ΑΡΘΡΑ

Στα νοικοκυριά της Ηλείας: Πανάκριβη η θέρμανση ενόψει χειμώνα

Αυξήσεις 50% σε πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις και στα καύσιμα κίνησης

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

«Βαρύς» χειμώνας έρχεται για τις τσέπες των καταναλωτών της Ηλείας, με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη… Ενώ, η επιβάρυνση των νοικοκυριών από το γενικό κύμα ακρίβειας συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης (21/10/2021), η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει φτάσει τα 1,170 ευρώ ανά λίτρο και είμαστε ακόμα τον… Οκτώβρη. Σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, η αύξηση φτάνει το 50%! Τη ίδια στιγμή ο μέσος όρος των πανελλαδικών τιμών για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στα 1,165 ανά λίτρο. Παράλληλα, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα φτάνουν και αυτές στο 50%  όπως έχουν ήδη διαπιστώσει οι πολίτες με τους τελευταίους λογαριασμούς…

Η θέρμανση ενόψει χειμώνα ήδη προκαλεί «πονοκέφαλο» στους πολίτες. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα, ότι χιλιάδες κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, που καταναλώνουν πετρέλαιο αντιμετωπίζουν πρόβλημα για μια δεκαετία, όταν με το πρώτο μνημόνιο εκτοξεύτηκε στα ύψη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Αποτέλεσμα ήταν να διακόψουν τη λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων, ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται ακόμη.

«Ηλεκτροσόκ» και στις επιχειρήσεις

Επίσης, «ηλεκτροσόκ» έχει προκληθεί και σε βιοτεχνίες – επιχειρήσεις λόγω των ανατιμήσεων στο ρεύμα! Επιχείρηση αρτοποιίας που πλήρωσε πέρσι τον Σεπτέμβριο μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος 866 ευρώ για κατανάλωση 5.641 KW, φέτος για τον ίδιο μήνα και την ίδια κατανάλωση κλήθηκε να πληρώσει 1364 ευρώ! Η διαφορά δεν είναι τίποτα άλλο, από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα λόγω των διεθνών αυξήσεων!

Τα καύσιμα κίνησης

Σε ότι αφορά και τα καύσιμα κίνησης, η εικόνα στην Ηλεία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι αποκαρδιωτική. Και πάλι σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,762 ευρώ ανά λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στα 1,495 ευρώ ανά λίτρο και του υγραερίου κίνησης στα 0,981 ευρώ ανά λίτρο.

Πρόκειται για τεράστια επιβάρυνση των ηλειακών νοικοκυριών, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν και το κύμα ακρίβειας που αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς, καθώς δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες έχουν ανατιμηθεί δραματικά.

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top