ΑΡΘΡΑ

Δ. Καλαματιανός: Ατομική ευθύνη και στον καύσωνα!

​Μετά την πανδημία, διαπιστώνουμε ότι για την Κυβέρνηση το δόγμα της ατομικής ευθύνης περνά και στην αντιμετώπιση του καύσωνα. –  ​Η Κυβέρνηση δεν έχει ενεργειακή στρατηγική και σχέδιο ασφαλείας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η  ιδιωτικοποίηση του δικτύου και των υπηρεσιών ενέργειας. –  Οι έντονες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορούν να καλύπτουν την ανικανότητα, την έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία των κυβερνώντων. – Ο Πρωθυπουργός έχει φροντίσει να αυξηθεί τόσο πολύ το κόστος της ενέργειας που οι πολίτες αναγκάζονται να περιορίζουν την κατανάλωση γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Τοποθέτηση του Διονύση Καλαματιανού, βουλευτή Ηλείας και αναπλ. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία,​ στο Kontra για τον ακραίο καύσωνα που πλήττει τη Χώρα και την επαναλαμβανόμενη αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην αναδειχθεί για μια φορά ακόμη η ανικανότητα και η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός καιρικού φαινομένου που έχει προαναγγελθεί», επεσήμανε σε παρέμβασή του στο Kontra News10 ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Κυβέρνηση όφειλε να έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα του δικτύου, καθώς εδώ και μέρες οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για ακραίο καύσωνα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις, όπου ο κυβερνητικός μηχανισμός απέτυχε να αποδώσει.

«Ζήσαμε αυτή την ανικανότητα της Κυβέρνησης και σε άλλες περιπτώσεις καιρικών φαινομένων που υπήρξαν πολύ αρνητικά αποτελέσματα, όπως στις πλημμύρες στην Καρδίτσα και στην Εύβοια που υπήρξαν και νεκροί. Σε χιονοπτώσεις, όπως στη Μήδεια το χειμώνα που κόπηκε η χώρα στα δύο και ολόκληροι δήμοι δεν είχαν ρεύμα για μέρες. Στις πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα, σπίτια και περιουσίες, παρότι υπήρχαν προειδοποιήσεις για ανέμους και καύσωνα.

Όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιπολίτευση της ΝΔ έφταιγαν για όλα οι κυβερνώντες, οι υπουργοί, ο Πρωθυπουργός. Τώρα, για την κυβέρνηση της ΝΔ, για όλα έχουν την ευθύνη οι πολίτες και όχι οι αρμόδιοι. Τώρα, βέβαια, θυμήθηκαν ότι υπάρχει και η κλιματική αλλαγή!»

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής στηλίτευσε την κυβερνητική έλλειψη σχεδιασμού, αλλά και τις συστάσεις του Πρωθυπουργού για τον τρόπο αντιμετώπισης του ακραίου φαινομένου.

«Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, όπως μας το ανακοίνωσε σήμερα, για το κύμα καύσωνα, είναι κλειστά φώτα και μπάνιο με κρύο νερό. Η ευθύνη πάντα στους πολίτες. Μετά την πανδημία, διαπιστώνουμε ότι το δόγμα της ατομικής ευθύνης περνά και στην αντιμετώπιση του καύσωνα.

Βεβαίως, υπάρχουν οι έντονες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά το γεγονός αυτό δεν μπορεί να καλύπτει την ανικανότητα, την έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία της πολιτείας. Οι δομές του κράτους έχουν χρέος να προετοιμαστούν και να σχεδιάσουν αποτελεσματική αντιμετώπιση. Δεν είναι δυνατόν να ρίχνουν πάντα την ευθύνη στους πολίτες και στις καιρικές συνθήκες.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ενεργειακή στρατηγική και σχέδιο ασφαλείας. Το μόνο σχέδιο που υλοποιούν είναι η ιδιωτικοποίηση του δικτύου και των υπηρεσιών ενέργειας. Το σχέδιό τους είναι η πώληση των φορέων και των ενεργειακών δικτύων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν δεν υπάρχει ρεύμα σε 44-45-46 βαθμούς κινδυνεύει η ζωή πολλών συμπολιτών μας, ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων κ.α.»

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Κυβέρνηση για έλλειψη προετοιμασίας.

«Αλήθεια, γιατί η σύσκεψη για τη δύσκολη συνθήκη του καύσωνα έγινε σήμερα, που φτάνει ο υδράργυρος στους 45 βαθμούς; Τις προηγούμενες μέρες τι έκαναν οι κυβερνώντες; Που βρίσκονταν; Προκάλεσε η εικόνα του Πρωθυπουργού σε παραλίες την ώρα που καιγόταν η Αχαΐα και βρισκόμαστε σε έκτακτη συνθήκη λόγω καύσωνα. Δεν έπρεπε να υπάρχει προετοιμασία; Δεν έπρεπε να είναι όλοι πανέτοιμοι;

Και τι ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό; Περιορισμό της χρήσης ρεύματος, κλείσιμο στα φώτα και ντουζάκια με κρύο νερό. Μην ανησυχεί, όμως, ο Πρωθυπουργός. Έχει φροντίσει να αυξηθεί τόσο πολύ το κόστος της ενέργειας που οι πολίτες αναγκάζονται να περιορίζουν την κατανάλωση γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.»

Καταλήγοντας, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι έπρεπε να είχε εισακουστεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να κηρυχθεί αργία η χθεσινή μέρα για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι που λιώνουν στο δρόμο, στα εργοτάξια και στα εργοστάσια και να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος στους χώρους εργασίας.

«Ειρωνεύτηκαν την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πραγματικότητα για μια φορά ακόμη τους διαψεύδει. Τώρα, τρέχουν να κάνουν συσκέψεις και μας λένε θα φταίνε οι πολίτες αν καταρρεύσει το σύστημα και κινδυνεύσουν ζωές. Ευχόμαστε όλοι να αντέξει το δίκτυο και να περάσουμε χωρίς απώλειες και αυτή τη δυσκολία.»

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top