ΥΓΕΙΑΣ

Σε διαβούλευση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Υγεία

Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. Πιο πολύ, όμως, δοκιμάζεται το εθνικό σύστημα υγείας. Ο θεμέλιος και ακρογωνιαίος λίθος του κοινωνικού κράτους, βρίσκεται υπό κατάρρευση. Συντηρείται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το άοκνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του, στις οποίες όλες και όλοι μας υποκλινόμαστε.

Η εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης να προστατεύσει τον πληθυσμό ενεργοποιώντας το δημόσιο σύστημα υγείας μάς φέρνει αντιμέτωπους με πρωτοφανείς καταστάσεις. Για την κυβέρνηση της ΝΔ η δημόσια υγεία δεν αποτελεί προτεραιότητα. Το αποδεικνύει καθημερινά με τα μέτρα τα οποία ποτέ δεν πήρε. Η μετακύληση των ευθυνών στον πολίτη, το περιβόητο αφήγημα περί ατομικής ευθύνης, η εμμονή της ότι «για όλα φταίνε οι άλλοι», καταδεικνύει την ανικανότητά της από τη μια, και από την άλλη, την άρνησή της να αποδεχτεί το αυτονόητο: την αναγκαιότητα ύπαρξης και στήριξης ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού δημόσιου συστήματος υγείας.

Είχε τη δυνατότητα να το κάνει, επέλεξε όμως να μην το κάνει. Κι αυτό τη φέρνει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της. Την καθιστά υπόλογη στον ελληνικό λαό που την εξέλεξε.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απ’ την έναρξη ήδη της πανδημίας, με το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» κατέθεσε ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της συνοδής κρίσης. Προτεραιότητα του προγράμματος ήταν η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση, με 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Ένα χρόνο μετά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, να αφουγκράζεται τις ανάγκες της. Αυτές είναι που υποβάλλουν τις επιλογές του και καθοδηγούν τις αποφάσεις του. Στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα του «λιγότερου κράτους στην υγεία» της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτάσσει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, άξιο των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης των πολιτών.


Γι’ αυτό σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μένοντας πιστός στις δεσμεύσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό, θέτει σε διαβούλευση με την κοινωνία τις προγραμματικές κατευθύνσεις που ενσαρκώνουν το όραμά του για το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συναισθανόμενος την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό κοινωνεί το πρόγραμμά του και τον καλεί να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωσή του. Η υγειονομική πολιτική που χαράσσει και η οποία είναι απόλυτα σύμφωνη με την αριστερή-προοδευτική του φύση, εδράζεται στις αρχές της καθολικότητας, της ισότητας στην κάλυψη των αναγκών όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων αυτής της χώρας και της δικαιοσύνης στην ιεράρχηση των αναγκών και την κατανομή των πόρων.


Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα που δίνει «για την κοινωνία με την κοινωνία» εντάσσεται κι η εξαιρετικά επιτυχημένη περιφερειακή τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα το Σάββατο. Στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών δομών, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων χρόνια νοσούντων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Όλες και όλοι οι συμμετέχουσες/οντες επικρότησαν τα θετικά βήματα που έγιναν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον χώρο της Υγείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη δυσκολία του εγχειρήματος σε μια περίοδο μνημονιακών δεσμεύσεων. Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας και τις επιλογές της που οδηγούν στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τέλος, χαιρέτισαν το πρόγραμμα για την Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσαν τις πολύτιμες εμπειρίες τους αλλά και τις προτάσεις τους για τη βελτίωσή του.


Η πανδημία μάς στερεί ανθρώπινες ζωές, εισοδήματα, ελευθερίες. Θέτει υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δικαιώματα. Μάς δίνει όμως τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε αποφάσεις μας, να γίνουμε σοφότεροι και δυνατότεροι. Να αλλάξουμε στάση ζωής και γραμμή πλεύσης. Να αξιοποιήσουμε κάθε εμπειρία που αποκομίζουμε. Να εκτιμήσουμε τα δημόσια αγαθά, να τα αναδείξουμε και να τα ενισχύσουμε.

Το πρωταρχικό αγαθό είναι η Υγεία. Και ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνιζόμαστε για τον δημόσιο χαρακτήρα της και την ποιοτική της αναβάθμιση. Και αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε για την κοινωνία με την κοινωνία!

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top