ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το Υπουργείο προχωρά σε αθρόες μετακινήσεις προσωπικού, την ώρα που χιλιάδες συντάξεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Το Υπουργείο προχωρά σε αθρόες μετακινήσεις προσωπικού, την ώρα που χιλιάδες συντάξεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

Στα σοβαρά προβλήματα, που παρατηρούνται στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ιδιαίτερα μετά τις αποχωρήσεις επιπλέον υπαλλήλων, λόγω συνταξιοδότησής τους, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση του Υπουργείου να εφαρμόσει, με αλόγιστο τρόπο, το Οργανόγραμμα του Οργανισμού, σχεδόν τρία έτη μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο όφειλε να λάβει υπόψη του τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί (συνταξιοδοτήσεις, πανδημία, κ.λ.π.), προχωρώντας στις απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις, εν μέσω θέρους αποφασίστηκε, βεβιασμένα, η υλοποίηση του Οργανογράμματος.
Από πολλά Υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και μάλιστα από τμήματα που έχουν στην αρμοδιότητά τους την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα μετακινήσεις υπαλλήλων προς τις νέες τοπικές Διευθύνσεις, που έχουν δημιουργηθεί βάσει του Οργανογράμματος.
Ερωτήματα, όμως, γεννώνται, καθώς καμία πρόβλεψη δεν φαίνεται να υπάρχει για το τι θα απογίνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις, που είχαν χρεωθεί οι μετακινηθέντες υπάλληλοι.
Αυτές οι αποφάσεις του Υπουργείου, οι οποίες αποτελούν μέρος της συνολικότερης πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, έρχονται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, με σοβαρό αντίκτυπο σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Να θυμίσουμε ότι η ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, σε πρώην υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου, από την οποία, παρεμπιπτόντως, αποκλείονται οι προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες, ενώ έχει νομοθετηθεί, δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.
Επιπλέον, με την αριθ. 42/30-09-2020 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, για τον προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού έτους 2021, ενώ εγκρίθηκε η πρόσληψη για την κάλυψη εκατό (100) θέσεων μόνιμου προσωπικού στον e-ΕΦΚΑ, ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί.
Βέβαια ο κ. Χατζηδάκης φρόντισε να υπογράψει εγκαίρως την υπουργική απόφαση, που αφορά στην εμπλοκή των ιδιωτών δικηγόρων, λογιστών/φοροτεχνικών, στην διαδικασία έκδοσης συντάξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αντίποδα, η απελθούσα Κυβέρνηση, είχε φροντίσει να αναβαθμιστούν πολλά Υποκαταστήματα της χώρας και να αποσυμφορηθούν άλλα, με στόχο την γρηγορότερη διευθέτηση εκκρεμών συντάξεων, κάτι το οποίο επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε η αναβάθμιση του Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Σητείας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Υποκαταστήματα Ηρακλείου, τα οποία είχαν αναλάβει τεράστιο όγκο υποθέσεων.
Επιπλέον, το Υποκατάστημα ΕΦΚΑ Εσταυρωμένου στο Ηράκλειο, το οποίο για μεγάλο διάστημα είχε επιφορτιστεί με την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων ολόκληρης της Ανατολικής Κρήτης, μετά και την ανάληψη υποστηρικτικού ρόλου από το Υποκατάστημα Σητείας και άλλων Υποκαταστημάτων ανά τη χώρα και αφού στελεχώθηκε με υπαλλήλους από το ΚΕΑΟ, πέτυχε σημαντική μείωση των εκκρεμών συντάξεων το 2019.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, είχε ήδη επισημάνει τους κινδύνους και τις δυσκολίες που θα επιφέρει αυτός ο τρόπος υλοποίησης του Οργανογράμματος, με έγγραφό της, προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, στις 9 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ζητώντας παράλληλα την επανεξέτασή του. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.
Επειδή, το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων διογκώνεται το τελευταίο διάστημα και θα γίνει οξύτερο με τον τρόπο που υλοποιείται το νέο Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ.
Επειδή, προτεραιότητά σας, πρέπει να είναι η ταχύτερη απονομή συντάξεων.
Επειδή, η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατακόρυφη αύξηση των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις, που επί των ημερών της τριπλασιάστηκαν.
Επειδή, ανάμεσα στις χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, υπάρχουν περιπτώσεις, ασφαλισμένων που δεν έχουν άλλο εισόδημα, δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (χηρείας), ασφαλισμένων με πολύ υψηλό ποσοστό αναπηρίας κ.λ.π.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, με σκοπό την άμεση κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί στα Υποκαταστήματα ΕΦΚΑ, των οποίων υπάλληλοι μετακινούνται σε νεοσυσταθείσες διευθύνσεις;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό τη διεκπεραίωση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης;
3. Προτίθεται να διατηρήσει ανοιχτή τη διαδικασία “επιστροφής” των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, ώστε να μπορούν να συνεπικουρήσουν στην διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων και οι προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι;
4. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης μόνιμου προσωπικού; Οι υπάλληλοι αυτοί θα ενισχύσουν το έργο απονομής συντάξεων;
5. Πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης Πανελλαδικά; Πότε αναμένεται να εκκαθαριστούν, με δεδομένο ότι δεν τηρήθηκε η δέσμευση του προκατόχου σας για εκκαθάρισή τους εντός του 2021;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης
Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μουζάλας Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top