Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία!

Συντάκτρια:Ελένη Παπαδοπούλου

Καταστροφική η εξέλιξη αν το προϊόν βγει από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει της νέας ΚΑΠ

Χ. Βαλιανάτος: «Ας μας πει ο Υπουργός αν θέλει να διώξει τους αγρότες από τον νομό να τελειώνουμε»!

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, από το ενδεχόμενο να μην μπει ένα από τα βασικά προϊόντα του νομού Ηλείας στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων που θα ισχύσει με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. την περίοδο 2023-2026. Με δεδομένο ότι τα χρήματα που θα έχει στη διάθεσή του ο Εθνικός Φάκελος για συνδεδεμένες ενισχύσεις δεν είναι ανεξάντλητα και βάσει ενός πρώτου υπολογισμού ανέρχονται σε 190 εκατ. ευρώ περίπου, αυτό που εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου οι τεχνοκράτες σύμβουλοι, είναι να οριοθετηθούν συγκεκριμένες ζώνες για κάθε προϊόν και μόνο σ’ αυτές τις ζώνες να είναι δυνατή η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης. Σε δύο µήνες θα πρέπει να κατατεθεί το στρατηγικό σχέδιο στην Κοµισιόν, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για ένταξή μόνο 8 προϊόντων από τα 18 που μέχρι τώρα εντάσσονται στην συνδεδεμένες ενισχύσεις, από τα οποία φαίνετια να εξαιρείται η βιομηχανική τομάτα, η καλλιέργεια της οποίας εισέρχεται σε νέο κρίσιμο σταυροδρόμι λίγο πριν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και δεδομένου ότι τα κόστη παραγωγής αυξάνουν ραγδαία.

Ο πρόεδρος της Ο/.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος μιλώντας χθες στην Πρωινή εξέφρασε την αγανάκτηση του, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία των Ηλείων τοματοπαραγωγών που τόνισε ότι αν σταματήσει η συνδεδεμένη ενίσχυση για την βιομηχανική τομάτα, γράφονται οι τίτλοι τέλους στο προϊόν για το νομό!

«Αν δεν υπάρξει συνδεδεμένη στο προϊόν με τη νέα ΚΑΠ, τότε πολλοί παραγωγοί τομάτας θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για εκατοντάδες παραγωγούς αλλά και για την τοπική οικονομία, γιατί το κόστος καλλιέργειας θα είναι πλέον απαγορευτικό αν δεν υπάρχει επιπλέον κρατική ενίσχυση. Απορώ λοιπόν και εξίσταμαι, πως σκέφτονται εκεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης! Εμείς εδώ κάνουμε μεγάλο αγώνα να επαναφέρουμε δυναμικά την βιομηχανική τομάτα στην Ηλεία και αυτοί με κάθε τρόπο προσπαθούν να μας διαλύσουν. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική. Και ρωτάω τον Υπουργό, θέλει να διώξει τους αγρότες από την Ηλεία; Ας μας το πει, να ξέρουμε κι εμείς τι να κάνουμε»!

Εφημερίδα Πρωινή