ΑΡΘΡΑ

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζουν οι περισσότεροι δήμοι στην Ηλεία: «Χαριστική βολή» έδωσε η κινητικότητα στους ΟΤΑ

«Διχάζουν» εργαζόμενους και αιρετούς,  τα αίτια που  οδήγησαν στη διαρκή συρρίκνωση του προσωπικού…

Μεγάλες δυσχέρειες  αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή και οι δήμοι της Ηλείας, όσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικά πόστα των ΟΤΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται  για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μετά από μακρά περίοδο  περιορισμού των προσλήψεων που επέφεραν τα μνημόνια, ήλθε να προστεθεί και η κινητικότητα στο δημόσιο, που κυριολεκτικά έδωσε τη «χαριστική βολή» στους περισσότερους δήμους της χώρας, που  απώλεσαν εργαζόμενους  στις πιο κρίσιμες υπηρεσίες (διοικητικές-οικονομικές).

Το πρόβλημα αυτό ωστόσο  δείχνει να «διχάζει»  εργαζόμενους και αιρετούς, αφού από τη  μια πλευρά  οι εκπρόσωποι των πρώτων  κάνουν λόγο  για απραξία όσον αφορά  την έλλειψη  προσωπικού και από την άλλη  δήμαρχοι  μιλούν  για μη ανταπόκριση στα καθήκοντα των υπαλλήλων, με συνέπεια οι δήμοι να στρέφονται πλέον στο ιδιωτικό τομέα για να κάνουν τη δουλειά τους!

Πάντως η  κατάσταση  αυτή, σε συνδυασμό με τη διαρκή ελάττωση των πόρων κατά τη μνημονιακή περίοδο,  δημιουργεί  ένα «θολό τοπίο» στους ΟΤΑ,  το οποίο είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί  με  ουσιαστική παρέμβαση της κεντρικής εξουσίας.

Στο δήμο Πύργου

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζονται πλέον στο δήμο Πύργου, όπου σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου εργαζομένων το 2011 υπηρετούσαν 221 μόνιμοι εργαζόμενοι και 96 ΙΔΑΧ. Σύνολο 317. Τώρα στο Δήμο Πύργου υπηρετούν 163 μόνιμοι εργαζόμενοι και 58 ΙΔΑΧ. Σύνολο 221 εργαζόμενοι. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του συλλόγου,  την επόμενη πενταετία θα συνταξιοδοτηθούν 66 εργαζόμενοι – κινητικότητα και προβλήματα υγείας 10. Δηλαδή ο Δήμος θα λειτουργεί με 121 εργαζόμενους.

«Τα κενά στις υπηρεσίες του Δήμου είναι τεράστια. Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού έχουν να γίνουν πάνω από 10 χρόνια. Τώρα είναι η ευκαιρία να υποβάλλετε αίτημα προγραμματισμού προσλήψεων για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα σέβεται τον θεσμό και τους δημότες στους οποίους έχει χρέος να προσφέρει» ανάφερε σε σχετικό του έγγραφο προς το δήμαρχο Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλο, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ κ. Χρ. Γαρύφαλλος.

Από την πλευρά του εξάλλου ο δήμαρχος Πύργου τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» πως «από τη μια πλευρά οι εργαζόμενοι θέλουν να μην δουλεύουν και από την άλλη  να μην δώσουμε τα αντικείμενα σε εταιρείες. Πως θα δουλέψει το σύστημα με μηδέν παραγωγή δική τους;  Το δημόσιο πρέπει  να δουλεύει για την κοινωνία που το πληρώνει. Μόνοι  τους υπονομεύουν τη δουλειά τους, διότι οι αρμόδιοι  δε διορίζουν  και πάνε να μικρύνουν το κράτος. Αυτή τη στιγμή λείπουν 150 άτομα και η  λύση είναι σε  εξωτερικούς συνεργάτες ,όπου μας  έρχεται πολύ πιο φτηνά».

Δήμος Ήλιδας

Και στο δήμο Ήλιδας παρατηρείται  σημαντικό  πρόβλημα από λειψανδρία και από εργαζόμενους που έχουν φύγει με συνταξιοδοτήσεις. Στο εν λόγω δήμο  πριν  γίνει ο Καλλικράτης υπήρχαν  210 υπάλληλοι ενώ αυτή τη στιγμή είναι  κάτω από 180. Ήδη έχουν φύγει με σύνταξη πάρα πολλοί , ειδικά οι διοικητικοί υπάλληλοι και  δεν έχουν ανανεωθεί  στην καθαριότητα, ενώ βοηθούνται με τα 8μηνα πολύ. Μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε  η  κινητικότητα όπου δεν έχουν λόγο πλέον οι δήμαρχοι, πέρα από τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες. Να τονιστεί ότι την τελευταία τριετία έχουν φύγει 7-8 άτομα σε διοικητικό και οικονομικό τομέα, με συνέπεια οι ελλείψεις να είναι πολύ μεγάλες.

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιαν. Λυμπέρης υπογράμμισε:

«Έχουν φύγει αρκετοί  εργαζόμενοι  κυρίως από οικονομική υπηρεσία.  Πρέπει να νομοθετήσει το κράτος, αλλά εδώ εμπλέκεται  και η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορούν απολύτως  να  καταργήσουν το νόμο.  Να βάλουν δικλείδες ασφαλείας, δηλαδή ένα μίνιμουμ προσωπικό που κάτω από αυτό να μην μπορεί να φύγουν. Οι δήμοι ήταν που ήταν απαξιωμένοι, τώρα απαξιώνονται τελείως. Τώρα δεν έχουμε και το προσωπικό με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις και σε σχέση  με το νομικό πλαίσιο και τις ευθύνες, Πας κατηγορούμενος. Δεν ανοίγεις μονοπάτι, αλλά με τα λεφτά που μας δίνουν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Ανάλογη κατάσταση

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί  σχεδόν σε όλους τους υπόλοιπους δήμους του Νομού.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, υπό τον δήμαρχο κ. Διον. Μπαλιούκο,  με βασικό θέμα την έγκριση 8μηνων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν κυρίως   λόγω της κινητικότητας  στο δήμο.

Εξαίρεση στο πρόβλημα   της έλλειψης εργαζόμενων φαίνεται να αποτελεί ο δήμος Ζαχάρως, αφού σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Κώστα Αλεξανδρόπουλο, εκκρεμούν  αιτήσεις  εργαζόμενων από άλλους ΟΤΑ,  προκειμένου  να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του!

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top