ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στη Βουλή η κατάργηση της συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους από 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στη Βουλή με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, έφεραν 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το αίτημα για άμεση απόσυρση της ρύθμισης της ΝΔ που καταργεί το δικαίωμα των ανασφάλιστων πολιτών για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων από ιδιώτες ιατρούς με Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Όπως επισημαίνει στην Ερώτηση ο Βουλευτής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4368/2016 θέσπισε για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων και από ιδιώτες γιατρούς.

«Σχεδόν 2,5 εκατ. συμπολίτες μας που είχαν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της ακόλουθης σώρευσης οφειλών, μπορούσαν πλέον να καλύπτουν τις αναγκαίες ιατροφαρμακευτικές τους δαπάνες, στα Νοσοκομεία, στα εξωτερικά ιατρεία και σε ιδιώτες γιατρούς», τόνισε ο Βουλευτής, αναφέροντας ότι η ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο εν μέσω της πανδημικής κρίσης ψήφισε τροπολογία που καταργεί το δικαίωμα των ανασφάλιστων για συνταγογράφηση των φαρμάκων από ιδιώτες ιατρούς.

«Πλέον ο ανασφάλιστος πολίτης θα πρέπει να απευθύνεται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με ραντεβού για να γράψει τα φάρμακα και τις εξετάσεις του. Εξαιτίας της πανδημίας, όμως, σε πολλά νοσοκομεία δεν πραγματοποιούνται πλέον εξωτερικά ιατρεία. Ακόμα και σε περιπτώσεις λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν όλες τις ειδικότητες, γεγονός που σημαίνει ότι, αν ένας ανασφάλιστος χρειάζεται μια από αυτές τις ειδικότητες, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, δύσκολη είναι η πρόσβαση των ανασφάλιστων και σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) λόγω του μη επαρκώς ανεπτυγμένου δικτύου στις πόλεις, αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι, η εν λόγω ρύθμιση της ΝΔ φέρνει ουσιαστικά περισσότερους πολίτες στα ήδη υποστελεχωμένα και επιβαρυμένα από την πανδημία νοσοκομεία, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από μη νοσοκομειακούς γιατρούς, προσθέτοντας ότι σε μία άρνηση της πραγματικότητας, η Κυβέρνηση επιτείνει το πρόβλημα μη δίνοντας τη δυνατότητα συνταγογράφησης έστω σε ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή του νέου νόμου από 01/02/2022 αντί από 01/01/2022 για αποφυγή συνωστισμού στα νοσοκομεία δε λύνει το πρόβλημα, καθώς ήδη η μετάλλαξη Όμικρον έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η οποία αποκλείεται να αποκλιμακωθεί μέσα σε 10 ημέρες», τονίζεται στην Ερώτηση του Βουλευτή που ζητάει να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Άμεση απόσυρση της ρύθμισης για αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης ανασφάλιστων πολιτών από ιδιώτες ιατρούς

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4368/2016 θέσπισε για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων και από ιδιώτες γιατρούς.

Με την εν λόγω ρύθμιση, σχεδόν 2,5 εκατ. συμπολίτες μας που είχαν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της ακόλουθης σώρευσης οφειλών, μπορούσαν πλέον να καλύπτουν τις αναγκαίες ιατροφαρμακευτικές τους δαπάνες, στα Νοσοκομεία, στα εξωτερικά ιατρεία και σε ιδιώτες γιατρούς για να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις.

Εν μέσω διετούς πανδημικής κρίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε σχετική τροπολογία στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, όπου ορίζεται ότι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα για συνταγογράφηση των φαρμάκων από ιδιώτες ιατρούς, αλλά θα πρέπει να προσφεύγουν μόνο σε δημόσιες δομές υγείας.

Ο ανασφάλιστος πολίτης θα πρέπει να απευθύνεται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με ραντεβού για να γράψει τα φάρμακα και τις εξετάσεις του. Ωστόσο, εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, στα νοσοκομεία δεν πραγματοποιούνται πλέον εξωτερικά ιατρεία, γεγονός που οδηγεί ουσιαστικά στον αποκλεισμό των ανασφάλιστων πολιτών από τη συνταγογράφηση.

Ακόμα και σε περιπτώσεις λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν όλες τις ειδικότητες, πχ ρευματολόγους, πνευμονολόγους, ενδοκρινολόγους, δερματολόγους κ.α., γεγονός που σημαίνει ότι για όποιον ανασφάλιστο χρειάζεται τέτοιες ειδικότητες δημιουργείται σημαντική δυσκολία.

Επιπρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία κλείνονται εξαιτίας της πανδημίας με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη ιατρική επισφάλεια για τους ανασφάλιστους πολίτες.

Σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, λόγω του ισχνού ανεπτυγμένου δικτύου στις πόλεις αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν και οι πρωτοβάθμιες δομές.

Η εν λόγω ρύθμιση της ΝΔ φέρνει ουσιαστικά περισσότερους πολίτες στα ήδη υποστελεχωμένα και επιβαρυμένα από την πανδημία νοσοκομεία, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από μη νοσοκομειακούς γιατρούς. Σε μία άρνηση της πραγματικότητας, η κυβέρνηση επιτείνει το πρόβλημα μη δίνοντας τη δυνατότητα συνταγογράφησης έστω σε ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή του νέου νόμου από 01/02/2022 αντί από 01/01/2022 για αποφυγή συνωστισμού στα νοσοκομεία, δεν λύνει καθόλου το πρόβλημα, καθώς ήδη η μετάλλαξη Όμικρον έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η οποία αποκλείεται να αποκλιμακωθεί μέσα σε 10 ημέρες.

Επειδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Επειδή, τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε σχετική τροπολογία, όπου ορίζεται ότι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα για συνταγογράφηση των φαρμάκων από ιδιώτες ιατρούς.
Επειδή, εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, στα νοσοκομεία δεν πραγματοποιούνται πλέον εξωτερικά ιατρεία.
Επειδή, ακόμα και σε περιπτώσεις λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν όλες τις ειδικότητες, ενώ τα ραντεβού καθυστερούν δραματικά.
Επειδή, πρακτικά δύσκολη είναι και η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές ΠΦΥ.
Επειδή, η παράταση ισχύς της διάταξης από 01/02/2022 δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο και με βάση ποιο σκεπτικό ψήφισε εν μέσω πανδημίας μία ρύθμιση που φέρνει περισσότερο κόσμο στα επιβαρυμένα και υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και τα επιφορτίζει με περισσότερες αρμοδιότητες;
2. Προτίθεται να αποσύρει άμεσα την εν λόγω ρύθμιση, ώστε να έχουν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων και από ιδιώτες ιατρούς, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα συνωστισμού στις ήδη επιβαρυμένες από την πανδημία και την υποστελέχωση δημόσιες δομές και να μην στερηθούν οι εν λόγω πολίτες έγκαιρης και επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλίου Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top