ΑΡΘΡΑ

“Πετσόκομμα” στις αγροτικές επιδοτήσεις και στην Ηλεία

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν πολλοί δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης και στην Ηλεία, οι οποίοι διαπίστωσαν να έχουν λάβει πολύ λιγότερα ή καθόλου χρήματα, κατά την πληρωμή της πρώτης δόσης των αγροτικών επιδοτήσεων, την Τρίτη 26 Οκτωβρίου.
Επί το πλείστον τα ποσά που δόθηκαν ήταν «κουτσουρεμένα» σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους δικαιούχους, οι οποίοι ανέμεναν τα χρήματα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους…
Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν κυρίως δικαιούχοι με μικρότερα ποσά, οι οποίοι πηγαίνοντας στα ΑΤΜ ή στα γκισέ τραπεζών, διαπίστωσαν να τους έχουν πιστωθεί πολύ μικρά ή μηδενικά ποσά.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση παραγωγού στο Νομό, που τα προηγούμενα χρόνια λάμβανε περισσότερα από 500 ευρώ και τώρα μπήκαν στο λογαριασμό του λίγα περισσότερα από 60 ευρώ!
Αλλά και παραγωγοί που λαμβάνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις είδαν περικοπές οι οποίες ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 50-60%.
Μεγάλες απώλειες εξάλλου είχαν και οι κτηνοτρόφοι για τους οποίους πολύ πριν την πληρωμή είχε διαφανεί πως έρχεται… σφαγή στις επιδοτήσεις, λόγω της περιβόητης ΚΥΑ Λιβανού, για την κατανομή βοσκότοπων. Οι περικοπές που είδαν, όμως, στα ποσά που έλαβαν οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι φαίνεται πως οφείλονται και σε άλλους λόγους.
Όπως για παράδειγμα είναι οι έλεγχοι, οι διασταυρωτικοί των δηλωθέντων μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, η πρόσφατη ανανέωση του χαρτογραφικού υπόβαθρου, αλλά και ζητήματα ιδιοκτησιακά.
Αν στην… εξίσωση βάλει κανείς και τις παρακρατήσεις από ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ κ.λπ., τότε δεν χρειάζεται να δυσκολευτεί ιδιαίτερα για να καταλάβει πως δεν έμεινε σχεδόν τίποτα στους αγρότες από την χθεσινή πληρωμή.
Ποινές προκαταβολικά…
Εντύπωση προκαλεί πως φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής των ελέγχων των διασταυρωτικών ελέγχων μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ και χωρίς να έχουν επί της ουσίας τελεσιδικήσει οι υποθέσεις αυτές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ έρχονται να επιβάλλουν ποινές, μη πληρώνοντας καθόλου ή επιβάλλοντας τραγικές μειώσεις στο τσεκ των αγροτών.
Σημειωτέον ότι ο έλεγχος αυτός είναι διοικητικός, γίνεται για πρώτη φορά και δεν έχει αξιολογηθεί η πιστότητά του, ενώ δεν έχουν ενημερωθεί (πριν την πληρωμή) οι χιλιάδες παραγωγοί για τα αποτελέσματά του και δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, εντύπωση επίσης προκαλεί πως υπάρχουν παραγωγοί που δεν πληρώθηκαν καθόλου κι άλλοι που έχουν μεγάλη μείωση, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις που μπήκαν στον επιτόπιο έλεγχο και εμφανίζονται σήμερα ότι έχει ακυρωθεί η ΕΑΕ που υπέβαλαν το 2019. Ακόμα με την αλλαγή του χαρτογραφικού υπόβαθρου και την αλλαγή της περιφερειοποίησης των εκτάσεων που δήλωσαν πολλοί παραγωγοί, επωμίστηκαν ποινές ή βγήκαν εκτός εντελώς, ενώ έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ, έχουν καταβάλλει ΕΛΓΑ, κ.λπ.
Σχετικά με το ποσό που καταβλήθηκε, ο υπολογισμός δείχνει ότι δεν δόθηκε πάνω από το 66% της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2021, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κάνει λόγο στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, σχετικά με το ποσοστό επιτυχίας της πληρωμής, όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.
Kτηνοτρόφος με μοσχάρια, αλλά και αροτραίες καλλιέργειες από την Κατοχή Μεσολογγίου καταγγέλλει ότι από τα 6.600 ευρώ που πήρε πέρσι πρώτη δόση ενιαίας, φέτος πήρε μόλις… 1.200 ευρώ.
Παραγωγός από την Αιτωλοακαρνανία δεν πληρώθηκε γιατί όπως του είπαν από την πύλη ΟΣΔΕ δεν… αναγνωρίστηκαν από το σύστημα τα ενοικιαστήρια, τα οποία σημειωτέον είναι δεκαετή και όλα τα προηγούμενα χρόνια αναγνωρίζονταν κανονικά. Ως εκ τούτου, δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ την Τρίτη…

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top