ΑΡΘΡΑ

Ευρεία σύσκεψη αγροτών και φορέων στην Ολυμπία την Δευτέρα 23/8 για τις φωτιές

 

Αναλαμβάνει δράση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας για τα αιτήματα των πυρόπληκτων

Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν και την Ηλεία αφήνουν πίσω τους τεράστιες καμένες εκτάσεις σε δάση, αγροτικές καλλιέργειες ιδιαίτερα ελιάς και σταφιδαμπέλων, καταστροφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καμένα σπίτια.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει την κοινωνία και τον αγροτικό πληθυσμό, ΚΑΛΕΙ σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ. στο προαύλιο χώρο του Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας, για το συντονισμό της δράσης της τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς στα πυρόπληκτα και τις επιτροπές πυρόπληκτων που έχουν συγκροτηθεί και διεκδικεί:

  • Άμεση οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση για να καλυφτούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Αποζημίωση για την φετινή παραγωγή που κάηκε στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής και για όσα χρόνια απαιτούνται με ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δενδρυλλίων και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση της.
  • Άμεση επιχορήγηση για αγορά και αποστολή ζωοτροφών για την συνέχιση της υπάρχουσας κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Πλήρης καταγραφή και αποζημίωση στο 100% σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, των κατεστραμμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το νομό, ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν.
  • Να παγώσουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων.
  • Αποζημίωση της παραγωγής από τις καταστροφές που έγιναν λόγω καύσωνα και παγετού.
  • Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΑΣΗ «Η κυβέρνηση, όσο προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» και «κλιματικής αλλαγής», τόσο εκτίθεται περισσότερο, μιας και με δικιά της ευθύνη, αλλά και συνολικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ υπήρχαν περικοπές στην δασοπροστασία, υποστελέχωση και χωρίς αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική Υπ

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν επαρκούν γιατί είναι πίσω από τις ανάγκες μας και δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση μας. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, που ήδη προσπαθεί να υποβαθμίσει τις καταστροφές ιδιαίτερα σε καλλιέργειες και εγκαταστάσεις. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που μιλάνε για «επιτροπές ανασυγκρότησης». Έχουμε πείρα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση, όταν καταλαγιάσουν τα πνεύματα, τα προβλήματα μας θα ξεχαστούν και η κυβέρνηση που σήμερα εμφανίζεται ως δήθεν «προστάτης» μας θα καθυστερεί να δώσει ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που εξήγγειλε, όπως εξάλλου έχει κάνει σε τόσες άλλες καταστροφές και πλημμύρες, με τους αγρότες ακόμα να περιμένουν τις ενισχύσεις.

Πάνω στους δεσμούς της αλληλεγγύης και της λαϊκής πρωτοβουλίας που χτίστηκαν στην ώρα της μάχης με τις φλόγες για να σωθούν τα σπίτια και τα χωράφια μας, πρωτοστατούμε ώστε οι αγρότες και συνολικά ο λαός της Ηλείας  να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του και να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.»

Εφημερίδα Πρωινή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top