ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Καλαματιανός: Επιτέλους περιορίστε την ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών

Ερώτηση στη Βουλή Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τον έλεγχο και τη συμμόρφωση των εισπρακτικών εταιρειών.

Όλο και περισσότεροι πολίτες νιώθουν να συνθλίβονται από την αύξηση και τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Πάγια τακτική πολλών από αυτούς τους οργανισμούς, είναι η ανάθεση των εργασιών υπενθύμισης και εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών σε εισπρακτικές εταιρείες.

Όπως προκύπτει από καταγεγραμμένες καταγγελίες, πολύ συχνά οι εταιρείες αυτές καταφεύγουν σε παράνομες πρακτικές και μεθόδους, ασκώντας μεγάλο βαθμό πίεσης, μέχρι και ψυχολογική βία, εκφοβισμό κ.α.

Όλα αυτά συμβαίνουν εκτός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που ορίζει τον τρόπο και τη συχνότητα όχλησης από τις εισπρακτικές εταιρείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λοιπόν, το πλαίσιο αυτό δεν τηρείται, με αποτέλεσμα να είναι συνεχής και πιεστική η όχληση των πελατών, όπως γίνεται κατά κόρον στις περιπτώσεις των τραπεζών.

Αν και μέσα στην πανδημία υπήρξαν εξαγγελίες και προσπάθειες ρύθμισης της λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, υπάρχουν συγκεκριμένες ονομαστικές καταγγελίες για πρακτικές τους κατά παράβαση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται απαιτήσεις τραπεζών, προχωρούν σε εξώδικα προς οφειλέτες, που βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση με τραπεζικούς οργανισμούς, εκφοβίζοντάς τους για απώλεια προθεσμιών, με αναληθή στοιχεία στο περιεχόμενο, προκειμένου να δημιουργηθεί πανικός στους ίδιους τους οφειλέτες. Ο απώτερος στόχος αυτής της πρακτικής είναι η υπογραφή συμβάσεων υπό καθεστώς πίεσης και η καταβολή χρηματικών ποσών κατά παράβαση του ενεργού διακανονισμού. Επίσης, οι συγκεκριμένες εταιρείες αποτρέπουν τους πελάτες να απευθύνονται σε δικηγόρους για την εκπροσώπησή τους, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης πληρεξούσιων δικηγόρων θέτουν υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις ως προς την νομιμοποίηση εκπροσώπησης των πελατών τους κατά παρέκκλιση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Επιπλέον, καταγγέλλεται αυθαίρετος και παράνομος υπολογισμός από τις εισπρακτικές εταιρείες των οριζόμενων από δικαστικές αποφάσεις επιτοκίων, δίχως καμία αιτιολόγηση. Τέλος, παρά την καθημερινή όχληση των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση βεβαιώσεων στους οφειλέτες, με κίνδυνο την απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων τους.

Με τις καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων εισπρακτικών εταιρειών συνεχώς να πληθαίνουν, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τις ενέργειες που πρόκειται να προβεί προκειμένου να ελεγχθούν οι σχετικές καταγγελίες και τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση των εισπρακτικών εταιρειών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Επιπλέον, τον καλούμε να απαντήσει αν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου για τους οφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν, πλέον, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που επικρατεί.

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας να υποφέρει από τις οικονομικές, αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας όλο και αυξάνεται. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι άνεργοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την πρωτοφανή ύφεση, τη μείωση των εισοδημάτων, τα λουκέτα, αλλά, επιπλέον, στραγγαλίζονται από τις παράνομες πρακτικές εισπρακτικών εταιρειών.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση και σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα που αφορά την προστασία και την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top