ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Καλαματιανός: Απαντήστε μας κα Υπουργέ, γιατί απαξιώνετε με αυτόν τον προκλητικό τρόπο την Ηλεία;

Την αγωνία και την αγανάκτηση των πολιτών της Ηλείας αποτύπωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, στη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως, στηλιτεύοντας παράλληλα την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εξαφανίσει το νομό από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

«Οι πολίτες της Ηλείας είναι αναστατωμένοι και ιδιαιτέρως προβληματισμένοι. Τα χτυπήματα στο νομό είναι απανωτά. Κυρία Υπουργέ, δεν πιστεύετε ότι στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πρέπει να υπάρχει Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) και Τμήμα Μουσειολογίας; Δεν πιστεύετε ότι ο τόπος αυτός πρέπει να έχει Πανεπιστημιακά Τμήματα που θα προσδώσουν υπεραξία στην Ηλεία και σε όλη την Ελλάδα; Τμήματα που θα έχουν παγκόσμια ακτινοβολία λόγω της διασύνδεσής τους με την Αρχαία Ολυμπία; Δεν πιστεύετε ότι πρέπει να υφίσταται Τμήμα Γεωπονίας στον τόπο που υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους και αρδευόμενους κάμπους της Ελλάδας; Είναι εντελώς λανθασμένη η απόφασή σας να “τελειώσετε” τη Μουσειολογία και τη Γεωπονία.»

Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής ανέφερε πως ήταν ιδιαιτέρως αρνητική η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, καθώς θα έπρεπε να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα για τη λειτουργία του στην Ολυμπιακή Γη.

Σε ότι αφορά το Τμήμα της Μουσειολογίας, τόνισε πως αυτό υπονομεύτηκε από την Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Ενδεικτικά, το 2019 δόθηκαν 38 θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο, εκ των οποίων στο Τμήμα Μουσειολογίας καμία. Παρόλα αυτά, το Τμήμα έχει βρει θετική ανταπόκριση, καθώς απαριθμεί 500 σπουδαστές μαζί με άλλους 1600 σπουδαστές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων. Τι θα κάνετε με όλους αυτούς; Με όλες αυτές τις οικογένειες; Δύο χρόνια τώρα δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να λειτουργήσει το Τμήμα. Υπάρχει και εμπεριστατωμένη πρόταση για δημιουργία Σχολής Πολιτιστικών Σπουδών.»

Για τη Γεωπονία, υπογράμμισε ότι απαριθμεί 900 φοιτητές συνολικά, ενώ επεσήμανε ότι το Τμήμα διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η απώλεια των Τμημάτων, αποδίδοντας παράλληλα την αποκλειστική ευθύνη στις κυβερνητικές επιλογές.

«Όπως καταλαβαίνετε, η επιλογή των Τμημάτων δεν έγινε με ρουσφετολογικά κριτήρια. Έγινε με βάση τις διαχρονικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού.

Είναι παντελώς άδικη η εξαφάνιση της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Θα είναι ο μοναδικός νομός στη Χώρα δίχως Πανεπιστημιακό Τμήμα. Καταδικάζετε τον τόπο σε εκπαιδευτική, πολιτιστική και αναπτυξιακή ισοπέδωση και σε τέλμα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Θα κάνουμε τα πάντα για ν’ αρθεί αυτή η αδικία.

Κυρία Υπουργέ, αποδίδουμε αποκλειστικά στην Κυβέρνηση τις ευθύνες. Δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και της ΕΘΑΑΕ.

Αν θέλετε, μπορείτε να φροντίσετε για τη διατήρηση, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Τμημάτων. Είναι αδιανόητο να καταργηθούν τα Τμήματα που ιδρύθηκαν με νόμο. Δεν αποδεχόμαστε την κατάργησή τους είτε με νόμο, είτε με Προεδρικό Διάταγμα.

Η αγανάκτηση των Ηλείων ξεχειλίζει. Θα μας βρείτε όλους μαζί απέναντι σ’ αυτές τις αποφάσεις.»

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top