ΑΡΘΡΑ

Κραυγή αγωνίας από την εστίαση: «Θέλουμε ενίσχυση από την πολιτεία για να μην κλείσουμε»

Άδικη θεωρούν την απόφαση της κυβέρνησης για τους εσωτερικούς χώρους οι επιχειρηματίες της εστίασης

Τα μέτρα για τον Covid: Πως μπορεί να πηγαίνει μια οικογένεια σε ταβέρνα, τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Νέα δεδομένα στις υπηρεσίες εστίασης φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Χρ. Κανελλόπουλου & Π. Παυλόπουλου

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και πρόσφατα νοσήσαντες, ενώ θα γίνεται και έλεγχος της βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας μέσω της εφαρμογής covid free app.Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να κάθονται αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο και ισχύουν τα παραπάνω μέτρα περιλαμβάνονται και καταστήματα εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών.

Το χέρι στην τσέπη για τους ανεμβολίαστους ανήλικους

Όσον αφορά τους ανήλικους (12-17) ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 θα μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα της εστίασης με αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια με εμβολιασμένους τους δύο γονείς για μια έξοδο για φαγητό θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για τα rapid test των δύο ανήλικων τέκνων. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τις ανώτατες τιμές για τα PCR και τα rapid tests.

Σε περίπτωση που όλα τα μέλη της οικογένειας είναι εμβολιασμένα τότε δεν απαιτείται η διενέργεια rapid test για τους ανήλικους. Η είσοδος θα γίνεται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή της νόσησης.

Εάν πάλι μια ολόκληρη οικογένεια δεν έχει εμβολιαστεί τότε και πάλι δεν απαιτείται rapid test για τα παιδιά, καθώς η είσοδος σε κλειστούς χώρους απαγορεύεται σε όλους τους.

«Να μας βοηθήσει η πολιτεία»

Για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα η εφ. «Πατρίς» ζήτησε τη γνώμη των επιχειρηματιών εστίασης, οι οποίοι και τόνισαν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα πλήξουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού οι εμβολιασμένοι στην Ηλεία δεν είναι πάνω από το 45 έως 50% του γενικού πληθυσμού, οπότε θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει οικονομικά όλες τις επιχειρήσεις για να μην έχουμε μαζικά λουκέτα.

Νίκος Τζαμαλής: «Πρέπει να μας ενισχύσει το κράτος, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα»

Ο Νίκος Τζαμαλής πρόεδρος στο ΔΣ του «Διόνυσου», σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Πύργου ανέφερε πως θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή, είχαμε πει σαν σύλλογος, ότι λέμε ναι στον εμβολιασμό, όχι όμως και στον διαχωρισμό των ανθρώπων. Προσπαθούμε να πείσουμε την πολιτεία να αλλάξει κάποια πράγματα, αλλά δεν μας ακούνε και πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα, όταν θα ψυχραίνει ο καιρός και δεν θα μπορούν οι πελάτες μας να είναι σε εξωτερικό χώρο. Απ’ ότι φαίνεται, θα είναι δύσκολο να έχουμε αλλαγές στο κομμάτι των εσωτερικών χώρων τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι είμαστε σαν νομός πολύ χαμηλά στους εμβολιασμούς. Εμείς κυρίως δουλεύουμε με άτομα τα οποία είναι από 19 έως 50 χρονών και το ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ μικρό. Οπότε θα έχουμε πρόβλημα. Εμείς έχουμε πει ότι όσο η εστίαση δεν είναι σε κανονικές συνθήκες, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Θέλουμε μία βοήθεια από το κράτος, γιατί έτσι όπως θα λειτουργήσουμε τους εσωτερικούς χώρους, δεν θα λειτουργήσουν 100%. Θα λειτουργήσουμε με 85% πληρότητα, που δεν θα είναι και τόση, αλλά γύρω στο 70%, αφού θα πρέπει να έχουμε και τις απαραίτητες αποστάσεις, όπου και εκεί θα χαθούν πελάτες».

