ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ν. Ηλιόπουλος: Ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού κράτους – Να αναζητήσει η δικαιοσύνη ποινικές ευθύνες για τις πυρκαγιές

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα Real News της Κυριακής (Φοίβος Κλαυδιανός)

Αποκλειστική ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, για τη διαχείριση των πυρκαγιών: “Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει πώς γίνεται υπουργός και υφυπουργός να αλληλοσυγχαίρονται ενώ καίγονται σπίτια στην Βαρυμπόμπη. Πώς γίνεται το πρωθυπουργικό γραφείο να λέει ψέματα ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα ενώ επιχειρούσαν μόλις τα 20. ​Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει γιατί στην Πολιτική Προστασία δεν άλλαξε τίποτα και γιατί αρχηγός της Πυροσβεστικής είναι κάποιος που ελέγχεται για την τραγική διαχείριση του 2018 ενώ ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας του αρμόδιου υπουργείου. Τις ποινικές ευθύνες θα τις αναζητήσει η δικαιοσύνη”.

Τονίζοντας τα παραπάνω στην εφημερίδα Real News, που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο, διαμηνύει: “Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει την φωτιά. Σήμερα φαίνεται ότι δεν θέλει να σταματήσει την οικονομική καταστροφή. Καμία συζήτηση δεν κάνει για τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ ακόμα και η στεγαστική βοήθεια που δίνει περιλαμβάνει δάνειο. Γίνεται κάποιος που έχασε τα πάντα να βρεθεί να χρωστάει 30χιλ στο κράτος; Αυτό είναι ντροπή”.

“Εμείς δεν είμαστε σαν τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα εκμεταλλευτούμε τον πόνο των ανθρώπων. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την αποκατάσταση και τη στήριξη όσο και για την επόμενη μέρα. Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στην βάση του επιστημονικού πορίσματος της επιτροπής Γκολτνάμερ θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει”, αντιπαραβάλλει ο Ν. Ηλιόπουλος, και υπενθυμίζει: “Ο κ. Χατζηδάκης πριν φέρει τα απλήρωτα 10ωρα φρόντισε να περάσει από την Βουλή έναν αντιπεριβαλλοντικό νόμο. Το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων είχαν ζητήσει την απόσυρσή του. Με αυτόν​ το νόμο καταργήθηκε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών και η ουσιαστική προστασία των περιοχών Natura. Ο νόμος αυτός οφείλει να αποσυρθεί έστω και τώρα”.

Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση επισημαίνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του: “Έχουμε μια κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητάει το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών. Η κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εν μέσω πανδημίας έχουμε μειωμένο προϋπολογισμό και λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους. Ξεκινάει άλλη μια χρονιά με τα ίδια αιτήματα: ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των κινητών μονάδων για να τρέξει ο εμβολιασμός. Επίσης μην ξεχνάμε ότι έχουμε ένα σύστημα καταπονημένο από το γεγονός ότι τόσο καιρό είναι σύστημα μιας νόσου ενώ έχουμε μπροστά μας και τις ανάγκες αντιμετώπισης του long covid”.

Τέλος, σημειώνει: “Συνολικά για την οικονομία δύο είναι οι κρίσιμες προτάσεις αυτή τη στιγμή. Η διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία. Αν δεν γίνει αυτό κινδυνεύουμε με χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις. Η δεύτερη είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η προστασία της εργασίας μέσω συλλογικών συμβάσεων”.

Επισυνάπτεται πλήρης η συνέντευξη.

Η πλήρης συνέντευξη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top