ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Καλαματιανός: Κλείνουν καταστήματα των ΕΛΤΑ στην Ηλεία;

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύσης Καλαματιανός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται «λουκέτο» σε ταχυδρομικά καταστήματα στην Ηλεία και προωθείται το κλείσιμο των καταστημάτων του Βαρθολομιού, της Λαμπείας, του Καράτουλα.

Εάν πράγματι επιβεβαιωθεί μια τέτοια εξέλιξη, θα πρόκειται για ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες, που θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά την καθημερινότητά τους.

Όπως είναι γνωστό, τα ΕΛΤΑ επιτελούν πλήθος ταχυδρομικών υπηρεσιών, παράλληλα με άλλες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες όπως πληρωμές συντάξεων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και πληρωμές προς το Δημόσιο. Επομένως, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο συρρίκνωσης και υποβάθμισης των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ σε ολόκληρη την χώρα, που συμπεριλαμβάνει το κλείσιμο καταστημάτων. Με τον ν. 4758/2020  ουσιαστικά προβλέφθηκε η συρρίκνωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, μέσω της μεγάλης μείωσης του προσωπικού, της μη ανανέωσης σύμβασης εργαζομένων, της τιμωρητικής εθελούσιας εξόδου προσωπικού κ.α.

Είναι σαφές ότι το δρομολογούμενο κλείσιμο υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ στο νομό μας θα έχει μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Θα επιφέρει τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία στους κατοίκους, καθώς αυτοί θα πρέπει να διανύουν σημαντικές αποστάσεις προς το πλησιέστερο κατάστημα ΕΛΤΑ, που θα λειτουργεί, για να εξυπηρετηθούν.

Αυτά τονίζει στην ερώτησή του ο Βουλευτής, ζητώντας παράλληλα από τον αρμόδιο Υπουργό ν’ απαντήσει ευθέως:

  • Υπάρχει σχέδιο να κλείσουν καταστήματα των ΕΛΤΑ στο νομό Ηλείας;
  • Εγγυάται τη συνέχιση της λειτουργίας του συνόλου των Υπηρεσιών των ΕΛΤΑ στο νομό;
  • Σκοπεύει να τις ενισχύσει ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους  ρόλο στην κοινωνία;

Ο τοπικές κοινωνίες είναι ήδη αναστατωμένες, καθώς τα ΕΛΤΑ εξυπηρετούν πολλούς πολίτες, μεταξύ άλλων αγρότες και συνταξιούχους, αλλά και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που δυσκολεύονται να μετακινηθούν.

Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι το «λουκέτο» σε καταστήματα των ΕΛΤΑ στην Ηλεία θα επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων, ιδίως των απομακρυσμένων περιοχών.

Αντί η Κυβέρνηση να έχει ως στόχο την ενίσχυση των ΕΛΤΑ και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, κάνει το εντελώς αντίθετο. Προχωράει ακάθεκτη στη συρρίκνωση και στην υποβάθμιση τους. Μέρα με τη μέρα, οι κυβερνητικές πρακτικές απαξιώνουν την Ηλεία και προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών ολοένα και περισσότερο.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top