ΑΡΘΡΑ

«Η εστίαση θέλει στήριξη και όχι χαριστική βολή!» – Ανάστατοι οι επαγγελματίες της Αμαλιάδας

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους ανθρώπους της εστίασης της περιοχής του δήμου Ήλιδας, οι κλήσεις για ρύθμιση οφειλών, καταγγέλλοντας ότι λίγες μέρες αργότερα σε αρκετές περιπτώσεις ακολούθησαν και κατασχέσεις λογαριασμών.

Ανακοίνωση εξέδωσε το σωματείο Εστίασης – Διασκέδασης του Δήμου Ήλιδας σχετικά με τις κλήσεις για ρύθμιση οφειλών προς τον Δήμο Ήλιδας πολλών, που έλαβαν πολλά μέλη του σωματείου.

Τις προηγούμενες αναγνωρίστηκε από το Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας το νεοσύστατο Πρωτοβάθμιο Επαγγελματικό Σωματείο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Δήμου Ήλιδας «Εστίαση Ήλιδας», το οποίο χθες εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις κλήσεις από τον δήμο και την δεινή θέση που έχουν περιέλθει έτσι κι αλλιώς εδώ και ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας και των συνεχών lockdown. Το σωματείο εκπροσωπεί τους κλάδους εστίασης και διασκέδασης.

«Κατασχέσεις εν μέσω πανδημίας;…»

«Με μεγάλη έκπληξη πολλά μέλη του σωματείου μας όχι μόνο έλαβαν κλήση για ρύθμιση των οφειλών τους προς τον Δήμο Ήλιδας αλλά εν συνεχεία τις τελευταίες ημέρες και προτού παρέλθει ικανό διάστημα διαπιστώνεται η κατάσχεση λογαριασμών τους για οφειλές προς το Δήμο Ήλιδας. Είναι δυνατόν εν μέσω του νέου κύματος πανδημίας , μετά από εννιάμηνο λουκέτο των επιχειρήσεών μας , με διαρκή περιοριστικά -ασφυκτικά μέτρα λειτουργίας που έχουν καταστήσει το σύνολο των επιχειρήσεων παθητικές και μοναδικό λόγο ύπαρξής τους την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, ο Δήμο Ήλιδας, ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης να προβαίνει σε κατασχέσεις λογαριασμών στερώντας όχι μόνο το οξυγόνο για να λειτουργήσουν οι χιλιοκτυπημένες επιχειρήσεις μας, αλλά στερώντας ακόμα και αυτά τα λίγα ευρώ τζίρου από τις στοιχειώδες ανάγκες των οικογενειών μας; Ρωτώντας έτερους συλλόγους και συναδέλφους από όλη την Ελλάδα δεν βρήκαμε άλλον Δήμο να έχει λειτουργήσει παρομοίως», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Δώρον άδωρον η μείωση τελών…»

Συνεχίζοντας η διοικούσα επιτροπή του σωματείου, αναφέρει: «Για να προκαταλάβουμε τυχόν απαντήσεις εκ μέρους του Δήμου ότι μας χαρίστηκε το 50% των τελών ή ότι αυτή ήταν απόφαση κάποιου υπαλλήλου ο οποίος ενήργησε με προσωπική βούληση σας ενημερώνουμε ότι: Τα καταστήματά μας παρέμειναν επί 9 μήνες κλειστά κατά τους οποίους μήνες ο Δήμος εισέπραξε κανονικά Δημοτικά τέλη τα οποία δεν είχαν καμία ανταποδοτική ενέργεια. Όσο για την απόφαση της οικονομικής επιτροπής για μείωση 50% των τελών είναι πολύ μικρότερη του αναμενόμενου αφού έτσι κι αλλιώς τα καταστήματά μας έμειναν κλειστά επί πέντε μήνες για το 2020 και για τέσσερις μήνες ήδη το 2021. Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ απόφαση της επιτροπής θα ήταν, όπως έγινε και για κυλικεία και για άλλα δημοτικά κτίρια, απαλλαγή για τους μήνες που ήμασταν κλειστοί και μείωση 50% των τελών για τους μήνες που δουλεύουμε με περιοριστικά μέτρα. Στο σημείο αυτό να σας κάνουμε γνωστό ότι πολλοί Δήμοι στην Χώρα έχουν προβεί σε πάγωμα και διαγραφή των Δημοτικών τελών για να βοηθήσουν τους συντοπίτες συναδέλφους να πατήσουν στα πόδια τους.

«Ανακαλέστε τα κατασχετήρια…»

Καλούμε λοιπόν: Τον Δήμαρχο Ήλιδας, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους Δημοτικούς συμβούλους, να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει και να: Αποφασίσουν να αρθούν άμεσα τα απαράδεκτα τέτοια εποχή κατασχετήρια των λογαριασμών μέχρι τουλάχιστον τέλος του έτους και να επανεκτιμηθεί τότε η κατάσταση. Να αποφασίσουν να μην προχωρήσουν σε διακοπές υδροδότησης των καταστημάτων μας για το ίδιο διάστημα.

Να αποφασίσουν (όπως αποφάσισαν για τα καταστήματα που ανήκουν στον Δήμο) να διαγράψουν τα τέλη της πανδημίας αφού τα τέλη που εισπράχθηκαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και δεν επιστράφηκαν δεν ήταν ανταποδοτικά και είναι αρκετά να καλύψουν τα τέλη που πρέπει να αποδοθούν (0,5 % , τέλη κοινόχρηστων χώρων).

Οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας για την κατάληψη δημοσίων χώρων να είναι στο πνεύμα της κατανόησης του προβλήματος και της εποχής που διανύουμε αφού η κεντρική οδηγία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών είναι οι αποστάσεις και η επέκταση των καταστημάτων μας σε κοινόχρηστους χώρους. Σας καλούμε επίσης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να μας δώσετε τον λόγο να σας εκθέσουμε εκτενώς τα επιχειρήματά μας και να σας περιγράψουμε την κατάσταση των επιχειρήσεών μας στους 18 μήνες πανδημίας».

Ερωτηθείς από την εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του σωματείου κ. Βασίλης Νιπεργιάλης, δήλωσε: Εν μέσω “πολέμου”, οι κατασχέσεις λογαριασμών από τον Δήμο Ήλιδας είναι χτύπημα κάτω από τη μέση. Να το δουν καλύτερα το θέμα στον Δήμο, να σταθούν δίπλα στους συντοπίτες τους καταστηματάρχες και όχι απέναντι. Η Εστίαση θέλει στήριξη και όχι χαριστική βολή…».

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top