ΑΡΘΡΑ

Δ. Καλαματιανός: Η Ηλεία ξανά στις φλόγες – Εμφανώς ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός

Συνέντευξη του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Διονύση Καλαματιανού «Στο Κόκκινο 105.5», σχετικά με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Αρχαία Ολυμπία

Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, η Ηλεία ξαναζεί τον πύρινο εφιάλτη – Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να οριοθετηθεί η φωτιά, να τεθεί υπό έλεγχο και να στηριχθούν οι πολίτες που δοκιμάζονται – Προκαλούν τα κυβερνητικά στελέχη όταν με αλαζονικό τρόπο θεωρούν ότι όλα τα κάνουν τέλεια και “αλληλοσυγχαίρονται” – Δυστυχώς, δεν υπήρξε έμφαση στην πρόληψη, υπήρξαν λάθη και ελλείψεις στον σχεδιασμό και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στην Ηλεία. Ο τόπος μας ζει ξανά τον πύρινο εφιάλτη. Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 ξαναζούμε την πύρινη λαίλαπα», επεσήμανε ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το προηγούμενο 24ωρο ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο.

«Οι πυροσβέστες, η Πολιτική Προστασία, οι χερσαίες δυνάμεις, οι εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα με υπεράνθρωπες προσπάθειες και κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά πολύ κοντά, ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο. Προς το παρόν φαίνεται ότι σώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όμως, η φωτιά δεν έχει τελειώσει. Καίει ακόμη και απειλεί ολόκληρα χωριά. Χθες έκαψε δεκάδες σπίτια μέσα σε χωριά. Χάθηκαν περιουσίες και καλλιέργειες. Αλλά και η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια.

Το 2007 είχαν καεί οι ίδιες περιοχές, τα ίδια δάση και είχαν αρχίσει να ξαναδημιουργούνται. Τα δέντρα είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν και το οικοσύστημα να αποκαθίσταται. Και τώρα ξανά καταστροφή.»

Ο Βουλευτής τόνισε πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να οριοθετηθεί η φωτιά, να τεθεί υπό έλεγχο και να στηριχθούν οι πολίτες που δοκιμάζονται. Παράλληλα, στηλίτευσε την πρακτική των κυβερνητικών στελεχών που όπου σταθούν και βρεθούν υποστηρίζουν ότι από την πλευρά τους όλα γίνονται όπως πρέπει.

«Να μην καταστρέψει η φωτιά άλλες περιουσίες και δάσος. Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες και την απόγνωση των συμπολιτών μας. Οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν και όπως πρέπει.

Αυτό που προέχει είναι η ηθική και υλική συμπαράσταση στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται, που έχουν καταστραφεί και βρίσκονται σε δεινή θέση.

Όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη προκαλούν όταν με αλαζονικό τρόπο θεωρούν ότι όλα τα κάνουν τέλεια και “αλληλοσυγχαίρονται”.

Όταν υπάρχει τέτοια μεγάλη καταστροφή σε περιουσίες και στο περιβάλλον για δεύτερη φορά, δείχνει ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και υπάρχουν μεγάλες ευθύνες.

Καταγγέλλεται από κατοίκους και φορείς ότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην αρχή της πυρκαγιάς. Οι άνεμοι δεν ήταν τόσο ισχυροί. Καταγγέλλεται ότι τα πτητικά μέσα που θα περιόριζαν αμέσως τη φωτιά καθυστέρησαν για 3 ώρες. Κατά την ώρα της επιχείρησης υπήρξαν προβλήματα συντονισμού. Ολόκληρα χωριά αφέθηκαν μόνα τους με 1 πυροσβεστικό όχημα για να σωθούν.»

Καταλήγοντας, ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε έμφαση στην πρόληψη, υπήρξαν λάθη και ελλείψεις στον σχεδιασμό και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό.

«Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι η πρόληψη. Και σε αυτόν τον τομέα υπήρξε αποτυχία και υποβάθμιση. Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση δεν ανανέωσε το πρόγραμμα με το οποίο εργάζονταν πάνω από 5.000 δασοπυροσβέστες. Αρκετοί υπηρετούσαν και στην Ηλεία. Καθάριζαν κυρίως περιαστικά δάση από ξερόχορτα και υλικά που μπορούν να γίνουν επικίνδυνη ύλη για εκδήλωση φωτιάς. Η Κυβέρνηση έκρινε ότι δεν χρειάζονται.

Υπήρξαν αλλαγές μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα που αποδιοργάνωσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο νόμος για την Πολιτική Προστασία που η ίδια η κυβέρνηση θέσπισε, δεν λειτουργεί.

Βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Αυτή τη στιγμή προέχει να σβηστούν οι φωτιές και να υπάρξει στήριξη των συμπολιτών μας που καταστράφηκαν.»

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top