ΑΡΘΡΑ

Εστίαση – Ηλεία: «Θέλουμε καλύτερη ενημέρωση» δηλώνουν οι επιχειρηματίες

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ΦΕΚ με την ΚΥΑ, που περιλαμβάνει τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της επικράτειας και που αφορά μεταξύ άλλων τον τρόπο λειτουργίας των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας.

Ρεπορτάζ: Χρ. Κανελλόπουλος & Παν. Πεντάζος

Η ΚΥΑ έχει ισχύ από χθες, Παρασκευή, έως και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα πίνακας που εξειδικεύει τα μέτρα δημόσιας υγείας στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας που τέθηκαν σε ισχύ από χθες. Υπενθυμίζεται ότι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει αλλαγές στη λειτουργία των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης, και συγκεκριμένα σε μπουζούκια και κλαμπ.

Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με χωρητικότητα 85% και φυσικά μόνο για καθήμενους. Όσον αφορά στην εστίαση, όπου οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Δηλαδή, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης θα ελέγχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Τι λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης

Για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης μίλησαν χθες στην εφ. «Πατρίς», υπεύθυνοι επιχειρήσεων εστίασης από τον Πύργο και την Αμαλιάδα, που τόνισαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί διεξοδικά για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται από δω και στο εξής, ενώ επισήμαναν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά και πιο ουσιαστικά όσον αφορά την μη διασπορά του ιού και φυσικά την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Ανδρέας Δημητρόπουλος: «Όλα αυτά τα μέτρα σίγουρα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα μαγαζιά»

Ο Ανδρέας Δημητρόπουλος ιδιοκτήτης του καφενείου Κέντρον στον Πύργο, τόνισε ότι η ενημέρωση που έχει δεν είναι η καλύτερη δυνατή. «Ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους δεν έχουμε, ενώ αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα πρέπει να δηλώσουμε στην Εργάνη πώς θέλουμε να λειτουργήσει το κατάστημα. Δηλαδή για πελάτες covid ή non covid. Εμείς θα λειτουργήσουμε ως μικτό μαγαζί, γιατί έχουμε μεγάλο χώρο έξω και τους καλοκαιρινούς μήνες μας εξυπηρετεί αυτό. Λόγω ζέστης και καλοκαιριού στον εσωτερικό χώρο δεν σερβίρουμε έτσι κι αλλιώς. Το χειμώνα θα δούμε τι θα κάνουμε. Από όσο ξέρουμε αυτά τα μέτρα είναι ως τις 31 Αυγούστου. Από κει και πέρα θα δούμε τι νεότερο θα έχουμε. Πάντως όλα αυτά τα μέτρα σίγουρα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα μαγαζιά, διότι κάποιοι άνθρωποι θα θέλουν να μπουν μέσα είτε για να πληρώσουν, είτε για να πάνε στην τουαλέτα. Θα είναι δύσκολο να έχεις έναν υπάλληλο στην πόρτα του καταστήματος για να ελέγχεις ποιος μπαίνει μέσα. Αν φοράνε μάσκα ή όχι. Το κράτος θα έπρεπε να βρει κάποια άλλη λύση καλύτερη από αυτή πιστεύω».

Διονύσης Γερακάρης: «Θέλουμε καλύτερη ενημέρωση»

Ο Διονύσης Γερακάρης από το καφέ μπαρ Vandal στον Πύργο, στάθηκε και αυτός στην ελλιπή ενημέρωση που υπάρχει από την πολιτεία, για τα νέα μέτρα. «Χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ μας ενημερώσαμε ότι πήρε παράταση το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ γενικά η ενημέρωση που έχουμε από την Πολιτεία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Σίγουρα θέλουμε περισσότερες λεπτομέρειες, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα μαγαζιά μας χωρίς πρόβλημα. Παράλληλα πρέπει να προστατέψουμε και την υγεία τόσο των πελατών μας όσο και των υπαλλήλων μας, για αυτό και λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας».

Πέτρος Αρβανιτάκης: «Όταν κάποιος πελάτης θέλει να πάει στην τουαλέτα τι θα του πεις; Να μην πάει;»

Ο Πέτρος Αρβανιτάκης από το καφέ μπαρ Πάνθεον στον Πύργο, έθεσε κάποια καίρια ερωτήματα για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. «Η ενημέρωση που έχουμε δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Τώρα όσον αφορά τα μέτρα, δεν πιστεύω ότι βοηθούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων μας. Όταν κάποιος πελάτης θέλει να πάει στην τουαλέτα τι θα του πεις; Να μην πάει; Επίσης αν μία οικογένεια έρθει στο μαγαζί και οι γονείς είναι εμβολιασμένοι, ενώ τα παιδιά όχι, τι θα κάνουμε; Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει διαφορετικά. Και όχι με αυτό τον τρόπο πού θέλει να τα επιβάλει η πολιτεία».

Βασίλης Νιπεργιάλης: «Τα νέα μέτρα είναι η βελτίωση, προς το καλύτερο, κάποιων χώρων που ήταν εκτός λειτουργίας»

Τέλος ο Βασίλης Νιπεργιάλης Επικεφαλής Συντονιστικού Εστίασης Αμαλιάδας και υπεύθυνος των επιχειρήσεων εστίασης Island & Central τόνισε για τα νέα μέτρα.
«Τα νέα μέτρα που υποδέχτηκε σήμερα (σ.σ. χθες) η εστίαση, είναι η βελτίωση, προς το καλύτερο, κάποιων χώρων οι οποίοι ήταν εκτός λειτουργίας. Αναλυτικά: Σε όλους τους κλειστούς χώρους από την Παρασκευή θα υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν πελάτες πλήρως εμβολιασμένοι με τον όρο να είναι καθήμενοι και ο συνολικός αριθμός τους να μην υπερβαίνει το 85% της χωρητικότητας του καταστήματος . Επίσης ανοίγουν τα κέντρα διασκέδασης κλειστά και υπαίθρια με πελάτες αποκλειστικά πλήρως εμβολιασμένους και καθήμενους. Στα υπόλοιπα καταστήματα και ειδικά στους εξωτερικούς χώρους αυτών τα μέτρα παραμένουν ως έχουν ( αποστάσεις , μάσκες , αντισηπτικά , καθήμενοι κλπ).

Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν της τήρησης των μέτρων .

Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο δεν νοείται η πολιτεία να μην συνεχίσει να είναι δίπλα μας με μέτρα στήριξης γιατί δεν μιλάμε για κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά για ένα μικρό ποσοστό εκμετάλλευση τους.

Καλώ επίσης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να επισπεύσει τις διαδικασίες του προγράμματος επιδότησης των επιχειρήσεων χωρίς να αποκλείσει καμία εξ αυτών διορθώνοντας έτσι τις αστοχίες του προηγούμενου προγράμματος .
Καλή δύναμη στους συναδέλφους σε αυτή την περίεργη για όλους εποχή. Δεν είναι ώρα για αντιπαρα9θέσεις αλλά ώρα να ενώσουμε όλοι την προσπάθεια μας να αφήσουμε αυτόν τον ιό πίσω μας .

Η ιατρική επιστήμη έκανε το χρέος της απέναντι σε εμάς τώρα είναι η σειρά μας να δράσουμε για να μπορέσουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top