ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Καλαματιανός: Η Κυβέρνηση σβήνει τα Πανεπιστημιακά Τμήματα από την Ηλεία

Όλα δείχνουν ότι ο νομός Ηλείας θα δεχθεί ακόμα ένα συντριπτικό χτύπημα. Δημοσιεύματα φέρνουν ως ειλημμένη απόφαση την εξαφάνιση του νομού μας από το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτό είχε διαφανεί από την αποφυγή  σχετικής δέσμευσης του Υφυπουργού Παιδείας σε πρόσφατη ερώτησή μου στη Βουλή.

Όπως πληροφορούμαστε, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα κάνει δεκτή την εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), για την κατάργηση του Τμήματος της Μουσειολογίας στον Πύργο και τη μεταφορά του Τμήματος Γεωπονίας της Αμαλιάδας σε άλλο νομό.

Αυτή η εφιαλτική εξέλιξη αποτελεί μια ακόμη καταδίκη της Ηλείας σε περαιτέρω τέλμα και υπανάπτυξη. Ο νομός μας οδηγείται σε επιστημονική, ερευνητική, οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση, μένοντας απομονωμένος από τις ακαδημαϊκές εξελίξεις.

Βεβαίως, μια τέτοια δυσμενέστατη εξέλιξη δεν είναι ξαφνική. Θα είναι το αποτέλεσμα μιας συνειδητής, οργανωμένης και συντονισμένης προσπάθειας μεταξύ Κυβέρνησης και Πανεπιστημίου Πατρών, που είχε εξαρχής ως στόχο την υπολειτουργία, την υποβάθμιση και εν τέλει την απαξίωση και εξαφάνιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηλείας.

Σχεδόν 2 χρόνια τώρα, το Τμήμα Μουσειολογίας υπονομεύεται και ναρκοθετείται συνεχώς. Οι τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, σε διοικητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή καθιστούν τη λειτουργία του εξαιρετικά δύσκολη. Οι σπουδαστές βιώνουν τις δυσκολίες και το άγχος για το αυτονόητο. Να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, να δώσουν εξετάσεις και να λάβουν το πτυχίο τους.

Αντί λοιπόν να έχει δοθεί εδώ και τόσο καιρό βιώσιμη λύση με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορέσει το Τμήμα να λειτουργήσει με επάρκεια, ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε μόνο του να οδηγείται σε αργό θάνατο.

Και το Τμήμα Γεωπονίας ζει με την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονούμε και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στον Πύργο, για το οποίο, αν και θα έπρεπε να υπάρξει κυβερνητική φροντίδα για τη λειτουργία του, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως αποφάσισε την αναστολή της.

Σε κάθε περίπτωση, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας μπορούσαν να έχουν ενισχυθεί, να είναι βιώσιμα, ακμαία και να λειτουργούν απρόσκοπτα, αφοσιωμένα στο σκοπό τους. Υπήρχαν και υπάρχουν τα μέσα και ο τρόπος για να γίνει αυτό. Θα αρκούσε η βούληση και οι ενέργειες της Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Πατρών. Με θλιβερό τρόπο, όμως, διαπιστώνουμε ότι δεν είναι στις προτεραιότητές τους.

Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε, πλέον, στο σημείο μηδέν. Η Ηλεία, που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε για πρώτη φορά τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, πλήρως ταυτισμένα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, βλέπει ακόμα ένα κεκτημένο της να χάνεται. Η μεθοδευμένη εξαφάνισή της από τον πανεπιστημιακό χάρτη, όπως διαφαίνεται, είναι δρομολογημένη και αποφασισμένη.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις «βολικές» προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και τις εισηγήσεις της ΕΘΑΑΕ. Έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας, κατά συνέπεια και για την ύπαρξη και την ορθή λειτουργία των  Πανεπιστημιακών Τμημάτων του νομού. Οτιδήποτε άλλο είναι προσπάθειες μετάθεσης ευθυνών, αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού των πολιτών.

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν οριστικοποιηθεί και επικυρωθεί η διαφαινόμενη απώλεια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, θα βρουν απέναντι όλους τους πολίτες της Ηλείας. Θα μας βρουν απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές επιλογές τους, που προωθούν τον αποκλεισμό της Ηλείας για ακόμη μια φορά από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top