ΑΡΘΡΑ

Επερωτήσεις για ΤΟΕΒ και αποζημιώσεις σε σταφίδα και αμπέλια από τους Ν. Καραθανασόπουλο & Ν. Παπαναστάση

Δυο επερωτήσεις στη Βουλή, για την αποκατάσταση της παροχής ρεύματος στα ΤΟΕΒ της Ηλείας αλλά και την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των καλλιεργητών του νομού που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό, κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Αναφορικά με την αποκατάσταση παροχής ρεύματος στα ΤΟΕΒ του νομού Ηλείας επισημαίνουν πως πολλοί αγρότες της Ηλείας είναι αντιμέτωποι με καταστροφή των καλλιεργειών τους (καρπούζι, πατάτες κ.α.), με μεγάλες καθυστερήσεις ή και με απώλεια της καλλιεργητικής περιόδου, καθώς η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διακοπή της παροχής ρεύματος προς τους ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) σε όλο το νομό Ηλείας, καθιστώντας αδύνατη την άρδευση νερού για τηντροφοδότηση των αγροτικών καλλιεργειών. “Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το ζήτημα, καθώς συχνά λόγω των συσσωρευμένων χρεών στην ΔΕΗ βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης και άρα μη υδροδότησης των καλλιεργειών τους. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές λόγω της κακής κατάστασης των αντλιοστασίων του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού, που μαζί με τις καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ενέχει κινδύνους πλημμυρών για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης του Πύργου. Τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης για την ενίσχυση, συντήρηση και το σύγχρονο σχεδιασμό του δικτύου του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ…

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την:

  • Άμεση επαναφορά της ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ του νομού Ηλείας και οριστική επίλυση του προβλήματος των χρεών προς τη ΔΕΗ με διαγραφή τους για τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες.
  • Άμεση συντήρηση του αρδευτικού δικτύου.
  • Συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της χώρας, με ευθύνη του κράτους κεντρικά.

Άμεσες αποζημιώσεις

Στην επερώτηση τους για τις καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός στην σταφίδα και τα αμπέλια, επισημαίνουν μεταξύ άλλων: “Νέα μεγάλη απώλεια στο εισόδημα τους δέχτηκαν οι βιοπαλαιστές αγρότες σε χωριά του πρώην δήμου Ωλένης, σε χωριά του δήμου Ήλιδας και σε άλλες περιοχές του νομού Ηλείας. Οι πλήρεις συνέπειες τις καταστροφής θα φανούν το επόμενο διάστημα. Την προηγούμενη εβδομάδα προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών κορινθιακής σταφίδας, αμπελιού και άλλων μετά τον παγετό και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή που ήρθαν να αποτελειώσουν ότι άφησε η προηγούμενη κακοκαιρία του Μαρτίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το εισόδημα τους όταν στην εποχή μας η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που η εφαρμογή τους θα μπορούσε να προστατεύει την παραγωγή. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση μιας και έχουν κάνει διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και τώρα βλέπουν τους κόπους τους να έχουν πάει χαμένοι. Οι αγρότες, έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την απουσία μέτρων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας.

Επιπλέον η κατάστασή τους γίνεται όλο και πιο ασφυκτική λόγω της διαχρονικής καταλήστευσης του κόπου τους από βιομηχάνους, εξαγωγείς και διάφορους μεσάζοντες που ενισχύει και η εφαρμοζόμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα έχουν οδηγήσει τους αγροτοπαραγωγούς στο να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας τους, και άλλες υποχρεώσεις όπως καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν καλύπτει όλες τις καταστροφές και το σύνολο της ζημιάς. Ενώ όσοι επλήγησαν αν αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ένα ποσό που υπολείπεται κατά πολύ του μεγέθους της ζημιάς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση εκτίμηση της ζημιάς στις καλλιέργειες που να αποτυπώνει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής τους.
  • Την προκήρυξη τώρα προγράμματος αναμπέλωσης για την Κορινθιακή σταφίδα με υγιή και πιστοποιημένα φυτά, με κρατική χρηματοδότηση.
  • Τη στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών, ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα τους.
  • Το πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κ.α.
  • Την άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ που να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.
  • Να υλοποιηθούν έργα αντιπαγετικής προστασίας, με βάση τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Εφημερίδα Πρωινή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top