Πύργος: Συμβολική κατάληψη των πυρόπληκτων στο διοικητήριο – «Αποζημιώσεις εδώ και τώρα χωρίς προϋποθέσεις» (vid)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Συμβολική πράξη διεκδίκησης του χαμένου βίος τους από τις φωτιές.

Την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής για την καταβολή των αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές του Αυγούστου, ήταν το κύριο αίτημα των πυρόπληκτων που χθες το πρωί προχώρησαν σε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη του διοικητηρίου στον Πύργο.

Ήταν λίγο μετά τις 11:00 το πρωί όταν οι άνθρωποι που είδαν το βιός τους να χάνεται από τον πύρινο όλεθρο συγκεντρώθηκαν για να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να ασκήσουν πίεση προς κάθε κατεύθυνση για να προχωρήσουμε γρήγορα βήματα οι διαδικασίες αποζημίωσης τους. Παράλληλα υπήρξαν και καταγγελίες ότι κάποιοι παίρνουν χρήματα και κάποιοι άλλοι. Πολλοί ήταν εκείνοι που το απέδωσαν στο γεγονός ότι οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά δεν κατατέθηκαν την ίδια ώρα….

“Κάποιοι όμως παίρνουν και παίρνουν με τον τρόπο που έπαιρναν και το 2007. Το παιδί το ημέτερο το δικό μας. Άρα θα πρέπει να καταλάβουμε εμείς πρώτα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και μετά να καταλάβουν όλοι αυτοί που βγαίνουν με την ψήφο του λαού ότι βγαίνουν για να υπηρετούν το λαό . Καθαρά πράγματα και ξάστερα και να το καταλάβουν. Αν δεν δικαιωθούμε θα δουν και τα τρακτέρ εδώ στην πραγματικότητα. Το 2007 παλεύαμε ένα χρόνο για να αποζημιωθούμε.

Αν την 28η Οκτωβρίου δεν την γιορτάσουν λόγω κορωνοϊού τότε θα είμαστε εμείς εδώ και θα παρελάσουμε εμείς”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χρήστος Γιαννόπουλος μέλος της ΟΑΣΗ.

Θέλαμε απαντήσεις…

Με την προσδοκία ότι θα πάρουν απαντήσεις στα θέματα που είχαν θέσει με το ψήφισμα που είχε δώσει πριν από μερικές ημέρες συγκεντρώθηκαν έξω από το διοικητήριο οι πυρόπληκτοι αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφού ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες κυρίως για τις γρήγορη ολοκλήρωση τω διαδικασιών καταβολής της αποζημίωσης.  “Από την πρώτη που έθεσαν υπό έλεγχο τις φωτιές και ενώ ακόμα υπήρχαν εστίες ήρθαμε εδώ στη Περιφέρεια και επισημάναμε τα προβλήματα που υπάρχουν ιδίως στους κτηνοτρόφους για ζωοτροφές. Δεν βρήκαμε κανένα εδώ μόνο τηλεφωνικά μιλήσαμε. Μετά από λίγες μέρες ήρθε η συντονιστική επιτροπή πάλι δεν βρήκαμε κανένα και πάλι δώσαμε το ψήφισμά μας. Ζητήσαμε ότι έπρεπε να δοθούν ζωοτροφές  στους κτηνοτρόφους επειδή τα ζώα τους δεν είχαν να φάνε επειδή κάηκαν τα πάντα μας είπαν ότι φροντίζουν γι αυτό. Η κυβέρνηση ευθύνεται για το ότι κάηκε όλη η περιοχή και όλη η Ελλάδα. Δεν έχει κάνει τίποτα για την πυρασφάλεια και τη πυροπροστασία . Απολύτως τίποτα. Το 2007  καήκαμε ολοσχερώς. Το ταμείο Μολυβιάτη το έριξαν αλλού και τα λεφτά αυτά τα έφαγαν. Και έρχονται να μας πουν τώρα εγκαταλείψτε τα σπίτια σας για να μην καείτε. Το θέμα είναι ότι άμα φύγουν  τι θα γίνει πίσω. Θα καούν τα πάντα και μετά αυτοί οι κύριοι δεν θα ξέρουν τίποτα για το φόνο. Είναι υπεύθυνη για αυτό το έγκλημα το διαχρονικό. Τώρα ο ΕΛΓΑ πηγαίνει και λέει ότι ορισμένες αποθήκες για κάποιες προϋποθέσεις βγαίνουν έξω δεν αποζημιώνονται. Εμείς ζητάμε να αποζημιωθεί ο κόσμος στο 100% είτε είναι  αγρότης είτε οποιοσδήποτε άλλος που ζει στις πυρόπληκτες περιοχές χωρίς όρους και προϋποθέσεις  καθώς και οι επιχειρήσεις γιατί δεν θα έχουν δουλειά, δε θα έχουν εισόδημα”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Καμία βοήθεια…

Δεν είναι λίγοι οι αγρότες των πυρόπληκτων περιοχών που λένε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει καμία βοήθεια και ζητούν να μεριμνήσει η κρατική μηχανή ώστε να μπορέσουν να φθάσουν σε αυτούς τα χρήματα.

“Καμία βοήθεια δεν έχουμε πάρει. Είχαμε έρθει εδώ πριν από είκοσι μέρες και μας είπαν ότι θα στείλουν ζωοτροφές και δεν έχει έρθει τίποτα ακόμα.  Τα ζώα πεινάνε όλα δεν έχουν τι να φάνε. Όλο το χωριό έχει πάθει ζημιά.  Ούτε αποζημιώσεις ούτε τίποτα ακόμα αφού δεν έχουν έρθει να ελέγξουν”, υποστηρίζει ο κ Κώστας Βουρλούμης από το Χελιδόνι.

Την στήριξη της πολιτείας και των φορέων ζητούν οι πυρόπληκτοι προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στους δύσκολους καιρούς που έρχονται ενώ διεκδικούν αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος για εφτά χρόνια όπως υπολογίζουν μέχρι οι καλλιέργειες να αποδώσουν και πάλι.

“Πρέπει να έλθει ο ΕΛΓΑ να κοιτάξει τα κτήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα  για να μπορέσουμε να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε. Έχουν καεί ελιές, αμπέλια και πρέπει να ξέρουμε γιατί έχουν πολύ δουλειά τα χωράφια για να μπορέσουν και πάλι να είναι κατάλληλα για καλλιέργεια.  Θα μείνουμε πέντε έως εφτά χρόνια χωρίς εισόδημα και ζητάμε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος μέχρι να ξαναπαράγουμε.

Η διαμαρτυρία μας έχει ως στόχο να  πιέσουμε  για ακόμα μία φορά για το θέμα με τις φωτιές γιατί ένα μέρος του ενδιαφέροντος της πολιτείας έχει στραφεί σε άλλα ζητήματα. Θέλουμε να μας στηρίξουν γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Από την άλλη δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις κάποιοι έχουν πάρει κάποιες προκαταβολές  και πρόκειται για αυτούς που έκαναν τα χαρτιά αμέσως. Οι άλλοι που έκαναν αργότερα τα χαρτιά δεν έχουμε πάρει αφού ακόμα συνεχίζεται ο έλεγχος των φακέλων”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ  Νίκος Βασιλόπουλος μέλος Δ.Σ. ΟΑΣΗ.

Εφημερίδα Πατρίς