ΑΡΘΡΑ

Ξενοδόχοι Ηλείας : Ο τουρισμός άνοιξε ,όμως ο προβληματισμός και η αβεβαιότητα παραμένει στους επαγγελματίες του κλάδου

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…

To άνοιγμα του τουρισμού και η διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως υπάρχει «ούριος άνεμος» για την προσέλκυση τουριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να ήταν μια ανάσα… αισιοδοξίας για τους ανθρώπους του κλάδου, οι οποίοι όμως παραμένουν επιφυλακτικοί βλέποντας τα στοιχεία από τις κρατήσεις αλλά και τα γενικότερη κατάσταση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και τις οδηγίες των ξένων χωρών προς του πολίτες  τους για τα ταξίδια τους στην Ελλάδα.

Ο κ. Κώστας Μαρινάκος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα για το άνοιγμα του τουρισμού και την κατάσταση που επικρατεί μέχρι στιγμής.

«Θα ήταν αβάσιμο να στοχεύσουμε σε αριθμούς όταν υπάρχουν τόσο αβέβαιες συνθήκες. Οι άνθρωποι της αγοράς είναι πιο προσγειωμένοι και γνωρίζουμε ότι μετά από μια βαθιά πανδημική κρίση είναι αρκετά δύσκολη να επανέλθουμε σε πλήρη κανονικότητα. Ευελπιστούσαμε ότι κάποια πράγματα θα τρέξουν νωρίτερα όμως δυστυχώς διαψευστήκαμε πάνω στο θέμα αυτό και αναφέρομαι και στις υγειονομικές συνθήκες όπου ο στόχος της ανοσίας στην έναρξη της τουριστικής περιόδου μας βρίσκει πολύ πίσω από το αναμενόμενο αλλά παράλληλα βλέπουμε να υπάρχει έλλειμμα και σε πολλούς άλλους τομείς όπως ο εμβολιασμός των εργαζόμενων στις
τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και το εργασιακό πλαίσιο που παραμένει σε αβεβαιότητα.

Από την άλλη μεριά, το Υπουργείο ξεκινά την έναρξη της τουριστικής σεζόν με την
δυνατότητα να έρχονται σε όλη την επικράτεια τουρίστες από 59 χώρες. Αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Παρατηρούμε μια έντονη διστακτικότητα από πολλές πηγές τουρισμού για την χώρα μας και κυρίως από τις παραδοσιακές αγορές. Υπάρχουν κάποιες δειλές κρατήσεις προς τα τέλη Αυγούστου και αν τα πράγματα πάνε καλά και χτίσουμε τείχος ασφαλείας, πιθανότατα να υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.
Για την ώρα όμως στα συστήματα κρατήσεων των ξενοδοχείων αποτυπώνονται πολύ
λίγες κρατήσεις.

Όλα αυτά έχουν επιφέρει προβληματισμό γι’ αυτό και πιστεύω προς πρέπει να στραφούμε προς την εγχώρια αγορά που πιστεύω θα παίξει σημαντικό ρόλο και την φετινή σεζόν και εν συνεχεία να κάνουμε και κάποια προσέγγιση εισαγόμενων τουριστών ξεκινώντας από τους πιστούς πελάτες που είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν και πάλι στην Πελοπόννησο αφού γνωρίζουν τις περιοχές και την αξιοπιστία μας.

Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η ορθή διαχείριση της τρέχουσας πανδημικής κρίσης εάν θέλουμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα είτε σαν κοινωνία είτε σαν αγορά.

Επειδή όμως οι επιχειρήσεις δεν γίνεται να παραμείνουν για δεύτερη χρονιά κλειστές θα πρέπει να επισπεύσουμε κάποιες διαδικασίες για να θωρακίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και κάποιες πολιτικές και δράσεις; Που θα συνδέονται με την προώθηση των περιοχών».

Νικολέτα Κωστοπούλου, Ξενοδοχείο «Όλυµπος»

«Κρατήσεις μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καθόλου και από το κράτος δεν έχουμε
πάρει καμία βοήθεια εκτός από τις Επιστρεπτέες.

Βλέπω πάρα πολύ δύσκολη τη φετινή χρονιά γιατί τα έξοδα συνέχεια ανεβαίνουν και εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Είμαστε ξενοδοχείο πόλης, είμαστε όλο τον χρόνο ανοιχτοί και όλοι μας δεν
έχουμε πάρει τίποτα. Οι μεγάλοι, όπως είναι τα ξενοδοχεία στα νησιά, θα έχουν
την μερίδα του λέοντος.

Γεράσιµος Ζαχαρόπουλος Πρόεδρος Ξενοδόχων ∆ήµου Πύργου,
Ξενοδοχείο «Μarily»

«Το άνοιγμα του τουρισμού προς το παρόν αφορά περισσότερο τη νησιωτική χώρα. Δυστυχώς στις επαρχιακές πόλεις θα αργήσουμε να δούμε κόσμο να μας επισκέπτεται και όπως το υπολογίζω αυτό θα γίνει τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Τα πράγματα είναι εντελώς παγωμένα μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία κράτηση μέχρι τον Αύγουστο και είμαστε και φέτος πολύ απαισιόδοξοι. Επί 6 μήνες η μετακίνηση ήταν κλειστή, εμείς ήμασταν ανοιχτοί και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο η κυβέρνηση μας χάρισε ένα τέτοιο βασανιστικό μαρτύριο. Το μόνο που είχαμε σαν στήριξη ήταν τα ελάχιστα χρήματα της Επιστρεπτέας και το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε
πλέον για να αντέξουμε μέχρι να έρθει ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι ένα
πρόγραμμα ΕΠΣΑ ανάλογο με αυτό της εστίασης.

Στο Λιμάνι Κυλλήνης
Αυξημένη η κίνηση στο Λιμάνι Κυλλήνης το Σαββατοκύριακο, ύστερα από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι Λιμενικοί επιβλέπουν για την τήρηση μέτρων προφύλαξης, οι επιβάτες επιβιβάζονται για Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά και καλό
ταξίδι. Το καλοκαίρι έρχεται! Προσέχουμε για να απολαύσουμε!

Εφημερίδα Πατρίς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top