Κοινή πρόταση για την στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών – Ένωσαν τις δυνάμεις τους οι φορείς της Ηλείας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τι συμφωνήθηκε στην τηλεδιάσκεψη χθες το πρωί που έγινε με πρωτοβουλία το ΕΒΕ Ηλείας.

Κοινή διαρκής προσπάθεια για ικανοποίηση και εφαρμογή των διεκδικήσεων…

O συντονισμός των δράσεων για  την κατάθεση μίας ενιαίας πρότασης  με μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους, ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που έγινε χθες το πρωί με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηλείας και την συμμετοχή όλων των φορέων των Δήμων  Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας.

Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία και θα στηριχθεί από το σύνολο των εκπροσώπων της Ηλείας σε όλα τα επίπεδα με βάση την απόφαση στην οποία κατέληξαν όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη.

Στις προτάσεις που θα περιλαμβάνει το υπόμνημα που θα κατατεθεί σε όλα τα αρμόδια υπουργεία  είναι η κήρυξη της ολότητας των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς επίσης και της στήριξης με μέτρα όλων των επιχειρήσεων των δήμων αυτών και  όχι μόνο αυτών που κατεστράφησαν από την πυρκαγιά.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε μια μικρή αναδρομή στα όσα είχαν γίνει στις φωτιές του 2007 και στο Ταμείο Μολυβιάτη από όπου η Ηλεία δεν πήρε αυτά που εδικαιούτο. Πρέπει να υπάρξει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο μια αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας σε σχέση με το Ταμείο Μολυβιάτη, γιατί αν μιλήσουμε με μαθηματικούς και οικονομικούς όρους μας χρωστάνε. Παρακαλάμε να πάρουμε τα λεφτά μας; 200 εκατ. ευρώ το Ταμείο Μολυβιάτη συγκροτήθηκε οικονομικά από δωρεές ιδιωτών, δεν ήταν κρατικά χρήματα, δεν ήταν δημόσιο χρήμα, που οι δωρητές είχαν προτιμήσεις που θα δοθούν, επιθυμία των δωρητών να δοθούν στην Ηλεία. Καταπατήθηκε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο και όλοι το αποφεύγουν – το ακούνε και στρίβουν. 2011 Οκτώβρης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του προϋπολογισμού του σχεδίου για το 2012 η Κυβέρνηση Παπαδήμου, συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, να τα θυμόμαστε αυτά μην τα ξεχνάμε, γιατί παθαίνουμε εκλεκτική αμνησία στα πράγματα, ψηφίστηκε η κατάργηση μιας σειράς Νομικών Προσώπων μεταξύ των οποίων και το Ταμείο Μολυβιάτη. Και τα χρήματα για να μειώσουν το έλλειμμα τα πήγαν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, Χρυσοχοΐδης υπουργός τότε, έχει σημασία, για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε όλη την χώρα. Υπάρχει βέβαια ένας τραπεζικός λογαριασμός που μπορεί να υπάρχουν κάποια χρήματα από τότε αλλά αυτό γιατί ακούω κάποιες επιπόλαιες προσεγγίσεις, ένας λογαριασμός δεν ισοδυναμεί με ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το οποίο έχει καταστατικό, έχει εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα, με νόμο κλπ.», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακόπουλος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα.

Άδικα μέτρα

Όσον αφορά τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των πυρόπληκτων ο κ. Αντωνακόπουλος τα χαρακτήρισε άδικα.

«Τα μέτρα λοιπόν είναι άδικα. Τα μέτρα δεν έχουν εντιμότητα μέσα τους. Δεν υπάρχει εντιμότητα στα μέτρα αυτά, όταν ήρθαν εδώ στις φωτιές και είπαν συγκεκριμένα πράγματα, είδαν από κοντά, δεν είναι έντιμα. Δεν πρέπει για παράδειγμα να γίνει ένα τεράστιο έργο προστασίας, όχι της Ολυμπίας του μνημείου που είναι στην Ολυμπία. Δηλαδή αυτοί νομίζουν ότι τα έργα αυτά αφορούν μια παρούσα πληθυσμιακή κατάσταση σε μια περιοχή. Τόσο φτωχό μυαλό έχουν και εκδικούνται τη χώρα που αν αυτός ο πλούτος, ο αξιακός, ο μνημιακός, ο ιστορικός, ο αρχαιολογικός υπήρχε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή στην Αμερική που την κατηγορούμε, μόνο από αυτό θα ήταν όλοι πολύ καλά οικονομικά. Εμείς το καταστρέφουμε και εμείς που είμαστε εδώ οι φυσικοί ιδιοκτήτες της γης δεν κάνουμε και τίποτα το ιδιαίτερο.

Περιοριζόμαστε στο έγγραφο, στη διοικητική γραφειοκρατική προσέγγιση και δεν βάζουμε την κοινωνική δυναμική μπροστά που είναι και η μόνη κινητήριος δύναμη των πολιτικών αποφάσεων. Μην καταστρέφουμε τον πολιτικό χρόνο αν δεν θέλουμε τον λαό μαζί μας, να το πούμε.

