ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ι. Μουζάλας: Αντί να πάτε στην Ευρώπη με τις δυνάμεις που θέλουν να μοιραστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να εφαρμοστούν οι κανόνες του δικαίου, πάτε στην Ευρώπη με τον Όρμπαν, πάτε με τον Σαλβίνι

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ι. ΜΟΥΖΑΛΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Η συζήτηση που γίνεται από την πλευρά της Κυβέρνησης στηρίζεται σε ένα τρικ και εκεί πέρα υπάρχει πραγματικά μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φαντάζομαι και στο ΚΙΝΑΛ και στο ΜέΡΑ25 και στο ΚΚΕ.
Οι ιδεολογικές διαφορές μας δεν βρίσκονται απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Εμείς αυτό που συζητάμε σήμερα εδώ είναι το κράτος δικαίου. Δεν μας νοιάζει αν τους αγαπάτε εσείς ή δεν τους αγαπάμε εμείς, αν τους αγαπάει ο άλλος, τους μισεί ο παράλλος. Δεν παλεύουμε γι’ αυτό. Παλεύουμε για την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην ευρωπαϊκή χώρα που λέγεται Ελλάδα, στην Ευρώπη η οποία είναι η Ευρώπη μετά τον Διαφωτισμό, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά από τόσα κινήματα που δημιούργησαν τη νομοθεσία. Δεν παλεύουμε γι’ αυτόν τον μετανάστη ή γι’ αυτόν τον πρόσφυγα. Παλεύουμε και γι’ αυτό, αλλά στη Βουλή δεν βάζουμε αυτό το θέμα. Στη Βουλή βάζουμε το θέμα ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκε ένα διεθνές δίκαιο, το οποίο διευρύνθηκε με το ευρωπαϊκό δίκαιο και το εθνικό δίκαιό μας υποτάσσεται σε αυτά, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι καλό και λέμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται αυτό.
Δεν μπορεί ο κάθε Μηταράκης, ο κάθε Μουζάλας, ο κάθε Μητσοτάκης, ο κάθε Τσίπρας να κάνει ό,τι θέλει σε σχέση με το προσφυγικό και με το μεταναστευτικό. Αυτή είναι η απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αυτή είναι η διεθνής νομοθεσία, αυτή είναι η νομοθεσία της Ευρώπης. Αυτή είναι η συζήτηση που κάνουμε σήμερα. Εσείς μέσα από διάφορα ψέματα, μέσα από διάφορα τρικ προσπαθείτε να την υποβαθμίσετε και να την αλλοιώσετε.
Φύλαξη συνόρων: Μας κουράσατε με αυτό το πράγμα, κουράσατε τη διεθνή κοινότητα με αυτό το πράγμα. Σας το λέω για τελευταία φορά γιατί το λέμε κάθε φορά: Τα σύνορα τα φυλάει η Κυβέρνηση με τον Στρατό και με την Αστυνομία. Είναι το Σύνταγμα. Εάν πιστεύετε ότι ο Τσίπρας έπιασε το Στεφανή και του είπε «στρατηγέ, κάνε τα στραβά μάτια να περάσουν», πρέπει να κάνετε ΕΔΕ για τον Στεφανή. Εγώ οφείλω να δηλώσω ότι ο Στεφανής ως στρατηγός στη Θεσσαλονίκη τότε στη μεγάλη κρίση βοήθησε. Ο άλλος που τα φυλάει αφού περάσουν τα σύνορα είναι η Αστυνομία. Εάν πιστεύετε ότι ο Τσίπρας έπιασε τον Τσουβάλα και του είπε «άφηνέ τους να περνάνε» και ο Τσουβάλας το έκανε, παραβιάζοντας τον όρκο του, πρέπει να κάνετε ΕΔΕ. Δεν τα πιστεύετε, απλώς τα λέτε, γιατί αλλιώς θα λέγατε ότι ο Σαμαράς άφησε αφύλακτα τα σύνορα το 1989 και ήρθαν ένα εκατομμύριο Αλβανοί. Δεν το λέτε. Κοροϊδεύετε όμως τον κόσμο. Πάτε στα πιο ταπεινά αισθήματα που μπορεί κανείς να δημιουργήσει, στα αισθήματα φόβου.
