ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στον «αέρα» ο θεσμός των σχολικών γευμάτων

Σε συνολικά 45 σχολεία της Ηλείας διακόπηκε από την 1η του Μάρτη η διανομή σχολικών γευμάτων! Εν μέσω πανδημίας και με τον νομό μας να βρίσκεται «στο κόκκινο» η Κυβέρνηση έκρινε πως οι μαθητές/τριες των δημοτικών και ειδικών σχολείων του Πύργου και της Αμαλιάδας που μετείχαν στο πρόγραμμα μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτά!

Οι 1227 σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης σε όλη τη χώρα ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά την Παρασκευή, 26/2/2021, για τη διακοπή του.

Η κυβέρνηση, με τον κυνισμό και την αναλγησία που τη διακρίνει, «κατόρθωσε» να μη γίνουν εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες που θα διασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος διανομής 185000 γευμάτων, όσα ακριβώς είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε μια προσπάθειά του να δοθούν εξηγήσεις για το γεγονός αναφέρει ότι «…λόγω ενστάσεων και άλλων προβλεπόμενων ένδικων μέσων από την πλευρά των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη έκδοση γνώμης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος…», επιβεβαιώνοντας, επί της ουσίας, την ανευθυνότητα και την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» της ΝΔ καθώς και την απρονοησία, την έλλειψη προγραμματισμού και την αναποτελεσματική και κωλυσιεργή πολιτική των αρμόδιων Υπουργείων. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων ήταν ένας θεσμός που πολέμησε η Ν.Δ.! Τον λοιδώρησε κατηγορώντας τον Σύριζα ότι «μοιράζει συσσίτια»! Αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη φιλοσοφία του και τη σημασία του για την ελληνική οικογένεια! Τον καταψήφισε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καθιέρωσε τον θεσμό των σχολικών γευμάτων έχοντας πλήρη συναίσθηση της ανάγκης για δράσεις αλληλεγγύης και της ανάγκης για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμών, αλλά, ταυτοχρόνως, αναγνωρίζοντας ως επιτακτική την ανάγκη να καταστεί κουλτούρα μέσα στο σχολείο η υγιεινή διατροφή, η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας (χωρίς ενοχές) με την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, με στόχευση τη συμβολή του θεσμού στη μείωση της σχολικής διαρροής και στη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών. Επιπροσθέτως, είχε προβεί σε όλους τους απαιτούμενους χειρισμούς, ώστε το πρόγραμμα να επεκταθεί και να καλύπτει όλο το μαθητικό δυναμικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, δηλαδή ο αριθμός των γευμάτων θα ανερχόταν σήμερα στις 600.000 ημερησίως!

Σήμερα στην Ηλεία:

• με την πανδημία να είναι στο «κόκκινο»

• με τα νοσοκομεία της να ξεμένουν από γιατρούς

• με τη δυσκολία εμβολιασμού των ηλικιωμένων λόγω της αθέτησης των εξαγγελιών για δημιουργία 10 εμβολιαστικών κέντρων

• με τους εργαζόμενους να βρίσκονται πιο φτωχοποιημένοι από ποτέ

• με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε διαρκή επισφάλεια• με τα νοικοκυριά να βλέπουν ότι τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί δραματικά,

• με τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και ειδικών σχολείων να κάνουν μάθημα όλοι μαζί -στη λογική του «μέσου όρου» (!)- με «ανοιχτά παράθυρα» και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και τους μαθητές των λυκείων στημένους μπροστά σε μια οθόνη, να δίνουν έναν άνισο αγώνα για τη συμμετοχή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

τα παιδιά των σχολειών μας που ήταν δικαιούχοι του προγράμματος σχολικών γευμάτων, ήδη από το 2017-2018, χάνουν μια εξαιρετικά αναγκαία δωρεάν παροχή που ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους, που τους διασφάλιζε μια δυνατότητα συμμετοχής σε μια υγιεινή διαδικασία διατήρησης της διατροφικής τους κουλτούρας αλλά και σε μια δυναμική επικοινωνιακή και συμβολική διαντίδραση με τους συμμαθητές τους, μέσα στο οικείο σχολικό τους περιβάλλον.

Καλούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις δημοτικές αρχές Πύργου και Ήλιδας να απαιτήσουν την άμεση επαναφορά του θεσμού, ώστε να αρχίσουν να διατίθενται πάλι στους μαθητές της Ηλείας οι περίπου 46580 μερίδες μηνιαίως που τους αναλογούν.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον λαό που την ανέδειξε με την ψήφο του. Απέναντι σε ένα λαό που ταλαιπωρείται από τις δικές της «αριστείες», επιτελικής ανικανότητας και ιδεολογικών εμμονών. Ζητάμε από την υπουργό – μητέρα να συναισθανθεί το μέγεθος της βλάβης στην παιδική σωματική αλλά και ψυχική υγεία. Και μετά και από αυτή την – θέλουμε να ελπίζουμε μη εσκεμμένη – αστοχία, να παραιτηθεί. ΤΩΡΑ. Για να διασώσει, έστω και έτσι, την έννοια της αλληλέγγυας κοινωνίας στη συνείδηση των μικρών μαθητών και την προσωπική της ολισθαίνουσα υπόληψη στα μάτια όχι πια μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων μικρών μαθητών.

Αλλά, δυστυχώς, δε θα το κάνει, γιατί, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο ποιητής

«Αυτοί που βρίσκονται ψηλά

Θεωρούνε ταπεινό

Να μιλάς για το φαΐ

Ο λόγος; Έχουνε κιόλας φάει […]

Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα

Ζητάνε θυσίες

Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους

Για τις μεγάλες εποχές που θα’ρθουν

Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο…»

(Μπέρτολτ Μπρεχτ)

Νομαρχιακή Επιτροπή Σύριζα – ΠΣ ΗλείαςΤμήμα Παιδείας – Πολιτισμού

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

To Top