ΑΡΘΡΑ

Δ. Καλαματιανός: Φιάσκο και άμεση ομολογία αποτυχίας ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε, πέρα από το φιάσκο, είναι άμεση ομολογία αποτυχίας.

Το επιτελικό «μπάχαλο» στη δημόσια διοίκηση, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα σώματα ασφαλείας, στη διαχείριση της πανδημίας και των καιρικών φαινομένων, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, επεκτείνεται και στη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου.
Το μόνο που έχει σημασία για τα κυβερνητικά στελέχη είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών.
​Η κυβέρνηση παραβλέπει την ανάγκη να υπάρχει ενιαίος και κεντρικός σχεδιασμός του κράτους στα έργα αποκατάστασης από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
​Ακόμα και μέσα στην καταστροφή, επιδιώκει να προωθήσει συνεργασίες με ιδιώτες.

Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τα μέτρα στήριξης στις πυρόπληκτες περιοχές.

«Αλήθεια όσοι είστε παλιοί κοινοβουλευτικοί και υπουργοί θυμάστε να έχει συμβεί ξανά τέτοιο φιάσκο; Να αρνείται τη θέση κάποιος που έχει ανακοινωθεί σε ανασχηματισμό; Ούτε υπουργικό συμβούλιο δεν μπορείτε να συγκροτήσετε;», διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός.

Ασκώντας δριμεία κριτική προς την κυβερνητική πλειοψηφία, ανέφερε πως «το επιτελικό μπάχαλο στη δημόσια διοίκηση, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα σώματα ασφαλείας, στη διαχείριση της πανδημίας και των καιρικών φαινομένων, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, επεκτείνεται και στη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου.

Γίνονται συνεχείς και έντονες προσπάθειες να καλυφθούν, να δικαιολογηθούν, να ωραιοποιηθούν, οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες της κυβέρνησης. Το μόνο που έχει σημασία για τα κυβερνητικά στελέχη είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών. Το ίδιο έργο είδαμε στην πανδημία, την ίδια επανάληψη και τώρα με τις πυρκαγιές. Όσο όμως και να προσπαθείτε η αποτυχία σας στην προετοιμασία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν μπορεί να κρυφτεί.»

Για να συνεχίσει ο Ηλείος Βουλευτής πώς «ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε, πέρα από το φιάσκο, είναι άμεση ομολογία αποτυχίας. Αλλάξατε τους δύο αρμόδιους Υπουργούς, αλλά δεν αλλάζετε την πολιτική σας που ευθύνεται για την καταστροφή.

Δεν μπορεί να κρυφτεί η ακύρωση ή η καθυστέρηση όλων των μέτρων που είχαν ληφθεί, όπως η υλοποίηση των προτάσεων της επιτροπής ΓΚΟΛΝΤΑΜΕΡ. Δεν μπορεί να κρυφτεί η έλλειψη μέσων πυρόσβεσης και κυρίως εναέριων. Δεν μπορεί να κρυφτεί η έλλειψη συντονισμού και επιχειρησιακής διαχείρισης. Ό,τι και να ισχυριστείτε, το μέγεθος της καταστροφής το διαψεύδει. Δεν μπορούν να κρυφτούν οι εκκλήσεις των κατοίκων για βοήθεια που δεν ήλθε ποτέ. Δεν μπορεί να κρυφτεί η οργή τους, η απόγνωση και η αγωνία για το παρόν και το μέλλον των οικογενειών τους.»

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο νομό.

«Πως θα μπορέσουν οι παραγωγοί μας να μείνουν στον τόπο τους και να δουλέψουν; Άκουσα αρκετούς να μου λένε ότι μετά τις πυρκαγιές του 2007 με πολύ κόπο και κόστος ξαναέφτιαξαν τις καλλιέργειές τους, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία. Τώρα δεν έχουν τη δύναμη, τα χρήματα και το κουράγιο να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή χωρίς πραγματική βοήθεια.

Πως θα ξαναφτιάξουν τους στάβλους τους οι κτηνοτρόφοι; Πως θα ταΐσουν τα ζώα τους που έσωσαν από τη φωτιά;

Πως θα μπορέσουν οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις του τουρισμού κι επισιτισμού, τα ελαιοτριβεία και άλλες επιχειρήσεις να επιβιώσουν όταν όλα γύρω είναι καμένα;»

Επιπλέον, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως «για να μπορέσουν οι κάτοικοι της Ηλείας να παραμείνουν στον τόπο τους, είναι αναγκαίο:

Να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα και να υπάρξει τρόπος αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους.
Να αποκατασταθεί άμεσα το φυτικό και ζωικό κεφαλαίο. Είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση με ζωοτροφές.
Να ρυθμιστούν τα πυρόπληκτα δάνεια από την προηγούμενη καταστροφή του 2007, αλλά και άλλα δάνεια που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Να υπάρξει παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του νομού και να ενισχυθούν όλες οι άμεσα και έμμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις.
Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους παραγωγούς που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν π.χ. παραγωγοί που είχαν μικρές καλλιέργειες και δεν έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ. Θα πρέπει και αυτοί να βοηθηθούν για να συνεχίσουν να παράγουν.
Εσείς, όμως, εξαιρείτε την πολύπαθη και πυρόπληκτη Ηλεία από τα οριζόντια μέτρα που θεσπίζετε για τους δήμους της Βόρειας Εύβοιας.»

Για να υποστηρίξει πως πρέπει, επιτέλους, να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα ειδικό συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας, που «θα αξιοποιεί την παραγωγική δυναμική του τόπου και το τεράστιο πολιτιστικό, αρχαιολογικό και αθλητικό μέγεθος της Αρχαίας Ολύμπιας, της Αρχαίας Ήλιδας, του Επικούρειου Απόλλωνα και των άλλων σπουδαίων μνημείων του τόπου.

Υπάρχουν έτοιμες μελέτες και σχέδια για την αναβάθμιση της Ηλείας, όπως η υπογειοποίηση του αρδευτικού συστήματος, η λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων, η βελτίωση του φράγματος Πηνειού, η κατασκευή αυτοκινητόδρομων που θα αξιοποιήσουν τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου.

Δυστυχώς, όμως, το παλαιότερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν της παράταξής σας στη διαχείριση τέτοιων καταστροφών δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Παραβλέπετε την ανάγκη να υπάρχει ενιαίος και κεντρικός σχεδιασμός του κράτους στα έργα αποκατάστασης. Παραβλέπετε το ρόλο των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες και στις αποφάσεις για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.»

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι ακόμα και μέσα στην καταστροφή, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει συνεργασίες με ιδιώτες.

«Βλέπετε ευκαιρία για κέρδος πάνω σε μια ακόμη καταστροφή. Όπως και με την πανδημία έτσι και εδώ, αποφεύγετε την όποια αναφορά αλλά και πράξη ενίσχυσης των δημόσιων δομών και υποδομών. Αντίθετα, φροντίζετε να τις αποδιοργανώνετε και να τις αποσυντονίζετε. Όμως, οι προοδευτικοί πολίτες και οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα ανατρέψουν αυτά τα σχέδιά σας.»

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top