Ποτέ δεν ήμασταν ξέφραγο αμπέλι. Μια χαρά δουλέψαμε με τον Στρατό, με την Αστυνομία, με βάση το διεθνές δίκαιο. Εκεί βρίσκεται η διαφορά μας. Δεν βρίσκεται στο αν έχουμε σύνορα στη θάλασσα. Το λέτε και το ξαναλέτε. Είναι καλαμπούρι πια. Βρίσκεται στο πώς αντιμετωπίζεις τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη θάλασσα. Εμείς λέμε «κράτος δικαίου». Εσείς λέτε «αποτροπή». Ακούστηκε Υπουργός Μετανάστευσης να μιλάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αποτροπή. Πώς στο καλό θα κάνετε την αποτροπή μέσα στη θάλασσα; Την κάνατε και παλιότερα, την κάνετε και τώρα και η Ευρώπη σάς έχει στο μικροσκόπιο για push back στη θάλασσα, σας έχει κόψει κονδύλια που δικαιούται το Λιμενικό ζητώντας σας να φτιάξετε ανεξάρτητη αρχή που να ελέγχει εσάς. Δεν το κάνετε και βγάζετε ηρωικούς λόγους.
«Αποτρέψαμε». Τι εννοείτε όταν λέτε «αποτρέψαμε»; Τι την κάνατε τη βάρκα; Πού την πήγατε τη βάρκα; Σας καταγγέλλει η γερμανική κυβέρνηση, σας καταγγέλλει η κυβέρνηση της Δανίας. Δεν αναφέρομαι σε ΜΚΟ. Η «Frontex» έχει τεθεί στο μικροσκόπιο για συμμετοχή της σε ενέργειες που δεν θα έπρεπε να γίνουν. Και μας μιλάτε για φύλαξη συνόρων; Σας μιλάμε για φύλαξη του διεθνούς δικαίου και μας μιλάτε για Φαρμακονήσια;
Μειώσατε τις ροές. Το είπατε μια, το είπατε δυο, το είπατε τρεις. Πώς τις μειώσατε τις ροές; Βγήκε κάποιος εδώ πέρα -δεν αναφέρομαι προσωπικά, μην το πάρει κανείς προσωπικά- και είπε «με βάση την αποφασιστικότητά μας ο Ερντογάν φοβάται ότι μπορεί να βουλιάξουμε τους πρόσφυγες και μπορεί να πνιγούν και δεν τους στέλνει». Πηγαίνετε να πείτε στην Ευρώπη αυτό το επιχείρημα, ότι ο Ερντογάν έχει πιο καλή διεθνή πολιτική από εμάς, ότι ο Ερντογάν φοβάται μην πνιγούν και γι’ αυτό δεν τους στέλνει. Αντίθετα θα πω -και θα το χρεώσετε σε μένα όχι στον ΣΥΡΙΖΑ και θα ζητήσω συγνώμη από τους συντρόφους- ότι όντως πετύχατε μία μεγάλη μείωση ροών γιατί ο Ερντογάν, το τουρκικό κράτος και το παρακράτος έπαψε να στέλνει κόσμο.
Αυτό, κύριοι, συνέβη -και βάλτε κάτω τις ημερομηνίες- μετά τη μυστική συνάντηση του Βερολίνου που είχατε με τη Μέρκελ. Ποτέ δεν μάθαμε τι αποφασίστηκε εκεί, αλλά λίγο μετά οι ροές μειώθηκαν και το «Oruc Reis» έκανε ογδόντα δύο μέρες σουλάτσο μέσα στα ελληνικά νερά.
Μας «φάγατε» με τον Έβρο. Ήμασταν μαζί εκεί, ήταν μαζί όλη η Αντιπολίτευση εκεί. Έγινε μία προσπάθεια χειραγώγησης προσφύγων και μεταναστών από τον Ερντογάν που την αντιμετωπίσατε όπως οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα την αντιμετώπιζε.
