ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάκης Μπαλαούρας: Αφήνουν να αυξάνεται η τιμή της ενέργειας συμπαρασύροντας πλήθος προϊόντων

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει το 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας προκειμένου να εισάγουμε την προθεσμιακή αγορά, όπως είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο. Η ΝΔ όμως δε την προχώρησε και τώρα αγοράζει όσο-όσο…

Εντός τριών μηνών (Μάιος- Αύγουστος) οι τιμές των καυσίμων εκτινάχτηκαν: Η τιμή της αμόλυβδης 30%. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης 20%, το φυσικό αέριο αύξηση – ρεκόρ 73%, κατατάσσοντας την Ελλάδα να έχει την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε!

Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες όπως το ψωμί ή ο καφές. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες μεγάλες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά από τον περασμένο Μάιο και η κυβέρνηση παρακολουθεί μη πράττοντας οτιδήποτε στην ανάσχεση της ακρίβειας.

  • Που οφείλεται η εκτίναξη της ακρίβειας

Προφανώς, υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων. Όμως η εκτίναξη της ακρίβειας οφείλεται κυρίως στη κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέσμια των ακραίων δογμάτων της, ότι η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός θα μειώσουν το κόστος, με συνέπεια να αφήσει αρρύθμιστη την αγορά, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ και οι άλλοι τρείς πάροχοι να μεταφέρουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές και οι λογαριασμοί του ρεύματος να οδηγούνται σε αύξηση έως και 50%….

Όλες αυτές οδηγούν σε παραπέρα σπιράλ αυξήσεων στα βασικά αγαθά με συνέπεια μεγάλες επιπτώσεις στο οικογενειακό εισόδημα και στο κόστος των μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων, που ήδη έχουν πληγεί από πανδημία (οι μεγάλες είναι σε καλύτερη θέση λόγω των μακροχρόνιων συμβολαίων). Άμεση συνέπεια είναι η μείωση της κατανάλωσης με επίπτωση στην ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα των ΜΜ Επιχειρήσεων. Ήδη η ΓΣΕΒΕΕ χτύπησε καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

  • Νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ και στην ενέργεια

Η Ελλάδα στην αγορά ενέργειας βρισκόταν στο μέσο όρο της ΕΕ στη χονδρική. Από τα 58,1 € τη Μεγαβατώρα εκτινάχθηκε στα 110 €, σχεδόν στο διπλάσιο, ενώ οι άλλες ακριβότερες χώρες από εμάς, αγοράζουν στα 90 €.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει το 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας προκειμένου να εισάγουμε την προθεσμιακή αγορά, όπως είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο. Η ΝΔ όμως δε την προχώρησε και τώρα αγοράζει όσο-όσο…

Ταυτόχρονα, παρά τα φαινόμενα ολιγοπωλιακών πρακτικών, που επισημάναμε από τον Δεκέμβρη, το 2020 αγόραζαν 58,1 €, πουλούσαν αισχροκερδώντας 110-120 €, όπως και τα υπέρογκα κέρδη (150 εκατ. €) των εταιριών ενέργειας. Τα κέρδη αυτής της ληστείας των καταναλωτών από το πάρτι διορισμών golden boys, που ονομάστηκαν «Υπερεπίτευξη Στόχου», με τον Πρόεδρο προκλητικά αμειβόμενο με 350.000 ευρώ, 5 φορές περισσότερο από τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ! Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την ανοχή (και διευκόλυνση της κυβέρνησης), ουδέν έπραξαν για τα καρτέλ που «ανεβάζουν» τις τιμές πιο πολύ απ’ όσο αναλογεί στα διεθνή δεδομένα. Θυμίζουμε, ότι ο κ. Χατζηδάκης έλεγε “θα πληρώνουμε φθηνότερο ρεύμα” με τις αλλαγές που έκανε στη ΔΕΗ…https://b39d82b7933dc53277a4de7557eb8cb8.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Επιπλέον, η κυβέρνηση υποχρέωσε και τη ΔΕΗ να θεσπίσει ρήτρα αυτόματης προσαρμογής των αυξήσεων της χονδρικής στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτρισμού να μετακυλίεται άμεσα τόσο στους οικιακούς καταναλωτές όσο και για βιοτεχνία-επαγγελματίες.

  • Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και πολιτική ΝΔ στην ενέργεια

Στα δύο πρώτα μνημόνια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το ενεργειακό κόστος η κιλοβατώρα αυξήθηκε 45% και ο ΦΠΑ αυξήθηκε 4%, με συνέπεια τη χρεοκοπία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και δευτερογενώς να συσσωρευτούν χρέη 1,3 δισ. στη ΔΕΗ. Παρά το μαύρο αυτό τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης του, η τιμή του ρεύματος δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ, μείωσε 7% τον ΦΠΑ, ενώ μεσοσταθμικά μειώθηκε, σύμφωνα με την Eurostat, κατά 12%.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ΝΔ προχώρησε σε αυξήσεις 22% στα τιμολόγια της ΔΕΗ αμέσως μόλις ανέλαβε, τον Σεπτέμβριο του 2019. Στη συνέχεια επέτρεψε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τους προμηθευτές -και τη ΔΕΗ- να πωλούν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή…

Αυξήσεις_ρεύματος.png
  • Ανάγκη άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1. Κάλυψη του 10μήνου ρυθμιστικού-εποπτικού κενού στην αγορά ενέργειας που δημιουργήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης

2. Μεγάλο κοινωνικό πακέτο στήριξης των νοικοκυριών για τις επιπτώσεις των αυξήσεων. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαθέσει 35 εκ. € για κοινωνικά ευάλωτους.

3. Δημιουργία Ταμείου Στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

4. Άμεση μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ)

Δε τα βλέπουμε, θα μας προσφέρουν πάλι επικοινωνιακά γλειφιτζούρια, όπως ο υπουργός Ενέργειας Σκρέκας προέτρεψε τους καταναλωτές να απευθυνθούν σε ιδιώτες παρόχους…

(Ο Μάκης Μπαλαούρας είναι οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ με Master’s από το Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, κι έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος)

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top