ΑΡΘΡΑ

Ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για την ίδρυση Ιστορικού Μουσείου Πύργου: Ισχυρός πόλος επισκεψιμότητας

Παν.  Αντωνακόπουλος: «Απόλυτη ανάγκη να ισχυροποιήσουμε την ταυτότητα της πόλης»

Ομόφωνα έδωσε το «πράσινο φως» η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για την ίδρυση Ιστορικού Μουσείου στον Πύργο, το οποίο αποσκοπεί στην δημιουργία  ενός  ισχυρού πόλου επισκεψιμότητας στην πόλη.

Στην δια περιφοράς συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη με τη συμμετοχή 24 εκπρόσωπων φορέων, σωματείων και συλλόγων της πόλης καθώς και δημότες, ψηφίστηκε θετικά απ’ όλους η εισήγηση του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου στο θέμα “Γνωμοδότηση περί της ίδρυσης και λειτουργίας ιστορικού μουσείου στο Δήμο Πύργου”.

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό την προσπάθεια ίδρυσης Ιστορικού Μουσείου πόλης. Σε μια κίνηση συνεννόησης των φορέων και των πολιτών της περιοχής, λειτουργήσαμε ξανά τον θεσμό της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου. Στην προκειμένη περίπτωση, στείλαμε την εισήγηση σε όλα τα μέλη αλλά και σε άλλους φορείς, ενημερώθηκαν όλες οι παρατάξεις και οι συλλογικότητες του Δήμου Πύργου. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Ποιος θα μπορούσε να πει όχι σε μια τέτοια πρόταση; Ήταν ουσιαστικά ομόθυμη η απόφαση» δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος, υπογραμμίζοντας:

«Επόμενη κίνηση είναι να περάσει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο όπου κι εκεί νομίζω ότι πρέπει να έχει ένα μεγάλο εύρος στήριξης η πρόταση. Η πόλη έχει ιστορία την οποία πρέπει να την στεγάσουμε, να την αναδείξουμε και να την προβάλλουμε.Θα προχωρήσουμε με την εύρεση ενός κατάλληλου χώρου που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός ιστορικού μουσείου».

Ο Νώντας Κυριαζής

Όπως σημείωσε  εξάλλου ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Νώντας Κυριαζής, η συμμετοχή όλων των φορέων και η θετική γνώμη αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας για το συγκεκριμένο θέμα.

 «Την άποψη ίδρυσης του Ιστορικού Μουσείου εκτιμώ ότι την ενστερνίζονται όλοι οι δημότες, καθώς στην Επιτροπή Διαβούλευσης μετέχουν 24 εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και συλλόγων της πόλης, καθώς και δημότες. Συμμετείχαν μάλιστα όλοι, πλην δύο δικαιολογημένων απουσιών.  Άρα, εκφράζουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία, πράγματι αποδέχεται, εγκρίνει, συμφωνεί και θα δει την ίδρυση αυτού του Μουσείου με μεγάλη ικανοποίηση» υπογράμμισε ο κ. Κυριαζής.

Η εισήγηση

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εισήγηση του θέματος από τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, η ίδρυση ενός Ιστορικού Μουσείου που θα στεγάσει την ιστορία της πρωτεύουσας του Νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι ένα μείζον θέμα που αφορά την πολιτιστική ταυτότητα της.

Επισημάνθηκε  ακόμα πως: «Βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής Πύργου από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της είναι η πολιτιστική ανάταση της πόλης μας που για πολλές δεκαετίες βρισκόταν σε λήθαργο.  Με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος Πύργου σε άμεση και συνεχή συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, αποφάσισε την δημιουργία του Ιστορικού Μουσείου της πόλης μας όπου θα στεγαστεί η πλούσια ιστορία της πρωτεύουσας του νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η πόλη του Πύργου να αποκτήσει το δικό της ιστορικό μουσείο, καθώς η σκόρπια και «ξεθωριασμένη» ιστορία της πρέπει να ενοποιηθεί. Συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού, είτε σε μορφή κειμηλίων, είτε σε έντυπη (αντικείμενα, φωτογραφίες, κ.τ.λ.), με παράλληλη αναφορά και σε ιστορικές πηγές – σημείο αναφοράς όπου θα ξεδιπλωθεί η κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, παραγωγική ζωή, σε χρονικές συγκυρίες της πόλης και της περιοχής».

Αναφέρθηκε  επίσης στην εισήγηση ότι: «Προκειμένου να δημιουργηθεί το Μουσείο, ο Δήμος αναζητά κτίριο για ενοικίαση ή αγορά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία και ιστορία , στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κοινωνικό ιστό της, να αποτελεί τοπόσημο, να διαθέτει μεγάλους χώρους άνω των 400 τ.μ. με αίθριο για εκδηλώσεις κατά τη θερινή περίοδο».

Αξίζει να υπενθυμιστεί και πως πριν λίγους μήνες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο συγκλήθηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ευρεία σύσκεψη σχετικά με την αναγκαιότητα ίδρυσης του ιστορικού Μουσείου της πόλης.

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top