Μας κατηγορείτε για τις επιστροφές και τις απελάσεις. Να σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε κάνει ούτε μία επιστροφή. Μία επιστροφή δεν έχετε κάνει. Λέτε ψέματα. Δεν φταίτε που δεν έχετε κάνει επιστροφές. Δεν τους παίρνουν οι άλλοι. Φταίτε που λέτε συνέχεια «οι επιστροφές», «οι απελάσεις». Δεν έχετε κάνει μία απέλαση. Αλβανούς, Βούλγαρους Ρουμάνους, εντάξει. Λέτε ψέματα. Πάνω σε αυτά τα ψέματα χτίζετε μια υπεροπλία που δεν έχετε και που θα μας αφήσει έκθετους. Ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λέει ο κ. Μηταράκης «δεν το είπα». Το είπε ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Σχοινά. Και καμαρώνετε. «Δεν θα γίνουμε πύλη εισόδου». Η «πύλη εισόδου» είναι γεωγραφικός όρος. Δεν αλλάζει η γεωγραφία. Η πολιτική μπορεί να αλλάξει. Όταν λέτε, λοιπόν, «ασπίδα της Ευρώπης» καταδικάζετε τη χώρα που αντικειμενικά είναι πύλη εισόδου στο ή να είναι σε πόλεμο με μη εχθρούς -νομικά, εγώ μιλάω πάντα κατά το κράτος δικαίου- ή να βουλιάζει βάρκες ή να συγκεντρώσει στην Ελλάδα όλους όσοι καταφέρνουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να περάσουν.
Αντί να πάτε στην Ευρώπη με τις δυνάμεις που θέλουν να μοιραστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να εφαρμοστούν οι κανόνες του δικαίου, πάτε στην Ευρώπη με τον Όρμπαν, πάτε με τον Σαλβίνι, πάτε με αυτές τις ομάδες. Αλλάξατε μία πολιτική για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Γιατί; Γιατί τα κάναμε όλα καλά; Όχι. Πετύχαμε, όμως, και συνεργαστήκαμε με τον Γιούνκερ, Λαϊκό Κόμμα, με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, Λαϊκό Κόμμα, με τον Άσελμπορν, Σοσιαλδημοκρατία, εμείς, η Αριστερά. Φτιάξαμε τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας. Όπως θα θέλαμε; Όχι. Έβαλε, όμως, έναν φραγμό, μας έδωσε μια ανάσα να προχωρήσουμε.
Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις στα νησιά, εσείς δημιουργήσατε το πρόβλημα. Για θυμηθείτε από πού ξεκίνησαν οι εγκαταστάσεις στα νησιά;
Ο κ. Στεφανής βγήκε εδώ με χάρτη τα Λέβιθα και έλεγε αυτό που λέει η Ελληνική Λύση, να πάμε σε ξερονήσια. Αυτή ήταν η πρώτη σας προσέγγιση. Η άλλη προσέγγιση ποια ήταν; Κλειστά κέντρα επτά χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά. Εσείς τα λέγατε. Αυτό δημιούργησε την αναταραχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τα πλήρωνε και μετά έγιναν λίγο ελεγχόμενα, λίγο κλειστά, λίγο έτσι, λίγο αλλιώς. Είμαστε αντίθετοι; Εσείς ήσασταν αντίθετοι στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μικρά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά, όχι φυλακές, προαναχωρησιακά κέντρα για να μπορούν όσοι εμπίπτουν στη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας να επιστρέψουν. Ξεσηκωθήκατε. Το πολεμήσαμε στη Βουλή, στην τοπική αυτοδιοίκηση, παντού.
Ένα προαναχωρησιακό κέντρο έγινε στα νησιά, το κάναμε εμείς στην Κω, αξιοπρεπέστατο. Τα προαναχωρησιακά κέντρα, κύριοι, δεν είναι φυλακές.
Ήθελα, τέλος να πω στην κ. Βούλτεψη το εξής. Εγώ χάρηκα με αυτά που είπατε ότι θα κάνετε, αλλά δεν λέτε την αλήθεια. Παραλάβατε παιδιά τα οποία ήταν εμβολιασμένα, τα οποία είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η Κυβέρνησή σας -όχι εσείς- την κατήργησε, τα οποία πηγαίναν στα σχολεία και εσείς τα βγάλατε. Είχαμε συμβάσεις με το ΕΚΠΑ, είχαμε συμβάσεις με την Πάντειο, είχαμε με τον ΔOM, φτιάξαμε προγράμματα. Χαίρομαι πάρα πολύ που τώρα θα τα προχωρήσετε και το χαιρετίζω αυτό.
Τέλος, μια μικρή αναφορά για το Αφγανιστάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να συγκληθεί ευρωπαϊκό συμβούλιο άμεσα για το Αφγανιστάν. Πρέπει η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα να πολεμήσει τη βία του χαλιφάτου, την αιτία πριν το αποτέλεσμα.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top