ΑΡΘΡΑ

Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Απαράδεκτες οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων

Κοινοποίηση:

Υπουργείο Υγείας (Υπουργό & Αν. Υπουργό)

Περιφερειακή Δ/νση Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης  Δυτικής Ελλάδας

Υπουργείο Παιδείας

Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο


Πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση  εκ του Υπουργείου Παιδείας περί συγχώνευσης τμημάτων σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει  σε αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολικό τμήμα και αίθουσα στις σχολικές τάξεις τις οποίες αφορά, συγκεκριμένα σε αναλογία 26 ή 27 ατόμων  ανά αίθουσα, ιδίως αν συμπεριληφθούν στον υπολογισμό και οι διδάσκοντες.

Πέρα από τις όποιες ενστάσεις μπορεί να τεθούν σε αμιγώς εκπαιδευτικό επίπεδο για την σκοπιμότητα της απόφασης, ως Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας  κρίνουμε απαράδεκτη από υγειονομικής άποψης οποιαδήποτε διοικητική απόφαση όπως η ανωτέρω, η οποία οδηγεί σε αύξηση του συγχρωτισμού στις σχολικές αίθουσες  υπό συνθήκες πανδημίας. Άλλωστε δεν απαιτείται η κατοχή πτυχίου ιατρικής για να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε πως  ό,τι  αυξάνει τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους ευνοεί την μετάδοση του ιού SARS-CoV-2. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά το πρώτο απαγορευτικό (lock-down) το 2020 είχε τεθεί από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας το ανώτατο όριο των δεκαπέντε (15) μαθητών ανά τάξη, το οποίο δυστυχώς  έχει πλέον καταργηθεί με συνέπεια την συχνή ύπαρξη τμημάτων των είκοσι (20) και πλέον μαθητών. Αυτό όμως δεν είναι λόγος για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, όπως θα συμβεί εάν προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις, αλλά αντίθετα είναι  λόγος για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση.

Με βάση τα παραπάνω οι αντιρρήσεις των γονέων, αλλά και των διδασκόντων σχετικά με τις αναγγελθείσες συγχωνεύσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες.

Συνεπώς καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση περί των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων διαφορετικά αναλαμβάνει πλήρη την ευθύνη σε περίπτωση κατά την οποία παρατηρηθεί διασπορά της νόσου με   μη αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων στα συγχωνευθέντα τμήματα.

Γενικότερα όταν  η Πολιτεία καλεί τους πολίτες σε υπευθυνότητα ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, δεν επιτρέπεται μετά η ίδια με τις αποφάσεις της να  παραβιάζει  τα μέτρα αυτά.

Για  το Δ.Σ.

του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

Ο  Πρόεδρος                                                          Ο  Γενικός Γραμματέας

Χρήστος  Γιαννικούλης                                             Λεωνίδας  Λεοναρδόπουλος

Εφημερίδα Πρωινή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top