ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προβλήματα χωρίς τέλος για τον κόσμο της εργασίας- χωρίς παροχές λόγω αδυναμίας εμφάνισης των ενσήμων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Προβλήματα χωρίς τέλος για τον κόσμο της εργασίας – Χωρίς παροχές λόγω αδυναμίας εμφάνισης των ενσήμων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αδυναμία των εργαζομένων να λάβουν παροχές από τον e-ΕΦΚΑ, λόγω μη εμφάνισης των ενσήμων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προχώρησαν 37 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, η αδυναμία εμφάνισης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, των ενσήμων των εργαζομένων, που ήταν σε αναστολή το 2020, παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτοί να τύχουν, ούτε επιδομάτων ασθενείας, ούτε και κάποιας άλλης παροχής από τον e- Ε.Φ.Κ.Α., ενώ υπάρχουν ακόμα και προβλήματα σε συνταξιοδοτήσεις. Τα ίδια προβλήματα αφορούν και στην αδυναμία εμφάνισης των ενσήμων για τους εργαζόμενους, που ήταν σε αναστολή το έτος 2021.

“Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, να ενσκήψει στις δυσκολίες, που υφίσταται ο κόσμος της εργασίας και να μεριμνήσουν, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που τους ταλανίζει”, δήλωσε ο κ. Βαρδάκης, με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι οι περιπτώσεις των εκ περιτροπής εργαζομένων, οι οποίοι, δεδομένης και της φύσης της σύμβασής τους, δεν λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό των ενσήμων, με τους εργαζόμενους πλήρους εργασίας, ήτοι 25 ένσημα το μήνα, οπότε η εμφάνιση των ενσήμων, μόνο για το πρώτο πεντάμηνο του έτους 2020, δεν συνεπάγεται την πλήρωση της προυπόθεσης των 120 ημερών ασφάλισης για χορήγηση του επιδόματος ασθενείας .

Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει άμεσα λύση με τα ένσημα των μονομερών αναστολών σύμβασης των ετών 2020 και 2021, προκειμένου να πάψει να υφίσταται το πρόβλημα λήψης παροχών από τον ΕΦΚΑ, για τους εργαζόμενους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: “Προβλήματα χωρίς τέλος για τον κόσμο της εργασίας- χωρίς παροχές λόγω αδυναμίας εμφάνισης των ενσήμων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ”.

Ουκ ολίγες φορές, μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για τους εργαζόμενους, οι οποίοι τόσο το έτος 2020, όσο και το έτος 2021, λόγω της υγειονομικής κρίσης, εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολών των συμβάσεων.
Συγκεκριμένα, η αδυναμία εμφάνισης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, των ενσήμων των εργαζομένων, που ήταν σε αναστολή το 2020, παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτοί να τύχουν, ούτε επιδομάτων ασθενείας, ούτε και κάποιας άλλης παροχής από τον e- Ε.Φ.Κ.Α.ακόμα και προβλήματα σε συνταξιοδοτήσεις. Τα ίδια προβλήματα αφορούν και στην αδυναμία εμφάνισης των ενσήμων για τους εργαζόμενους, που ήταν σε αναστολή το έτος 2021.
Πρέπει επιτέλους ως Κυβέρνηση και ως αρμόδιο Υπουργείο, να ενσκήψετε στις δυσκολίες, που υφίσταται ο κόσμος της εργασίας και να μεριμνήσετε, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που τους ταλανίζει.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των εκ περιτροπής εργαζομένων, οι οποίοι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεδομένης και της φύσης της σύμβασής τους, δεν λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό των ενσήμων, με τους εργαζόμενους πλήρους εργασίας, ήτοι 25 ένσημα το μήνα, οπότε η εμφάνιση των ενσήμων, μόνο για το πρώτο πεντάμηνο του έτους 2020, δεν συνεπάγεται την πλήρωση της προϋπόθεσης των 120 ημερών ασφάλισης για χορήγηση του επιδόματος ασθενείας .
Επειδή η εμφάνιση των ενσήμων στις ασφαλιστικές μερίδες των εργαζόμενων, μέχρι στιγμής, αφορά μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2020, δηλαδή μέχρι το μήνα Μάιο 2020.
Επειδή υπάρχουν εργαζόμενοι, που λόγω της κωλυσιεργίας σας, δεν μπορούν να λάβουν ούτε το επίδομα ασθενείας.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε επιτέλους θα δοθεί λύση με τα ένσημα των μονομερών αναστολών σύμβασης των ετών 2020 και 2021, καθώς μέχρι σήμερα δεν είναι ενημερωμένη η ασφαλιστική μερίδα των εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη λήψη παροχών από τον ΕΦΚΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαγενά Άννα
Βαρεμένος Γεώργιος
Γκιόλας Ιωάννης
Ζειμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top