ΑΡΘΡΑ

Πρώτης τάξεως ευκαιρία για οριοθέτηση απαιτήσεων η αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο: Να απαιτήσει η Ηλεία ολιστική αντιμετώπιση

Ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης με κεντρικό συντονιστή, πυρόπληκτοι οι Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, ίδια μέτρα με την Εύβοια και ένταξη των μεγάλων έργων στις απαιτήσεις

Η αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την ενημέρωση για τις πρόσφατες πυρκαγιές, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να οριοθετήσει η Ηλεία τι απαιτεί από την Πολιτεία για την επόμενη ημέρα στις πυρόπληκτες περιοχές της, αλλά και σε όλο τον Νομό.

Έχοντας καταγεγραμμένες τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, τόσο από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το πρώτο μέλημα της Ηλείας είναι να υπάρξει μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος όπως και στην Εύβοια. Δηλαδή, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, με υπεύθυνο έναν κεντρικό συντονιστή, όπως ο κ. Σταύρος Μπένος στην Εύβοια.

Φυσικά, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ο χαρακτηρισμός ως πυρόπληκτων περιοχών τόσο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όσο και του Δήμου Πύργου, ή τουλάχιστον όλων των Κοινοτήτων των Δ.Ε. Πύργου και Ωλένης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Χρήστος Τριαντόπουλος την προηγούμενη εβδομάδα στην σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο.

«Τα μέτρα αφορούν ουσιαστικά τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις αποφάσεις της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Οι περιοχές είναι γνωστές και είναι αυτές οι οποίες επλήγησαν», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος στην «ΠΡΩΤΗ».

Η περιβόητη ΚΥΑ

Υπενθυμίζουμε πως στην ίδια σύσκεψη έγινε γνωστό από το κυβερνητικό κλιμάκιο πως τα μέτρα για οικονομικές διευκολύνσεις και ρυθμίσεις προς όλες τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ανακοινωθεί για την Εύβοια θα αφορούν και την Ηλεία, όπως και όλες τις περιοχές που θα χαρακτηριστούν πυρόπληκτες σε σχετική ΚΥΑ. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Η Ηλεία πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Υπήρξε μια παρανόηση περί των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί και αφορούν σε φορολογικές, ασφαλιστικές ή άλλες διευκολύνσεις εκ μέρους της Πολιτείας. Υπήρχε η εντύπωση ότι δεν αφορούν τις περιοχές της Ηλείας, παρά μόνο τις περιοχές της Εύβοιας. Δεν είναι έτσι όπως μας είπε ο ίδιος ο υπουργός. Αφορά όλες τις περιοχές που θα κηρυχθούν πυρόπληκτες με την απόφαση που αναμένεται. Τα μέτρα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πυρόπληκτη περιοχή και όχι μονό αυτές που έχουν υποστεί ζημιά. Υπό αυτή την έννοια ο νομοθέτης πλέον θεώρει πυρόπληκτο όχι μονό τον άμεσα παθών, αλλά και τον έμμεσα παθών, δηλαδή αυτόν που έχει τα δυσμενή αποτελέσματα. Είναι σαφές πλέον ότι όσα μετρά ληφθούν από εδώ και πέρα θα αφορούν όλους», είχε δηλώσει σχετικά ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μετά της σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο. 

Τα μεγάλα έργα

Τέλος, είναι δεδομένο πως η Ηλεία πρέπει να εντάξει στις απαιτήσεις της τα μεγάλα έργα που δικαιούται. Το αυτοκινητόδρομο, τον σιδηρόδρομο, την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, το Αθλητικό Κέντρο στην Αρχαία Ολυμπία.

Εάν δεν ενταχθούν στην ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος τα μεγάλα έργα, πάλι θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό και θα παλεύουμε για τις αποζημιώσεις και τα πυρόπληκτα δάνεια…

Η πρόσκληση για την αυριανή συνεδρίαση

Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την ενημέρωση για τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα την ΠΕ Ηλείας συνεδριάζει την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο, στον Πύργο.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας (αίθουσα συνεδριάσεων, Μανωλοπούλου 47, Πύργος) και ώρα 15:00, δυνάμει της ομόφωνης απόφασης του Σώματος που ελήφθη στην έκτακτη συνεδρίαση (23/8/2021) για αλλαγή έδρας, έπειτα από εισήγηση του Προέδρου Τάκη Παπαδόπουλου. 

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top