ΑΡΘΡΑ

Σε πλήρες αδιέξοδο έχουν φτάσει οι σταφιδοπαραγωγοί στην Ηλεία, που πλέον πωλούν χαμηλά το προϊόν τους: Φυλάνε τις σταφίδες στο αλώνι!

Πρόεδρος ΟΑΣΗ: «Οι αγρότες θα βγουν στους δρόμους εάν η κυβέρνηση δεν εγγυηθεί κατώτερη τιμή»

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού θα ζητήσει ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας

«Φυσιολογική» εκτιμά την τιμή  στο 1 ευρώ, ο εξαγωγέας Ανδρ. Κουνινιώτης

Σε …βάρδιες αναγκάζονται οι σταφιδοπαραγωγοί στο Χάβαρι να φυλούν το προϊόν τους από τυχόν κλοπές, εξαιτίας της αδυναμίας που υπάρχει για την  παράδοση  της σταφίδας από την έλλειψη παλετοκιβωτίων, στα οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η αδιάθετη σταφίδα της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών!

Το παραπάνω γεγονός δείχνει την όξυνση του προβλήματος  του αποθέματος  της σταφίδας, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην κατακόρυφη πτώση της τιμής του προϊόντος.

Ήδη, σύμφωνα και με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με φόντο το αδιάθετο στοκ των 8.000 τόνων οι πρώτες κουβέντες από ιδιώτες εμπόρους περιστρέφονται γύρω από τα 1,10 ευρώ/κιλό, νούμερο που απέχει πολύ από τα 1,55-1,60 ευρώ/κιλό που κινήθηκε κατά κανόνα πέρυσι η τιμή παραγωγού.

Κι αυτό, παρότι ο φετινός τρύγος αναμένεται μειωμένος, λόγω του καύσωνα που «χτύπησε» σημαντικό κομμάτι των αμπελιών.

Ωστόσο όπως τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Αθαν. Βομπίρης, η τιμή της σταφίδας «κατρακυλάει» ακόμα περισσότερο  για τους παραγωγούς, οι οποίοι μπροστά στο φόβο να τους μείνει αδιάθετο το προϊόν,  πωλούν ακόμα χαμηλότερα…

Σύμφωνα με τον κ. Βομπίρη η κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί την κατώτερη τιμή της σταφίδας, διότι διαφορετικά  το επόμενο διάστημα οι αγρότες θα βγουν στο δρόμο.

Από την άλλη πλευρά εξάλλου, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος επισημαίνει πως από τον περασμένο Απρίλιο έχει ενημερωθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη σταφίδα, χωρίς  όμως  να υπάρχει αποτέλεσμα.

«Οι παραγωγοί έφτασαν στο σημείο να ξενυχτούν στα αλώνια, όπου παραμένει το προϊόν τους, την στιγμή που δεν έχουμε να τους δώσουμε προκαταβολές.  Εφόσον η τιμή της σταφίδας πέσει από το 1,50-1,60 ευρώ το κιλό δεν πρόκειται να ξανανέβει. Παράλληλα μετά από αρκετά χρόνια καταφέραμε να εγκριθεί η αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας, την οποία όμως με αυτή την τιμή  ποιος θα καλλιεργήσει;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαλιανάτος. Ο ίδιος δήλωσε ότι  μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, θα σταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό, προκειμένου να παρέμβει.

«Απώλειες στο 10%»

Στο μεταξύ ο  γενικός διευθυντής της Παναιγιαλείου Ένωσης, Μίλτος Σταυρόπουλος, αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ότι είναι αρκετά νωρίς για να υπάρχει μια ακριβής πρόβλεψη, μια πρώτη εκτίμηση ωστόσο τοποθετεί τις απώλειες στο 10% σε σχέση με την περσινή παραγωγή, που ανήλθε στους 18.000 τόνους.

«Δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε το ποσοστό, γιατί δεν έχει ξεκινήσει ο τρύγος στα ορεινά. Αν εκεί η μείωση δεν είναι μεγάλη, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, οι απώλειες της παραγωγής θα περιοριστούν γύρω από το 10%», σημειώνει.

Επί της ουσίας, η συγκομιδή ξεκίνησε πριν από 15 περίπου μέρες σε πεδινές περιοχές, οι οποίες είναι και αυτές που επηρεάστηκαν κυρίως από το κύμα καύσωνα.

«Οι σταφίδες κάηκαν πάνω στο κλίμα και άρχισαν να συρρικνώνονται. Τέτοιες θερμοκρασίες δεν αφήνουν το προϊόν να ωριμάσει σωστά, με αποτέλεσμα να μην αποκτούν τα απαιτούμενα σάκχαρα, οπότε οι παραγωγοί προτίμησαν να τις τρυγήσουν, έστω και σαν β’ ποιότητα, αντί να τις χάσουν τελείως».

Αναφορικά με τις τιμές που ακούγονται τις τελευταίες μέρες στην αγορά από κάποιους εμπόρους, ο κ. Σταυρόπουλος τονίζει ότι «δυστυχώς δικαιώνει όσα λέγαμε εξαρχής. Ότι, δηλαδή, αν δεν παρέμβει η Πολιτεία, η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις εγκατάλειψης της καλλιέργειας».

«Σύννομη με το κοινοτικό δίκαιο η απόσυρση»

Ο ίδιος εκφράζει την απορία, αλλά και την απογοήτευσή του, για την απροθυμία που, όπως λέει, δείχνει μέχρι στιγμής η Πολιτεία να παρέμβει. «Μετά τη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το επόμενο βήμα ήταν να εξεταστεί νομικά κατά πόσο το μέτρο της απόσυρσης συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο. Εξ όσων γνωρίζουμε, οι νομικές αυτές γνωματεύσεις δόθηκαν και το συμπέρασμα ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα. Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι οι δεσμεύσεις να μετουσιωθούν σε πράξη», εξηγεί. «Νομίζουμε ότι είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής βούλησης. Αν, δηλαδή, το υπουργείο θα επιλέξει να στηρίξει τις 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών ή κάποια μεμονωμένα ιδιωτικά συμφέροντα», υπογραμμίζει ο κ. Σταυρόπουλος.

«Στο 1 ευρώ»

Στο μεταξύ ο γνωστός έμπορος και εξαγωγέας σταφίδας κ. Ανδ. Κουνινιώτης, με δηλώσεις του στην εφ. «Πελοπόννησος» ανέφερε ότι η αγορά αναμένεται να κατασταλάξει  την επόμενη εβδομάδα στην προσφερόμενη τομή στους παραγωγούς.  Ο ίδιος εκτιμά πως η τιμή θα βρεθεί γύρω στο 1 ευρώ/κιλό, την οποία θεωρεί «φυσιολογική».

Τόνισε εξάλλου ότι προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή εικόνα, γιατί πρέπει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η φετινή παραγωγή, η οποία δείχνει σημάδια μείωσης της τάξης του 10%.

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top