ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Καλαματιανός: Μετά την υποβάθμιση φέρνουν την κατάργηση δημοσίων δομών υγείας στην Ηλεία

Η κυβερνητική στόχευση για «αναδιάρθρωση» των δημοσίων δομών υγείας της Χώρας, προκαλεί τους πολίτες της Ηλείας και όχι μόνο

Ενώ βρισκόμαστε μέσα στην υγειονομική κρίση, με τις ανθρώπινες απώλειες και τα κρούσματα να συνεχίζουν να αυξάνονται, η Κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη.

Πως σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτά τα σχέδιά της; Με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων δομών υγείας. Το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος με κυνικό τρόπο προανήγγειλε αυτές τις εξελίξεις.

Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες και στις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας πως είναι υπερβολή να θέλουν νοσοκομείο στην πόλη τους. Στη συνέχεια, φρόντισε να προϊδεάσει για το τι θα επακολουθήσει, τονίζοντας ότι με την ολοκλήρωση της πανδημίας, θα ζητήσει από μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να κάνει μια «συνολική και ειλικρινή αποτίμηση για το τι πήγε καλά και τι δεν πήγε».

Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει βρει τη «λύση» των ανεξάρτητων επιτροπών, ώστε να προετοιμάζουν το έδαφος για τις σκληρές αντιμεταρρυθμιστικές πολιτικές που εφαρμόζει.

Εμείς στην Ηλεία γνωρίζουμε πολύ καλά πως λειτουργούν οι δήθεν ανεξάρτητες αρχές, τα μέλη των οποίων έχει διορίσει η Κυβέρνηση. Μια τέτοια, η ΕΘΑΑΕ, σε στημένο παιχνίδι πρότεινε να καταργηθούν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούν στο νομό.Το αντιυγειονομικό, αντικοινωνικό, απαράδεκτο και πέραν κάθε λογικής αυτό πλάνο για τη συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας έσπευσαν να το επικροτήσουν και να το διαφημίσουν κεντρικά φιλοκυβερνητικά μέσα,μεταφέροντας στρεβλή εικόνα για τις υγειονομικές ανάγκες νομών της Χώρας, μεταξύ αυτών και της Ηλείας.

Αλήθεια, πιστεύουν στην Κυβέρνηση ότι υπάρχει «υπερπροσφορά» δημοσίων υπηρεσιών υγείας και σπεύδουν να καταργήσουν πολλές εξ’αυτών; Αυτό πιστεύουν ότι συμβαίνει και στην Ηλεία;

Αυτό ήταν το μήνυμα που αποκόμισαν από όσα προκάλεσε η υγειονομική κρίση, η οποία όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά αναζωπυρώνεται κιόλας;

Δυστυχώς, δεν μας προκαλεί την παραμικρή έκπληξη να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας, όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν για ν’ αντιμετωπίσουν επαρκώς τις αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την εμφάνιση της πανδημίας, αλλά αποδυναμώθηκαν κιόλας, καθώς ήδη μετράμε αποχωρήσεις πολλών ιατρών.

Αντί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία και τα μαθήματα της πανδημίας και να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όπως έκαναν πολλά ευρωπαϊκά κράτη, η Κυβέρνηση στη Χώρα μας επιλέγει να δρομολογήσει την υποβάθμισή του πριν καλά καλά ξεφύγουμε από τον κίνδυνο.

Εμείς μένουμε αταλάντευτοι στη πάγια θέση μας ότι το σύνολο των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας πρέπει να ενισχυθεί και να είναι λειτουργικό, ώστε να εξυπηρετεί τη Δημόσια Υγεία του νομού. Άμεσα, λοιπόν, πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις ιατρών για την κάλυψη του συνόλου των κενών που υπάρχουν. Με κίνητρα προσέλκυσης και
παραμονής, ώστε οι Μονάδες του νομού να γίνουν ελκυστικές, να τις επιλέξουν και να παραμείνουν οι ιατροί.

Η Κυβέρνηση, εμμένοντας στην εφαρμογή σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, σχεδιάζει να μειώσει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας,εξυπηρετώντας μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Δημόσια Υγεία της Ηλείας έχει μπει σε μεγάλες περιπέτειες εξαιτίας της δραματικής
υποστελέχωσής της σε ιατρικό προσωπικό. Η άρνηση της Κυβέρνησης να ενισχύσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας στοιχίζει ήδη πολύ ακριβά και θα στοιχίσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός
Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ,

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top