ΑΡΘΡΑ

Κλιμάκιο στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας για αυτοψία – Ανησυχούν τα στοιχεία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Υψηλός ο κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων μετά τις πυρκαγιές.

Κλιμάκιο γεωλόγων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην  ΙΓΜΕ) έφθασε αργά χθες το μεσημέρι στην Αρχ. Ολυμπία για να διενεργήσει αυτοψίες στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Δήμου.

Σε πρώτη φάση θα γίνει μακροσκοπική γεωλογική εξέταση στους καταρράκτες της Νεμούτας καθώς και στις κοινότητες Πελοπίου, Πλατάνου, Πευκών, Λάλα, Καυκανιάς και  Κρυονερίου.

Από τα αποτελέσματα των αυτοψιών που θα διενεργήσει το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ θα καθοριστούν και  οι προτάσεις για έργα που επιβάλλεται να γίνουν ώστε να αποφευχθούν κατολισθητικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο. Επίσης το κλιμάκιο θα διαπιστώσει κατά πόσο η γεωλογική κατάσταση στους καταρράκτες της Νεμούτας μετά τις φωτιές δεν έχουν δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες που θα τίθεται σε κίνδυνο οι επισκέπτες…

Η άμεση εξέταση της γεωλογικής κατάστασης των περιοχών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καθίσταται ως προτεραιότητα και επιτακτική ανάγκη λόγω του δύσκολου ανάγλυφου της περιοχής σε συνδυασμό με τη γεωλογική σύνθεση των εδαφών και το βεβαρημένο ιστορικό κατολισθήσεων που υπάρχει σε ολόκληρο τον Δήμο.

Ανησυχητικά στοιχεία 

Την ανησυχία όλων των αρμόδιων φορέων για την εμφάνιση κατολισθητικών φαινομένων  στην περιοχή των καταρρακτών της Νεμούτας, έχουν εντείνει τα στοιχεία από τα αποτελέσματα της πρώτης γεωλογικής έρευνας που έκανε μετά τις πυρκαγιές οι καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ιωάννης Μπαντέκας, σύμφωνα με την οποία  ο κίνδυνος εκδήλωσης φαινομένων κατολίσθησης και πλημμυρών είναι υψηλός. Για τον λόγο αυτό συστήνεται η άμεση εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών και αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top