής του πλειστηριασμού η δικαστική κρίση. Και ξέρεται για εμάς αυτό είναι το σοβαρότερο και το σημαντικότερο. Αυτή τη στιγμή αν ο πλειστηριασμός αποβεί δύο φορές άκαρπος -άγονος και δεν εμφανιστεί κάποιος να πλειοδοτήσει αυτόματα η τιμή εκκίνησης θα πέφτει στο 80% για τον τρίτο πλειστηριασμό και να και  τότε αποβεί άκαρπος θα πέφτει επίσης απότομα στο 65%. Μέχρι σήμερα για να συμβεί αυτό έπρεπε να μεσολαβήσει μία δικαστική κρίση, όπου το δικαστήριο αξιολογούσε αν θα έπρεπε η τιμή εκκίνησης να μειωθεί και σε τι ποσοστό. Και αυτό γινόταν με σκοπό να αποτραπεί ο κίνδυνος κάποια ακίνητα να βγουν στον πλειστηριασμό μισοτιμής. Με τιμή πολύ χαμηλότερη αυτής που πραγματικά έχουν. Η δικαστική λοιπόν κρίση ή δίκη που μεσολαβούσε αποτελούσε μία εγγύηση, ένα εχέγγυο ότι αυτό το ακίνητο θα βγει στον  πλειστηριασμό με βάσει την αξία που πραγματικά έχει ώστε και ο δανειστής να πάρει τα χρήματά του αλλά και ο οφειλέτης να μην χάσει την περιουσία του με τιμή χαμηλότερη αυτής που έχει στην αγορά”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ.

Μας αιφνιδίασαν….

Για τον απόλυτο αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση μιλούν οι δικηγόροι που εν μέσω καλοκαιριού προχωρά στην αλλαγή του τρόπου διενέργειας των πλειστηριασμών.

“Καταρχάς να πούμε ότι αυτό αποτελεί μία αιφνίδια εξέλιξη η οποία έρχεται διαρκούντος ακόμα του καλοκαιριού. Γενικότερα εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας αλλαγής του κώδικά πολιτικής δικονομίας που εμπεριέχεται και η διάταξη η οποία αναλυτικώς αναφέρατε. Θα πρέπει να πω ότι μας αιφνιδιάζει υπό την έννοια ότι δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ευρείας και εκτεταμένης διαβούλευσης, ώστε να έχουν ακουστεί οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων πάνω σε αυτό το ζήτημα και η ταχύτητα με την οποία έρχεται μέσα στον Αύγουστο να τεθεί σε διαβούλευση και αμέσως μετά να ψηφιστεί αυτή η διάταξη μας προβληματίζει.

Είναι όμως γεγονός όπως αναφέρατε ότι πράγματι θα φέρει πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πλειστηριασμών. Κάνει δηλαδή πιο σύντομη τη σχετική διαδικασία.

Τώρα αυτό το κρίνει ο καθένας από την σκοπιά που το βλέπει για να μπορέσει να πει αν είναι θετικό ή αρνητικό. Από την σκοπιά του επισπεύδοντος, αυτού δηλαδή που προωθεί τον πλειστηριασμό με σκοπό να αποκτήσει τα χρήματά του είναι μία θετική εξέλιξη σίγουρα. Από την σκοπιά όμως του οφειλέτη που είναι και το αδύναμο μέλος σε μία διαδικασία πλειστηριασμού και που θα ήθελε να έχει στην διάθεσή του περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του ώστε να αποφύγει τον πλειστηριασμό και να απολέσει το περιουσιακό στοιχείο, αυτό αποτελεί σίγουρα για αυτόν μία δυσμενή εξέλιξη”, επεσήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top