ΑΡΘΡΑ

Κάλεσμα σε κατά τόπους συσκέψεις για την οργάνωση πανηλειακής κινητοποίησης για τη σταφίδα

«Άμεσα μέτρα στήριξης των σταφιδοπαραγωγών»

Από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και αγροτικούς  συλλόγους μέλη της

Σε συσκέψεις στο Καράτουλα αύριο Πέμπτη 15 Ιούλη στις 9.00 το βράδυ και μεθαύριο Παρασκευή 16 Ιούλη την ίδια ώρα στη Βροχίτσα,  καλεί η ΟΑΣΗ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μέλη της (με όλα τα υγειονομικά μέτρα ), όπου θα συζητηθούν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής. 

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας επισημαίνει πως «η διαχρονική απαξίωση των ελληνικών κυβερνήσεων στον αγροτικό τομέα, που επιταχύνθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των μικρομεσαίων – βιοπαλαιστών  αγροτών. Αποκορύφωμα, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας αλλά και των άλλων περιοχών που καλλιεργείται κορινθιακή σταφίδα (Αιγιαλεία, Κορινθία, Ζάκυνθος κ.λπ.).

Μετά την ανακοίνωση της ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ για τις αδιάθετες ποσότητες που προμηνύουν κατρακύλα στις τιμές παραγωγού, την αντιπαράθεση με άλλους μεταποιητές, τα εκατέρωθεν έγγραφα που φτάνουν στα γραφεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης – ο οποίος “νίπτει τας χείρας του” –  τις συσκέψεις με βουλευτές, μεταποιητές, επιμελητήρια Αχαΐας – Ηλείας κ.λπ. (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι Αγροτικοί Σύλλογοι των σταφιδικών περιοχών) δημιουργείται αναστάτωση στους σταφιδοπαραγωγούς.

Λίγο πριν τον τρύγο και τη νέα σοδειά υπάρχει άμεσος κίνδυνος για πλήρη κατάρρευση των τιμών διάθεσης της παραγωγής, λόγω του περιορισμού των εξαγωγών, τη στιγμή που έχει ήδη πληρωθεί αυξημένο κόστος παραγωγής και σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις στις ενισχύσεις, τις κομμένες εκτάσεις, τη νέα ΚΑΠ που φέρνει επιπλέον μειώσεις 30%. Όλα αυτά τη στιγμή που καταγράφεται δραματική μείωση της παραγωγής κορινθιακής σταφίδας την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι ελάχιστη σε σχέση με το παρελθόν». 

«Τεράστιες ευθύνες»

Ακόμη  στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για  «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που προπαγανδίζει την εξωστρέφεια και προβάλλει τα πιστοποιημένα προϊόντα (π.χ. ΠΟΠ, βιολογικά, super foods ) ως λύση, πολιτική που στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ είναι σε βάρος των βιοπαλαιστών  αγροτών καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να μη μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα αλλά να στηρίξουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και να αγωνιστούν για:  

Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση για την αποτροπή της σταφιδικής κρίσης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Να ισχύσουν τα μέτρα όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κ.τ.λ .

Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για την σταφίδα (όπως τα εγγυημένα κέρδη στις αερομεταφορές, διαχειριστές των οδικών δικτύων κ.ά.), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής και προώθησης στην εγχώρια αγορά με αναγνώριση του κόστους παραγωγής και τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.

Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.

Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος όπως ισχύει στην υπόλοιπη ΕΕ, καμία διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.

Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, καμιά σκέψη για περικοπή 30% στη νέα ΚΑΠ.

Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top