ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμαρχος Πύργου χθες στην έναρξη του θερινού σχολείου «Ήρων» στο 1ο Γυμνάσιο: Γνωριμία με την επιστήμη της Φυσικής

Παν.  Αντωνακόπουλος «Επενδύουμε στον άνθρωπο, τη γνώση και την παιδεία»

Τους μαθητές και καθηγητές-ερευνητές του θερινού σχολείου  «Ήρων» με αντικείμενο την Επιστήμη της Φυσικής και τις εφαρμογές της, επισκέφτηκε χθες το πρωί ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, με την έναρξη των μαθημάτων στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου όπου θα ολοκληρωθούν μεθαύριο  Παρασκευή.

Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση του Δήμου Πύργου μετά και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το «HERON LAB», το Εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ιδρύματος.

Το  θερινό σχολείο «Ήρων», απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, και είναι δωρεάν γι’ αυτούς. Θα πραγματοποιείται στον Πύργο κάθε έτος, για πέντε συνεχή χρόνια, και σε αυτό θα διδάσκουν Καθηγητές Πανεπιστημίου και Ερευνητές. Βασικοί στόχοι αυτής της δράσης, μέσα από τον ορθό επιστημονικό τρόπο, είναι να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους μαθητές της Ηλείας να γνωρίσουν την επιστήμη της Φυσικής και τις εφαρμογές της (πολλές από τις οποίες βιώνουν καθημερινά), να διευρύνουν τις γνώσεις τους και μέσα από αυτές να αναπτύξουν την κριτική σκέψη τους. Μια τέτοια δράση μπορεί να εμπνεύσει τους μαθητές και να υποστηρίξει την απόφασή τους για σπουδές στις θετικές επιστήμες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Τον δήμαρχο Πύργο, ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Γιάννη Παπαδημητρίου υποδέχτηκε ο διευθυντής του «HERON LAB» Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Βελντές (ο οποίος κατάγεται από το Αλποχώρι του δήμου Πύργου και προώθησε ως μια ελάχιστη ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο καταγωγής του το θερινό σχολείο «Ήρων» στον Πύργο), και οι εκπαιδευτικοί της δράσης, Μαρία Μπίρμπα και Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Ενίσχυση των δράσεων

Ο κ. Αντωνακόπουλος συνεχάρη τους καθηγητές για την όλη δράση και απευθυνόμενος στους μαθητές σημείωσε: «Στον κόσμο της γνώσης μπορούμε να πάμε με πολλά «οχήματα» και υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιούμε το χρόνο δημιουργικά. Η μόρφωση είναι μια διαδικασία η οποία δυναμώνει τους ανθρώπους και η Φυσική είναι ένας κλάδος που αφορά την ίδια τη ζωή. Η μόρφωση δεν είναι οικονομική επένδυση αλλά βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού. Στη λογική αυτή εμείς ως Δήμος, ενισχύουμε όλες τις δράσεις που μορφώνουν τους ανθρώπους, προάγουν την ανθρώπινη σκέψη και τον πολιτισμό. Διότι πολιτισμός χωρίς γνώση δεν υπάρχει. Επενδύουμε στον άνθρωπο, τη γνώση και την παιδεία».

Ο κ. Παπαδημητρίου συνεχάρη τους μαθητές που αφιέρωσαν χρόνο από τις διακοπές τους για να συμμετέχουν σ’ αυτή τη δράση. «Χαίρομαι πραγματικά γιατί βλέπω παιδιά που διψάνε για γνώση. Ο Δήμος Πύργου είναι αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια. Τέτοιες δράσεις προάγουν το πνεύμα των μαθητών και η γνώση είναι ανεξάντλητη. Μέσα από τη γνώση ο καθένας γίνεται πρώτα καλύτερος άνθρωπος και μετά επιστήμονας», ανέφερε.

Τέλος, ο Δρ. Γιώργος Βελντές, επισήμανε ότι κάθε χρόνο η θεματική στο θερινό σχολείο θα είναι διαφορετική. «Εμείς, πέρα από το ερέθισμα της γνώσης που θέλουμε να δώσουμε στους μαθητές, προσπαθούμε να τους προτρέπουμε να αποκτήσουν φυσική σκέψη. Την χρειάζονται σήμερα τα παιδιά γιατί θα την βλέπουν στην καθημερινότητα σε ότι γίνεται γύρω τους και πρέπει να αντιλαμβάνονται και να επεξεργάζονται τις πληροφορίες ώστε να βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top