Σε έναν μήνα δεν θα λέει κανείς τίποτα για όλα αυτά. Το ξέρετε; Πρέπει και το Επιμελητήριο και όλοι οι αυτοδιοικητικοί της Ηλείας να συνυπογράψουν τα αιτήματα της Ολυμπίας, να συνυπογράψουν την ευρύτερη περιοχή διότι η φτώχεια δεν «κλειδώνεται» στα διοικητικά όρια μιας περιοχής. Εμείς Κατάκολο- Πύργος- Ολυμπία είμαστε μια ενότητα όσον αφορά τη διαχείριση φυσικών πόρων», τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος.

«Διάρκεια στις διεκδικήσεις μας»

Στη σημαντικότητα του να έχουν διάρκεια οι διεκδικήσεις των φορέων της Ηλείας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσος, στη σύσκεψη που έγινε δια μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών. «Δεν είναι θέμα σύμπνοιας. Δεν είχαμε ποτέ διαφορετικές απόψεις. Το θέμα είναι ότι πρέπει να αποκτήσουμε διάρκεια στις διεκδικήσεις μας. Δηλαδή προτείνουμε τα μέτρα που εμείς πιστεύουμε και αυτά που εικάζουμε ότι θα ανακοινωθούν και τα παρακολουθούμε. Γιατί το 2007 με αυτούς τους κακούς όρους έγινε κατά κάποιον τρόπο η κατάψυξη του Ταμείου Μολυβιάτη. Γιατί λέγαμε τότε μαζέψαμε λεφτά αλλά μετά τα παγώσανε και τα χρησιμοποίησαν ως κρατικό έσοδο. Ε, αυτό δεν θα ξαναγίνει τώρα. Τώρα θα παρακολουθούμε τα θέματα που αναγγέλλονται, την εφαρμογή τους, πόσο γρήγορα θα αποζημιωθούν όσοι κάνουν αίτημα. Όλα αυτά πρέπει να τα παρακολουθούμε συστηματικά και όλα θα κριθούν από τη διάρκεια των προσπαθειών μας και σε αυτό κατατείνει η όλη μας αυτή κοινή προσπάθεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολούτσος.

Οι άξονες για τα μέτρα

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας μιλώντας στο Κετρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα αναφέρθηκε στους άξονες που έθεσαν στην τηλεδιάσκεψη πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασιστούν τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων.

Δύο βασικά είναι και αφορούν την κήρυξη όλου του Δήμου Πύργου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στήριξη όλων των επιχειρήσεων με μέτρα όπως της Εύβοιας, γιατί, όπως είπε ο κ. Νικολούτσος, η τοπική οικονομία είναι ενιαία. «Ζητάμε την υπαγωγή όλου του Δήμου Πύργου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας λίγο πολύ έχει ταυτοποιηθεί. Το άλλο θέμα που εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ βασικό είναι το ζήτημα ότι η οικονομία του τόπου είναι ενιαία. Άρα δεν αρκεί να στηρίξουν μόνο τις καταστραμμένες επιχειρήσεις. Αυτό είναι έτσι και αλλιώς κρατική ευθύνη και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όμως οι επιχειρήσεις στην οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα τα ξενοδοχεία και ειδικά της Ολυμπίας. Πως θα λειτουργήσουν; Έφυγε ο κόσμος. Άκουσαν τόσα πολλά για τις πυρκαγιές, ποιός τολμάει να ξαναγυρίσει πίσω; Αυτοί οι άνθρωποι υπέστησαν έμμεση καθολική ζημιά.

Στην ίδια λογική είναι και οι επιχειρήσεις στα ελαιοτριβεία και στα τυροκομεία. Κατεστράφησαν δηλαδή οι ελιές και δεν θα υπάρχει αντικείμενο ούτε και για τα πυρηνοελαιουργεία. Άρα ζητάμε να υπάρχει αντιμετώπιση του συνόλου της οικονομίας τουλάχιστον για τους δύο αυτούς δήμους», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολούτσος.

«Να μην εγκαταλείψουμε»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας έκανε σαφές πως σε δεύτερη φάση θα πρέπει να τεθεί γενικότερα το θέμα της Ηλείας καθώς το να μην εγκαταλείψουμε ως νομός την απαίτηση για εφαρμογή των μέτρων αυτών.

«Σε δεύτερη φάση πρέπει να τεθεί το θέμα της Ηλείας. Τα εργοστάσια που είναι πολύ σημαντικά για την οικονομία του τόπου και ασχολούνται με τα τουρσιά έπαιρναν υλικά από την περιοχή και τώρα δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν λόγω των πυρκαγιών. Αλλά σε κάθε περίπτωση ότι υπάρχει και ότι θα τεθεί μέσα από τα αιτήματα που θα καταθέσουμε πρέπει να τα παρακολουθήσουμε και να απαιτήσουμε την εφαρμογή αυτών των αιτημάτων. Να μην τα εγκαταλείψουμε. Και οπωσδήποτε κάποια στιγμή πρέπει να εκφράσουμε και την άποψή μας στο πως πρέπει να προστατευθεί ο νομός και από άλλες φυσικές καταστροφές», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας.

Εφημερίδα Πατρίς