ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ο Τομέας Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις καταστροφές στο κτήμα Τατοΐου

Για μέρες η κυρία Μενδώνη και το ΥΠΠΟ απέκρυπταν ότι στα κτήματα Τατοΐου, ιδιοκτησίας του ελληνικού κράτους, κάηκαν κτίρια καθώς και πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονταν στοιβαγμένα σε κοντέινερς. Το «αποκαλύπτει» στην συνέντευξη τύπου, που αναγκάστηκε να δώσει χθες, παρουσιάζοντας όμως μισές αλήθειες και αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα. Μιλά για ζημιές 7 κτιρίων, καθώς και για καταστροφή κινητών αντικειμένων, από τα 100.000 αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο, που όμως χαρακτηρίζει ως μη αξιόλογα κινητά ευρήματα, ενώ απαγορεύει στους δημοσιογράφους να μεταβούν στο πεδίο για να κάνουν επιτόπια αυτοψία.

Φυσικά καμιά συγγνώμη από τη μεριά της, καμιά ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Και ενώ είναι αρμόδια από την πλευρά της κυβέρνησης συνολικά για το Τατόι, επιχειρεί να αποδράσει από τις ευθύνες της, παρουσιάζοντας αποκλειστική αρμοδιότητα μόνο για τα κτήρια επί του κτήματος: ‘’Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα οποιασδήποτε ανάληψης ευθύνης εάν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές. Ζημιές στην προκειμένη περίπτωση δεν έγιναν’’.

Έτσι, μετά το καψαλισμένο πούσι στις Μυκήνες και την εξαπάτηση μας στην υπόθεση Λιγνάδη, τώρα έχουμε το ‘’δεν έγινε πραγματική ζημιά στο Τατόι’’, με χιλιάδες στρέμματα του κτήματος να έχουν γίνει αποκαΐδια και επτά κτήρια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες…

Επιπλέον την ώρα που καιγόταν το δάσος Τατοΐου, ένας από τους βασικούς πνεύμονες της Αττικής, ένα αμιγώς μεσογειακό δάσος, την ώρα που καίγονταν τα σπίτια του κόσμου, η Πυροσβεστική προσπαθούσε να σώσει τα κοντέινερς με τα πολύτιμα αντικείμενα που είχε μεταφέρει για άγνωστους σε μας λόγους, η κ. Υπουργός από την Αθήνα στο Τατόι. Θα απαντήσει κάποτε στο ερώτημα γιατί τα κινητά αντικείμενα αντί να φυλάσσονται στον ασφαλή χώρο που είχαν μεταφερθεί το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να μην εκτεθούν σε κίνδυνο από ενδεχόμενη πυρκαγιά ή κλοπή, τα έθεσε σε κίνδυνο μεταφέροντας τα στα κτήματα; Η απάντηση της ότι τα κινητά αντικείμενα αποτελούν αδιαίρετο σύνολο, άμεσα συνδεδεμένο με τα κτήρια και ότι βασική αρχή για όλους όσους ασχολούνται με την Αρχαιολογία, είναι ότι οι συλλογές δεν διασπώνται, γιατί δεν ισχύει και για το ενιαίο αρχαιολογικό σύνολο της βυζαντινής γειτονιάς στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη;

Αντί να συνεχίζει τα ψέματα και την απαξίωση για το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Μενδώνη καλό είναι να ανασχεδιάσει τις παρεμβάσεις ανάπλασης στο κτήμα Τατοΐου, στο σύνολο τους : θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του φυσικού τοπίου όχι βιαστικά και επικοινωνιακά, αλλά ουσιαστικά και με άμεσα μέτρα εδαφικής προστασίας από πλημμύρες ,χωρίς βέβαια να διανοηθεί να εκχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό γης για νέα δόμηση. Και φυσικά θα πρέπει να δρομολογήσει τη μεταφορά των πολύτιμων αντικειμένων σε ασφαλές μέρος, όπως επιτάσσει η κοινή λογική.

Τέλος, ας πει κάποιος στον πρωθυπουργό, αλλά και στην κυρία Μενδώνη, που μάλλον ονειρεύεται ένα Τατόι club, βασιλικής ψυχαγωγίας και διαμονής για λίγους, ότι δεν έχουμε «βασιλικά κτήματα που είναι μέσα στην καρδιά του». Έχουμε (είχαμε δυστυχώς) ένα ενιαίο σύνολο, το Τατόι, το οποίο αποτελείτο από το περιβαλλοντικό και το πολιτιστικό του περιβάλλον, που είναι (ήταν) ανάσα ζωής, σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα για την Αθήνα και την Ελλάδα. Συμβολίζει δε τη μετάβαση στη δημοκρατία. Το Τατόι είναι δημόσια περιουσία. Απλά πράγματα.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top