Μόνη ελπίδα ο Αύγουστος: Με χαμηλή πληρότητα και τον Ιούλιο η τουριστική κίνηση στην Ηλεία

Συντάκτης:Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

-Ανησυχούν ένεκα πανδημίας οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου

Όλες τις ελπίδες τους στον Αύγουστο τις εναποθέτουν οι ξενοδόχοι της Ηλείας για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, αφού και ο Ιούλιος μέχρι τώρα καταγράφει πληρότητες που ξεκινούν από 15% έως 30%, με μεμονωμένες περιπτώσεις να υπολογίζουν ότι θα φτάσουν στο 35-40% ως το τέλος του μήνα. Παράλληλα, η πιθανότητα εκτόξευσης των κρουσμάτων στην Ηλεία, που θα επιφέρει περιορισμούς στις μετακινήσεις των επισκεπτών, προκαλεί τρόμο στον ξενοδοχειακό κλάδο, αφού θα ισοδυναμεί με τελειωτικό πλήγμα στα έσοδά τους.

Στην Αρχαία Ολυμπία, η πληρότητα του Ιουλίου κυμαίνεται ως τώρα στο 15%, ενώ για τον Αύγουστο οι κρατήσεις που έχουν γίνει, αναμένεται να την ανεβάσουν στο 30%. Το θετικό είναι ότι έχουν σταματήσει οι ακυρώσεις, ωστόσο η εξέλιξη της πανδημίας εχει φρενάρει τις κρατήσεις και ενδέχεται να επηρεάσει τις αποκαλούμενες «κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» του Αυγούστου.

«Δυστυχώς έχουν σταματήσει οι κρατήσεις, αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε άλλες ακυρώσεις. Το θέμα μας είναι ότι αν συνεχιστεί η διασπορά της μετάλλαξης, θα έχουμε πρόβλημα από Σεπτέμβριο, που είναι περίοδος αιχμής για την Αρχ. Ολυμπία. Αν δεν πάνε καλά τα πράγματα το φθινόπωρο, όλες οι προγραμματισμένες αφίξεις θα μεταφερθούν για το 2022. Τον Αύγουστο συνήθως έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και η ανησυχία μας είναι ότι κάθε μέρα βλέπουμε άσχημα δεδομένα από την πανδημία, που μπορεί να τις επηρεάσουν. Τώρα υπολογίζουμε πληρότητα 30% τον Αύγουστο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα. Και πάλι όμως, ένας μήνας δεν σώζει την κατάσταση, πάλι δύσκολα θα είμαστε τον χειμώνα, απλά αν δουλέψουμε λίγο φέτος, θα αλλάξει η ψυχολογία μας. Για το φθινόπωρο έχουμε κρατήσεις από τουριστικά γραφεία, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Τον τουρισμό τον σώζει μόνο ο εμβολιασμός. Δικαίωμα του καθενός τι θα κάνει, αλλά εγώ άλλη λύση δεν βλέπω», δήλωσε στην Πρωινή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας.

Ανεβαίνει σταδιακά η πληρότητα στον Κάμπο

O πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος Αντώνης, δήλωσε στην Πρωινή ότι μέχρι τώρα η φετινή τουριστική περίοδος εξελίσσεται σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από πέρυσι αλλά κατώτερα του αναμενομένου, καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει τις αφίξεις εξωτερικού.

«Από αυτήν την εβδομάδα αρχίζει και ανεβαίνει η κίνηση και πιστεύω ότι ως τις 20 Αυγούστου θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε πληρότητα 60-70%. Μέχρι τώρα ο Ιούλιος κινήθηκε σε πληρότητες 35-40%. Δυστυχώς δεν είναι αυτό που περιμέναμε, διότι τα αεροπλάνα στον Άραξο έρχονται μισογεμάτα, με πληρότητα επιβατών 40% αντί 70%  που είναι συνήθως. Είμαστε καλύτερα από πέρυσι αλλά κατώτερα σε σχέση με αυτά που υπολογίζαμε για φέτος. Οι επισκέπτες από το εξωτερικό είναι από Κεντρική Ευρώπη και Πολωνία, ενώ περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τη ρωσική αγορά, που παραμένει κλειστή», τόνισε ο κ. Μαυρόπουλος προσθέτοντας φέτος είναι διαφορετική η αναλογία Ελλήνων-ξένων, και προειδοποίησε για δύσκολη κατάσταση αν εκτοξευτούν τα κρούσματα.

«Αν η πανδημία έχει αυξητική τάση και ο συντελεστής κρουσμάτων ανά 100.000 ανέβει, υπάρχει πιθανότητα να μπούμε στο πορτοκαλί και στο κόκκινο. Αυτό για τους επισκέπτες σημαίνει καραντίνα στην επιστροφή, κάτι που αν ισχύσει θα αποθαρρύνει τις αφίξεις. Όλα είναι ρευστά και υπό την προϋπόθιεση ότι δεν θα υπάρξει καινούρια τουριστική οδηγία από την Κεντρική Ευρώπη. Υπάρχει ζήτηση από την ελληνική αγορά φέτος, οπότε η αναλογία είναι 70-30 υπέρ των Ελλήνων, ενώ άλλες χρονιές ήταν συνήθως 50-50», σημείωσε.

Βοηθούν γάμοι και βαφτίσεις στον Πύργο

Στον Πύργο ο Ιούλιος είναι καλύτερος από πέρυσι αλλά σε πληρότητα που δεν ξεπερνά το 30-40%. Για τον Αύγουστο υπάρχει αισιοδοξία για άνοδο της πληρότητας στο 70% και στα παραθαλάσσια καταλύματα ίσως και περισσότερο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Καταλυμάτων Δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος,

«Τώρα έχουν αρχίσει οι κρατήσεις και πιστεύουμε ότι ως τέλη Αυγούστου θα πάμε καλύτερα, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και αρκετός κόσμος το αποφασίσει τελευταία στιγμή. Δυστυχώς, το α’ μισό του Ιουλίου δεν πήγε πολύ καλά, διότι είχαμε μόνο κάποιους μεμονωμένους Έλληνες και ξένους. Στα παραλιακά καταλύματα διαπιστώνεται καλύτερο κύμα κρατήσεων. Το αρνητικό είναι ότι η Ηλεία δεν έχει επιμηκύνει την τουριστική της περίοδο και ουσιαστικά δουλεύουμε ένα με ενάμιση μήνα, αφού μετά τις 10 Σεπτεμβρίου πέφτουμε. Το θετικό φέτος είναι ότι πραγματοποιούνται γάμοι και βαφτίσεις και αυτό μας βοηθά», ανέφερε.

Εφημερίδα Πρωινή