FOTO TZAMALHS

Θανάσης Μπούκλης: «Πολύ φοβάμαι ότι το χειμώνα θα ζήσουμε και πάλι στιγμές lockdown, χωρίς να έχουμε lockdown»

Ο επιχειρηματίας εστίασης Θανάσης Μπούκλης από το Σύλλογο Εστίασης «Διόνυσος» τόνισε και αυτός πως έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας για την εστίαση. « Όσο χαλάει ο καιρός θα μεγαλώνει και το πρόβλημα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις διατάξεις της πολιτείας, πέρα από τους εμβολιασμένους και αυτούς που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, οι μόνοι που μπορούν να μπουν στα καταστήματα εστίασης είναι τα παιδιά από 12 μέχρι 17. Και δυστυχώς το θέμα είναι ότι ούτε το 50% στη Ηλεία δεν είναι εμβολιασμένο. Είναι πολύ μικρό αυτό το ποσοστό, αλλά και από αυτό το ποσοστό που είναι εμβολιασμένοι, και που είναι από 70 και πάνω, το μεγαλύτερο ποσοστό δεν είναι πελάτες των μαγαζιών. Δηλαδή δεν μιλάω για ανθρώπους που θα πιούνε ένα καφέ και θα βγούνε μία φορά το μήνα για φαγητό. Οι πελάτες οι δικοί μας είναι κάτω της ηλικίας των 70 ετών. Ακόμη και αν είναι το 50% εμβολιασμένοι, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς είναι πάνω από 70 ετών. Αναλογικά λοιπόν μας μένει για να δουλέψουμε ένα 20%. Με τα μέτρα τα οποία υπάρχουν πόσες φορές θα έρθει ο οικογενειάρχης σε εμάς για φαγητό; Θα έρθει μία φορά το μήνα; Είναι πολλά τα χρήματα που πρέπει να δαπανήσει κάποιος ιδίως αν έχει παιδιά. Άλλωστε επειδή όλοι ξέρουμε ότι το φαγητό είναι μία απόλαυση, εγώ προσωπικά όπως έγινε και με το τσιγάρο, δεν πρόκειται να καθίσω για φαγητό σε εξωτερικό χώρο το χειμώνα, με τον κίνδυνο να παγώσω και να βραχώ. Όλοι θα προτιμήσουν να παραγγείλουν από το σπίτι. Όταν λοιπόν το φαγητό που είναι μία ιεροτελεστία, δεν το απολαμβάνω, ποιός θα το προτιμήσει να έρθει στα καταστήματά μας; Θα προτιμήσει να παραγγείλει από το τηλέφωνο. Είμαστε ζωντανοί- νεκροί αυτή τη στιγμή. Καταρχήν να πω ότι δεν είμαι αντίθετος στον εμβολιασμό. Δεν είναι αντίθετος στο να παίρνονται κάποια μέτρα, όμως αυτά τα μέτρα είναι εις βάρος μας. Θα πρέπει επομένως να γίνει μία σημαντική ενίσχυση σε όλα τα μαγαζιά, να βάλουν μέσα στα καταστήματα το καινούργιο το μηχάνημα που έχουν στα αεροπλάνα για ανανέωση του αέρα, για να μπορεί να κάθεται όλος ο κόσμος μέσα. Δεύτερον χρειαζόμαστε μία βοήθεια οικονομική αυτή τη στιγμή, αφού σου λέει το κράτος θα μείνεις ανοιχτός αλλά δεν θα έχεις κόσμο. Και αυτό γιατί μου μένει όπως είπα ένα 20% μόνο για να δουλέψω. Με αυτό το 20% ποιός θα δουλέψει; Πολύ φοβάμαι ότι το χειμώνα θα ζήσουμε και πάλι στιγμές lockdown, χωρίς να έχουμε lockdown. Ο καθένας θα παραγγέλνει από το σπίτι και εμείς θα είμαστε στα καταστήματά μας χωρίς να έχουμε κόσμο».

FOTO BOYKLHS

Βασίλης Σιγούρος: «Πολλές από τις επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν»

Ο Βασίλης Σιγούρος επίσης από το Σύλλογο Εστίασης «Διόνυσος» στάθηκε και αυτός στα προβλήματα που φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης.

«Σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα και θα γίνουν πιο δύσκολα το χειμώνα όταν θα παγώσει ο καιρός. Πολλά μαγαζιά δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν σε λειτουργία, ειδικά στο νομό μας και στον Πύργο που είναι πολύ μικρό το ποσοστό εμβολιασμού. Πώς θα συντηρηθούν όλα τα μαγαζιά, όταν στον εσωτερικό τους χώρο θα πρέπει να έχει μόνο εμβολιασμένους; Πολλές από τις επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Δεν υπάρχει ο υπαίθριος χώρος σε πολλές επιχειρήσεις που είναι απαραίτητος, προκειμένου να δέχονται μη εμβολιασμένους. Ουσιαστικά είναι ο ίδιος νόμος με το τσιγάρο, αλλά πλέον οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο αυστηροί. Θα είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουν οι επιχειρήσεις μόνο με τον εξωτερικό χώρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι βέβαια στα χειμερινά μαγαζιά, όπως το δικό μου όπου δεν έχουμε εξωτερικό χώρο. Επίσης πάρα πολύ σημαντικό είναι το ότι μας βάζουν να κάνουμε ταυτοποίηση στον κόσμο, δηλαδή μας ζητάνε να ελέγχουμε τους πελάτες που θα εισέρχονται στα μαγαζιά μας, αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Πέρα δηλαδή από το να σκανάρουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, μας ζητάνε να κάνουμε και ταυτοποίηση, κάτι που είναι δουλειά της αστυνομίας. Αυτό θα μας φέρει σε κόντρα με τους πελάτες μας. Είναι πάρα πολύ μεγάλο θέμα για μας το ότι μόνο τα παιδιά 12 έως 17 ετών θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς πιστοποιητικό στα καταστήματά μας. Όσοι είναι 19 και 20 χρόνων και γενικά όλοι οι ενήλικες δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, αν δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες. Το πολύ μικρό ποσοστό των εμβολιασμένων στον Πύργο, όπου οι εμβολιασμένοι είναι ένα 35 με 40%, δεν θα μπορεί να στηρίξει όλες τις επιχειρήσεις. Την Κυριακή στην γενική συνέλευση που θα έχουμε θα συζητήσουμε όλα τα θέματα αυτά οπότε από Δευτέρα θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα».

Χάρης Σπηλιόπουλος: «Θα υπάρξει θέμα και στην Ολυμπία»

Ο Χάρης Σπηλιόπουλος Αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης τόνισε γι’ αυτό το φλέγον θέμα.

«Στην Ολυμπία υπάρχουν τα καταστήματα που ζουν από τον Τουρισμό και τα καταστήματα που στρέφονται στους ντόπιους. Όπως είναι γνωστό ο Τουρισμός το χειμώνα παίρνει την κατιούσα και τα περισσότερα από αυτά κλείνουν. Αυτά που έχουν πελάτες ντόπιους θα διαθέσουν τον εσωτερικό τους χώρο σε όσους έχουν  εμβολιαστεί, ενώ θα διαμορφώσουν και ένα μέρος του εξωτερικού τους με σόμπες για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Άγγελος Γαλανόπουλος: «Εμείς είμαστε ακόμα σε χειρότερη κατάσταση»

Ακόμη ο Άγγελος Γαλανόπουλος ιδιοκτήτης της καφετέρειας «Ρόδον» πρόσθεσε.

«Στην Ολυμπία υπάρχει ένας νόμος λόγω και της Εφορείας Αρχαιοτήτων που δεν σουν δίνουν εύκολα άδεια για να μπορέσεις να διαμορφώσεις τον εξωτερικό χώρο. Σε λίγες μέρες έχω δικαστήριο για τις ομπρέλες και τις τέντες. Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν εμείς είμαστε ακόμα χειρότερα αφού κανένας δεν πρόκειται να πάρει άδεια για διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου. Οι εμβολιασμένοι ακόμα και σήμερα δεν μπαίνουν μέσα γιατί φοβούνται μη κολλήσουν. Εμείς είμαστε ακόμα σε χειρότερη κατάσταση.

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top