ΑΡΘΡΑ

Δυσοίωνο το μέλλον της γαλακτοπαραγωγής

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΚΑΙ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ

Δύο είναι τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής: οι χαμηλές τιμές στις οποίες πωλείται το γάλα της, αγελαδινό και αιγοπρόβειο, γεγονός που δεν επιτρέπει στους παραγωγούς να επενδύσουν, να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν και η αθρόα εισαγωγή αγελαδινού γάλακτος που “βαπτίζεται” ελληνικό.

Ο Διονύσης Μαρίνος Πρόεδρος Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ηλείας, συνιδιοκτήτης της πρότυπης μονάδας γαλακτοκομικών προϊόντων «Φάρμα Ηλείας», που είναι άριστος γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά του αγελαδινού γάλακτος τονίζει στην εφημερίδα “Επί γης”* ότι θυσιάζεται εν ψυχρώ η ελληνική παραγωγή γάλακτος και αυτό γίνεται στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους, που προέρχεται από τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του εισαγόμενου γάλακτος, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλος της αγελαδοτροφίας .

«Στα 3 κιλά γάλα τα 2,2 κιλά είναι εισαγόμενα!»

Ο Διονύσης Μαρίνος δηλώνει: «Ο κλάδος της αγελαδοτροφίας και ειδικά της γαλακτοπαραγωγού είναι έρμαιο των πολυεθνικών και βρίσκεται χρόνια τώρα στο περιθώριο και καμία κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να αποκαταστήσει τις αδικίες που γίνονται σε βάρος του φρέσκου ελληνικού γάλακτος. Για να καταλάβετε, στο γάλα στα τρία κιλά τα 2.200 είναι εισαγόμενο! Και φυσικά «βαπτίζεται» ελληνικό. Το κόστος του αγελαδινού γάλακτος γάλα με τη ροή που έχουν οι ζωοτροφές κυμαίνεται από 42 έως 45 λεπτά το λίτρο. Και μεγάλες βιομηχανίες το αγοράζουν 36 λεπτά, γιατί υπάρχει το εισαγόμενο με αυτή την τιμή που φυσικά ποιοτικά δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό αφού στη Δανία και την Ολλανδία για παράδειγμα οι κλιματολογικές συνθήκες είναι διαφορετικές και ο ήλιος πολυτέλεια. Η ελληνική πολιτεία δεν μας έχει υποστηρίξει ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά. Με τις διαμαρτυρίες έχουμε απελπιστεί. Το 1990 περίπου 30.000 οικογένειες ασχολούνταν με την αγελαδοτροφία. Μετά λύπης μου μετά από 30 χρόνια διαπιστώνω ότι απομείναμε κάτω από 3.000 που ασχολούμαστε με την αγελαδοτροφία! Η απορία μου είναι γιατί οι αγελαδοτρόφοι να μην έχουμε στηριχθεί οικονομικά από την κυβέρνηση; Εμάς δεν μας έχει πλήξει η πανδημία; Εκτός και αν δεν θέλουν πλέον στην Ελλάδα αγελαδοτρόφους. Η κατάστασή μας λοιπόν επιδεινώνεται μέρα τη μέρα»

Χαμηλές τιμές για το αιγοπρόβειο

Δυσοίωνο είναι και το μέλλον του αιγοπρόβειου γάλακτος σύμφωνα με τον Κώστα Θεοδωρόπουλο πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηλείας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κτηνοτρόφων Ηλείας κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος δήλωσε: «Η κτηνοτροφία επλήγη από πέρυσι με την έναρξη της πανδημίας που ήρθε λίγο πριν το Πάσχα, ενώ την ίδια στιγμή το γάλα ήταν σε χαμηλές τιμές.Το καλοκαίρι του 2020 δόθηκε μια αποζημίωση για γέλια και για κλάματα, 3,80 ευρώ την προβατίνα, ότι χειρότερο για τον κτηνοτρόφο. Δηλαδή μία μπάλα τριφύλι. Τα Χριστούγεννα επειδή δεν γίνονταν εισαγωγές η πώληση αρνιού για ένα εικοσαήμερο πήγε καλά. Στη συνέχεια το αρνί βρέθηκε να πωλείται σε εξευτελιστική τιμή δηλαδή 2,10 ευρώ ζυγολόγιο. Και ενώ για το γάλα λέγαμε ότι θα πάρει μια άνοδο, 7-8 λεπτά τελικά παίχθηκε η τιμή γύρω στα 4με 5 λεπτά. Οι πολυεθνικές συνεχίζουν και παίζουν τα παιχνίδια τους και καλά κάνουν αλλά το κράτος τι κάνει…Το κόστος παραγωγής γάλακτος ξεπερνά τα 65-70 λεπτά το κιλό. Και πωλείται από 0,85 με 0,92 λεπτά. Και δεν υπάρχει κέρδος γιατί το άρμεγμα είναι μόνο έξι μήνες. Και επιπλέον φάρμακα και ζωοτροφές είναι πάνω. Όσο θέλουν πουλάνε. Και σημειώστε ότι ενώ η φέτα έχει καλή τιμή πώλησης το αιγοπρόβειο γάλα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή τιμή».

https://6d1cc66c5d860d3de023ddba5ec26529.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Μέτρα στήριξης

Και ο κ. Θεοδωρόπουλος συνεχίζει: «Άμεσα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Αυτό ζητάμε και δεν έχουμε δει ακόμη ανταπόκριση. Η παγκόσμια εξάπλωση της πανδηµίας του κορωνοϊού έχει επηρεάσει δραµατικά όλη την αλυσίδα αξίας του πρωτογενούς τοµέα, με αποτέλεσμα και οι κτηνοτρόφοι, να βιώνουμε µέρες αγωνίας για την επιβίωση του κλάδου μας που στην Ηλεία φθίνει μέρα τη μέρα. Τα νέα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν αλλά έρχονται αντιμέτωπα με την αδιαφορία της Πολιτείας.
Η μεγάλη αύξηση των τιµών ζωοτροφών, πάνω από 20% για τις βασικές ζωοτροφές, είναι ένα μεγάλο αγκάθι ενώ την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι είδαν, αντί για θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, να αυξάνεται η τιµή πετρελαίου κίνησης 4 λεπτά το λίτρο από την τιµή που ήταν πριν.
Κάνουμε έκκληση και μέσω των Ενώσεών μας να μας στηρίξει η κυβέρνηση τώρα για να συνεχίσουμε την παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων γενικά, γιατί αύριο θα είναι αργά. Ως κτηνοτρόφοι είμαστε έτοιμοι για διεκδικήσεις».

Πηγή:  “Επί γης”, η Νέα Αγροτική εφημερίδα που εκδίδεται από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή- εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς”.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top