ΑΡΘΡΑ

Στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αναφέρθηκε στην «ΠΡΩΤΗ» ο δασάρχης Ολυμπίας: «Πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στις επίγειες δυνάμεις»

Β. Γιακουμής: «Να υλοποιηθούν αναγκαία έργα στα δάση που κάηκαν το 2007»

Αναγκαία  χαρακτηρίζει την υλοποίηση  απαραίτητων έργων  στα δάση που κάηκαν  το 2007 στην ευρύτερη περιοχή, ο δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής, με σκοπό την αποφυγή  καταστροφικών πυρκαγιών, όπως αυτές  που σημειώθηκαν  το τελευταίο διάστημα και στην Ηλεία.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιακουμής, απαραίτητη είναι η συντήρηση των υπαρχόντων δρόμων, καθώς και οι αραιώσεις  στις δασικές εκτάσεις, συμπληρώνοντας πως  πέρα από τις δεξαμενές θα πρέπει να δημιουργηθούν και ομβριοδεξαμενές, προκειμένου σε περιπτώσεις πυρκαγιάς τα ελικόπτερα να  παίρνουν επιτόπου νερό, κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Αναφερόμενος εξάλλου  στις πρόσφατες πυρκαγιές, ο δασάρχης Ολυμπίας  υπογράμμισε στην «ΠΡΩΤΗ» πως θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία αντιμετώπισής τους, δίνοντας μεγάλο βάρος στις επίγειες και όχι  μόνο στις εναέριες δυνάμεις.

«Πρέπει κατά την άποψή μου να δοθεί μεγάλο βάρος στις επίγειες δυνάμεις, από φόβο ίσως να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν θέλω να πιστεύω ότι δόθηκε εντολή οι δυνάμεις αυτές να παραμείνουν στις πόλεις και τους οικισμούς και να μην πάνε να σβήσουν η φωτιά στο δάσος. Αλλά όμως στην πράξη αποδείχτηκε ότι οι επίγειες δυνάμεις δεν μπήκαν στο δάσος να αντιμετωπίσουν τις φωτιές, κάτι που έγινε με τους  Ρουμάνους οι οποίοι  μπήκαν στα μέτωπα  των πυρκαγιών. Το 2007 είχε 6-7 μποφόρ αέρα, που είναι επικίνδυνος από την άποψη ότι μεταδίδει πολύ γρήγορα τη φωτιά,  εδώ όμως οι συνθήκες φέτος ήταν ξηρασία μεν, αλλά αέρα δεν είχε καθόλου, που σημαίνει ότι το μέτωπο έκαιγε. Όταν αφήσεις τη φωτιά και δεν την πολεμάς στα αδύνατα σημεία, φυσικό είναι αυτή θα πάρει διαστάσεις. Δυστυχώς ο σχεδιασμός για μένα  της πυροσβεστικής είναι όχι δασοπυρόσβεσης, αλλά αεροπυρόσβεσης» τόνισε ο δασάρχης Ολυμπίας, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία γύρω από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Οι εκκενώσεις

Ακόμα αναφορικά με τις εκκενώσεις οικισμών, που παρατηρήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, ο κ. Γιακουμής επεσήμανε:

«Στο Σ.Τ.Ο. κατ’ επανάληψη είχα πει εγώ ότι είναι λάθος η εκκένωση των οικισμών. Και είχαμε πει ότι σε κάθε χωριό έχουμε το σημείο εκείνο που θα κάτσει ο κόσμος σε μεγάλο περιστατικό  και διώξουμε τον άνθρωπο εκείνον που έχει πρόβλημα (αναπνευστικό κλπ.) Οι υπόλοιποι είναι ενεργή δύναμη. Μόνο οι κάτοικοι που έμειναν έσωσαν τα σπίτια τους».

Επίσης σχετικά με το κόψιμο δέντρων για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ειδικά  σε περιπτώσεις  ανάγκης, ο επικεφαλής της δασικής υπηρεσίας στην περιοχή εξήγησε:

«Το 2007 είχα πει όταν κινδύνευαν οι οικισμοί  στους δασικούς, ότι σε όποιον οικισμό υπάρχουν δέντρα κοντά να τα κόψουν για να μην καούν σπίτια κλπ. Σας πληροφορώ ότι σε περιοχή εδώ είχα δώσει εντολή και έκοψαν δέντρα και μετά από ένα χρόνο υπήρξε εισαγγελική  έρευνα εάν δόθηκε γραπτή άδεια κ.α…  Κάποια πεύκα που ήταν κοντά στα σπίτια τα κόψαμε. Επομένως εγώ πιστεύω ότι αν έχουμε πρόβλημα, είναι λάθος που δε ζητάνε να συμμετέχει η δασική υπηρεσία. Σε κατάσταση εκτάκτου  ανάγκης επιτρέπονται οι παραβάσεις , δε θα σε σταματήσει το όργανο, θα κάνεις τη ζώνη. Πολλές φορές η ζώνη είναι αναγκαία, όμως θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά, γιατί υπάρχει η σχετική διαδικασία. Ο υπάλληλος δεν ρισκάρει και θα πάει αυτός κατηγορούμενος. Στην Αττική είδαμε μέσα στα δάση σπίτια βίλες που σημαίνει ότι κάτι εκεί δεν πάει καλά».

Οι επιπτώσεις

Εξάλλου  μιλώντας για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν  στο άμεσο μέλλον από τις πυρκαγιές, ο κ. Γιακουμής  είπε τα εξής:

«Ο στόχος για μένα από τη μία άποψη επετεύχθη, δηλ. δεν χάσαμε ανθρώπους  αμέσως, όμως εμμέσως θα έχουμε πολλούς θανάτους διότι από τη στιγμή που κάποιου καταστράφηκε η περιουσία ολοσχερώς , θα του  δημιουργήσει προβλήματα υγείας που στο μέλλον. Φοβάμαι ότι θα έχουμε πολλούς νεκρούς από το στρες, πέρα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος».

Ο δασάρχης Ολυμπίας, ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο δράσης των δασικών υπηρεσιών για την κατάσβεση των πυρκαγιών, όταν η ευθύνη ήταν σε αυτές, ανέφερε:

«Εμείς  δουλεύαμε τη νύχτα με ελεγχόμενη φωτιά ,  διότι η  μεγάλη φωτιά μόνο με φωτιά θα σβήσει. Το νερό στο βουνό  δεν είναι άφθονο. Άρα η αντίθετη φωτιά είναι η κύρια λύση στα μεγάλα μέτωπα.  Οι αντιπυρικές ζώνες που φτιάχναμε εμείς, ήταν η βάση για να χρησιμοποιήσουμε αντίθετη φωτιά». 

Τέλος  για το ζήτημα των νέων δέντρων  που πρέπει να φυτευτούν στις πυρόπληκτες περιοχές, τόνισε τα εξής:

«Το να βάλεις στα όρια των οικισμών φυτά πλατύφυλλα όπως δρυς αλλά και ταχυαυξή, μπορεί να μην καίγονται όπως τα πεύκα. Το θέμα είναι οι καμένες εκτάσεις να μην αλλάξουν μορφή και να μην υπάρξουν οικόπεδα. Εδώ δεν πιστεύω να έχουμε πρόβλημα,  αλλά στα αστικά κέντρα να το περιμένεις…»

Εφημερίδα Πρώτη

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top