ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα Ευρωομάδας της Αριστεράς: Νέο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Πλαίσιο και Πολιτική Ανάκαμψης​

​Δημήτρης Παπαδημούλης: «Για να αποφύγουμε ένα νέο γύρο λιτότητας και μια κρίση χρέους, ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο, χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πριν τον Δεκέμβριο του 2022. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για να μειωθούν οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες – Για τον σκοπό αυτό πρέπει να γίνουν συγκλίσεις με τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις».
​Αλέξης Χαρίτσης: «Μια νέα πορεία σκληρής λιτότητας στον νότο θα συμπαρέσυρε την ΕΕ σε μια βαθιά κρίση. Το νέο σύμφωνο  πρέπει να είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες του κάθε κράτους μέλους, να προβλεφθούν εξαιρέσεις σε κάποιες κατηγορίες επενδυτικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς όρους και το χρέος να είναι «εξυπηρετήσιμο».

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς διοργάνωσε την Πέμπτη (9 Δεκεμβρίου) ημερίδα σε απευθείας μετάδοση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα «Νέο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Πλαίσιο και Πολιτική Ανάκαμψης». Στην ημερίδα συζήτησαν πολιτικοί, ευρωβουλευτές από τις Ομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων και πανεπιστημιακοί για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ξεπεραστούν οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, τις εναλλακτικές λύσεις για το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ αλλά και για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα Εθνικά Σχέδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πάνελ της ημερίδας προέδρευσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Βουλευτής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του ΕΚ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τόνισε την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης και την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας  από ένα σύστημα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε τις ασύμμετρες επιπτώσεις της κρίσης του 2008 στην οικονομία, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνία, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα εργαλεία που θα μειώσουν τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν συγκλίσεις με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος σχολίασε ότι μια νέα πορεία σκληρής λιτότητας στον νότο θα συμπαρέσυρε την ΕΕ σε μια βαθιά κρίση. Όπως επεσήμανε το νέο σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, πρέπει να συνδυάζει τα παρακάτω τρία χαρακτηριστικά:

1. Το σύμφωνο πρέπει να είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες του κάθε κράτους μέλους.

2. Είναι σημαντικό να προβλεφθούν εξαιρέσεις σε κάποιες κατηγορίες επενδυτικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς όρους ειδικά στις δαπάνες που σχετίζονται με την κλιματική μετάβαση.

3. Το χρέος δεν μπορούμε να το βλέπουμε στατικά. Είναι απαραίτητο το χρέος να είναι «εξυπηρετήσιμο», να υπάρχει δηλαδή ένας «διάδρομος αποπληρωμής» του χρέους για κάθε κράτος-μέλος.

Η Καθηγήτρια Οικονομικών και Διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Οικονομίας, Ozlem Onaran, εμπλούτισε τη συζήτηση υπενθυμίζοντας πως είναι αναγκαίες οι ισχυρές δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές και αναφέρθηκε στην υιοθέτηση πανευρωπαϊκών πολιτικών, που θα στηρίζουν την απασχόληση και την εργασία. Η κ. Onaran υπογράμμισε ότι «είναι καιρός να ασχοληθούμε με την φορολόγηση του πλούτου. Είναι καίριας σημασίας να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ εργατικού δυναμικού και κεφαλαίου. Πρέπει να εστιάσουμε στις επενδύσεις στις υποδομές και στην ενέργεια, να υπάρξει αύξηση των πραγματικών μισθών με στόχο να περιοριστεί και η ανισότητα του φύλου. Αν ασκήσουμε αυτή την πολιτική, η αναλογία δημόσιου χρέους και ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10% μεσοπρόθεσμα».

Ο Επικεφαλής Προγράμματος του EH Bildu, Pello Otxandiano, ανέφερε ότι η κρίση της πανδημίας κατέρριψε τον νεοφιλελεύθερο μύθο ότι σε όλα δίνει λύση η αγορά, ενώ υπογράμμισε την σημασία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία και στην υγεία. Υποστήριξε ότι για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία είναι αναγκαίο να τηρηθεί η συμφωνία του Παρισιού και να γίνει ουσιαστική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και η δημόσια πολιτική να ταυτιστεί με τη βιωσιμότητα, τη δικαιοσύνη και την συμπεριληπτικότητα.

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Rasmus Andersen, ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πετύχει στους στόχους που έχουν τεθεί μέσω της σωστής αξιοποίησης των υπαρχόντων πόρων, μακριά από δίκτυα διαφθοράς για μια βιώσιμη ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, που αποτελούν προϋποθέσεις  για να νομιμοποιηθούν τέτοια εργαλεία στο μέλλον. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης των  δημόσιων δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ανάγκη των προοδευτικών δυνάμεων να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της αύξησης των Ιδίων Πόρων του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top