ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Σκλαβοπάζαρο ανηλίκων

Η Νέα Δημοκρατία, αστείρευτη στην έμπνευση  ανάλγητων προτάσεων και άξιος συνεχιστής αδίστακτων τακτικών, επιχειρεί να προσθέσει μια ακόμα μαύρη σελίδα στον κλάδο του Τουρισμού. Η δεξιά παράταξη άλλωστε είναι συνυφασμένη με το συντηρητισμό όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα και με την ελεύθερη αγορά όσον αφορά το οικονομικό της πρόγραμμα.

Το νέο νομοσχέδιο εξυπηρετεί άριστα το σχέδιο αποδιοργάνωσης και οπισθοδρόμησης της χώρας. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Εργασίας κατά την διάρκεια της θερινής τους ραστώνης είχαν μια “ευφάνταστη” ιδέα την οποία επιχειρούν να κάνουν πράξη με την στήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος:  Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Το γεγονός ότι δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση κωφεύει στα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, νομοθετεί εις βάρους τους και τους αναγκάζει να επωμιστούν την ανικανότητα της σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας, μάλλον δεν αρκεί. Άλλωστε οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ο κατώτατος μισθός και τα κάθε λογής επιδόματα, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα αντιλαμβάνονται ως περιοριστικές συνθήκες που εμποδίζουν την αυτορρύθμιση της αγοράς.

Επιπροσθέτως, η εκμετάλλευση στην οποία υπόκεινται οι απόφοιτοι των τουριστικών σχολών, οι οποίοι στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης αναγκάζονται να δουλεύουν σαν είλωτες καλύπτοντας όλες τις κενές θέσεις των μονάδων ώστε να αποφευχθούν νέες  προσλήψεις επαγγελματιών, επίσης δεν αρκεί. Έτσι αποφασίζουν να ρίξουν στην αρένα της εξάντλησης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας  ανήλικα παιδιά.

Η κα Μιχαηλίδου, παρ’ ότι υφυπουργός Εργασίας, επιλέγει να δει μόνο την μια όψη του νομίσματος, αυτή της εξασφάλισης εργατικού δυναμικού στον τουριστικό κλάδο. Η άλλη, που αφορά την σωματική και ψυχολογική εξάντληση των εργαζομένων λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας, της πίεσης του χρόνου και των δύσκολων συνθηκών, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη της;

Ο κύριος Βασιλικός ως εκπρόσωπος του επιμελητηρίου δεν γνωρίζει τις συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία; Με ποια λογική συνηγορεί στην προώθηση της παιδικής εργασίας λοιπόν;

Και εν τέλει, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί πάλι η κυβέρνηση και ετοιμάζεται για μια ακόμα κατάπτυστη και αντικοινωνική νομοθέτηση; Όσες προσπάθειες κι αν κάνει τόσο το Υπουργείο όσο και το Επιμελητήριο να πείσει ότι πρόκειται για κίνηση αποϊδρυματοποίησης και κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν πείθει. Ας ενημερώσει κάποιος την κα Μιχαηλίδου ότι η αποϊδρυματοποίηση δεν αποτελεί συνώνυμη έννοια της εργαλειοποίησης, ούτε η αλληλεγγύη ταυτίζεται εννοιολογικά με την εκμετάλλευση. Δεν τα διδάχτηκε αυτά ούτε στο εργατικό δίκαιο ούτε στην κοινωνιολογία;

Το κυρίαρχο αφήγημα μέσα από τις πράξεις των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα. Η ζωή και το μέλλον ενός νέου ατόμου να καθορίζεται από την οικονομική κατάσταση ή την κοινωνική θέση της οικογένειας του. Έτσι τόσο οι σπουδές, όσο και η εξασφάλιση καλής θέσης εργασίας να αφορά μόνο τους λίγους και εκλεκτούς της Γαλάζιας Παράταξης. Τόσο η κυρία Μιχαηλίδου όσο και η κυρία Κεραμέως έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής προς αυτή τη κατεύθυνση. Η μία προωθώντας το εν λόγω νομοσχέδιο και η άλλη στερώντας από χιλιάδες νέους την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Και οι δύο όμως επιδεικνύουν την ίδια κυνική στάση. Ο προορισμός για τους άνω των 16 ετών είναι ένας: Να αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς γνώση των δικαιωμάτων τους  και μην έχοντας διέξοδο σε κάτι διαφορετικό.

Αν κάποιος  ενώσει τις τελείες σχηματίζεται μια εικόνα βγαλμένη από το όχι τόσο μακρινό 1950.  Τότε όπου ήταν σύνηθες τα παιδιά από οικογένειες που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες,  να δουλεύουν από μικρή ηλικία και να σταματούν το σχολείο πριν καλά καλά ολοκληρώσουν το δημοτικό.  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νοσταλγεί φαίνεται τις εποχές αυτές.   Τα παιδιά που διαμένουν σε ιδρύματα αποτελούν ιδανικούς υποψηφίους για την διεξαγωγή του πειράματος οπισθοδρόμησης που επιχειρεί και οι ξενοδοχειακές μονάδες πρόσφορο έδαφος υλοποίησης.

Από τη δεκαετία του 1950 όμως  έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου συμφώνησαν σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με γνώμονα τη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία καθιστώντας παράλληλα παράνομη την παιδική εργασία.  

Ως ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ Νέας Γενιάς στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους και έχουμε καθήκον να τους παρέχουμε όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να οραματιστούν και να χτίσουν το μέλλον τους. Κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε μάλιστα ο υποκατώτατος μισθός σύμφωνα με τον οποίο οι κάτω των 25 ετών, αμείβονταν με λιγότερα χρήματα για τις ίδιες ακριβώς ώρες εργασίας. Ένας νέος 16 ετών, είναι το μέλλον της κοινωνίας μας. Και εμείς  θέλουμε  τους νέους έτοιμους να σπουδάσουν και να ξεκινήσουν τη ζωή τους γεμάτοι ιδανικά.  

Τμήμα Νέας Γενιάς 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top