ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Καμία στήριξη στους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Αναπλ. Τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο Πάνου Σκουρολιάκου.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απουσιάζει οποιαδήποτε μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, ο οποίος παραμένει ο πιο πληττόμενος κλάδος. Για ν’ αντιμετωπιστεί η μείωση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 89,6% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), θα απαιτείτο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης.

Παρά τις διαρκείς μας παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονταν τελευταία στιγμή. Ενώ οι εργαζόμενοι έχουν λάβει αποζημίωση μόνο μέχρι τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες, ειδικά στην ψυχαγωγία, δεν επετράπησαν πριν τον Ιούλιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε άρση της απαγόρευσης εργασίας στη μουσική μόνο για 20 ή 25 μέρες.

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει κατανοήσει ακόμα τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Η πλειονότητα των εργαζομένων εργάζεται εποχικά ή συμμετέχει σε παραγωγές με χρονική απόσταση η μία από την άλλη. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους, που ενώ έχουν εμβολιαστεί, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστεί να τεθούν σε δεκατετραήμερη καραντίνα θα χάσουν τη δουλειά τους. Απολύτως καμία πρόβλεψη για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά, ενώ έχουν εκπληρώσει την κοινωνική τους υποχρέωση και έχουν εμβολιαστεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου που είναι η παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω του Μητρώου μετά τον Μάιο, η παροχή δωρεάν τεστ για όλους, η αναστολή πληρωμών χρεών σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, η υπαγωγή στα μέτρα στήριξης όσων έχουν εγγραφεί στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021 και η παροχή εποχιακού επιδόματος σε όλους;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα:  «Καμία στήριξη στους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού»

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απουσιάζει οποιαδήποτε μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, ο οποίος παραμένει ο πιο πληττόμενος κλάδος. Για ν’ αντιμετωπιστεί η μείωση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 89,6% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), θα απαιτείτο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης.

Παρά τις διαρκείς μας παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις  αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονταν τελευταία στιγμή.  Ενώ οι  εργαζόμενοι έχουν λάβει αποζημίωση μόνο μέχρι τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες, ειδικά στην ψυχαγωγία, δεν επετράπησαν πριν τον Ιούλιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε άρση της απαγόρευσης εργασίας στη μουσική μόνο για 20 ή 25 μέρες.

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει κατανοήσει ακόμα τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Η πλειονότητα των εργαζομένων εργάζεται εποχικά ή συμμετέχει σε παραγωγές με χρονική απόσταση η μία από την άλλη. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους, που ενώ έχουν εμβολιαστεί, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστεί να τεθούν σε δεκατετραήμερη καραντίνα θα χάσουν τη δουλειά τους.  Απολύτως καμία πρόβλεψη για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν  οικονομικά, ενώ έχουν εκπληρώσει  την κοινωνική τους υποχρέωση και έχουν  εμβολιαστεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:  
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου που είναι η παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω του Μητρώου μετά τον Μάιο, η παροχή δωρεάν τεστ για όλους, η αναστολή πληρωμών χρεών σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, η υπαγωγή στα μέτρα στήριξης όσων έχουν εγγραφεί στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021 και η παροχή εποχιακού επιδόματος  σε όλους;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Αθανασίου Νάσος
Αμανατίδης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Νατάσα
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top